Foto: DELFI
Basketbola klubs "VEF Rīga" pēc iepazīšanās ar Latvijas Basketbola savienības (LBS) Apelācijas komisijas lēmumu par komandas protestu guvis kārtējo apliecinājumu savas prasības pamatotībai un nepieciešamībai rupjas tiesnešu kļūdas dēļ, kas ietekmējusi Latvijas Basketbola līgas (LBL) otrās finālsērijas spēles rezultātu, piešķirt prasīto pārspēli, vēsta "VEF Rīga" oficiālā mājaslapa internetā.

Kā vēsta "VEF Rīga" mājaslapa, savā lēmumā LBS Apelācijas komisija pamatojusies uz konkrētajā situācijā absolūti neatbilstošu dokumentu, proti, nevis Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) oficiālajiem basketbola noteikumiem, bet gan šo noteikumu interpretācijām, kas patiesībā ir ieteikumi un vadlīnijas, kā tiesnešiem rīkoties spēles gaitā.

Lēmuma motivācijas pamatojums "ja bumba ir pieskārusies vai tai ir pieskāries spēles laukumā esošs spēlētājs, bumbas pārmaiņus vadīšanas kļūda vairs nav labojama, taču otra komanda iegūst tiesības ievadīt bumbu spēlē nākamās strīdus bumbas situācijā" nepārprotami runā tikai par situāciju spēlē un tas, ka "bumbas pārmaiņus vadīšanas kļūda vairs nav labojama" darbojas tikai šis konkrētās spēles ietvaros. Ar to nekādā gadījumā nevar tikt pamatots negodīgas spēles rezultāts un pieprasītās pārspēles protesta noraidījums.

Līdz ar to Apelācijas komisijas lēmums atkārtoti apliecina, ka prasība piešķirt pārspēli ir bijusi jāapmierina, jo neviens pamatots pretējās puses arguments tā arī nav izskanējis.

"VEF Rīga" komanda turpinās LBL finālsēriju, taču vienlaikus tiks lemts par turpmākajām darbībām šā jautājuma risināšanā, neizslēdzot iespēju vērsties arī Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Kā ziņots, sērijas otrajā spēlē trešdien "VEF Rīga" ar rezultātu 72:75 savā laukumā zaudēja "Ventspils" komandai.

Uzreiz pēc aizvadītā mača "VEF Rīga" iesniedza oficiālu protestu, jo klubu neapmierina mača galvenā tiesneša lēmums spēles izskaņā.

Spēles ceturtajā ceturtdaļā, kad līdz tās beigām bija atlikušas piecas minūtes un 56 sekundes, tiesnesis Arnis Ozols fiksēja strīdus bumbas situāciju starp "VEF Rīga" spēlētāju Kasparu Bērziņu un "Ventspils" spēlētāju Sauļu Kuzminsku un pieņēma spēles noteikumiem atbilstošu lēmumu atdot bumbu "Ventspils" komandai. Šajā brīdī spēles sekretariāta tiesnesim un spēles komisāram Viesturam Ozolam bija jāmaina informatīvās bultas virziens, kas norādītu, ka nākamajā strīdus bumbas situācijā bumba jāatdod "VEF Rīga" komandai. Spēles sekretariāta tiesnesis to neizdarīja, un komisārs kļūdu nefiksēja un neizlaboja.

Savukārt vēlāk, kad līdz ceturtdaļas beigām bija atlikušas 11,6 sekundes, tika fiksēta strīdus bumbas situācija starp "VEF Rīga" spēlētāju Dairi Bertānu un "Ventspils" basketbolistu Jāni Strēlnieku. Otro reizi pēc kārtas strīdus bumbas situācijā bumba tika atdota "Ventspils" komandai, tādējādi, iespējams, izšķiroši ietekmējot spēles rezultātu.

Ceturtdien LBL Tehniskā komisija noraidīja komandas iesniegto protestu, tomēr "VEF Rīga" noteikumos paredzētajā laikā vērsās Apelācijas komisijā, pieprasot cīņas pārspēli.

Apelācijas komisija secināja, ka sekretariāts ir kļūdījies, tomēr pēc tam, kad bumba otrajā reizē tika ievadīta spēlē, "VEF Rīga" komandai vairs nebija tiesības protestēt.

Jau vēstīts, ka Apelācijas komisija, kurā ir trīs juristi, lēmumu pieņēma ar vienkāršu balsu vairākumu.

Finālsērijas trešā spēle notiks svētdien plkst.17 Ventspilī.

Jau vēstīts, ka aizklātā balsojumā par "VEF Rīga" protesta pamatotības atzīšanu vai noraidīšanu par nobalsoja trīs LBL Tehniskās komisijas locekļi, pret - četri, bet divi atturējās.

Kā ziņots, LBL galvenais tiesnesis Agnis Pērkons ceturtdien notikušajā LBL Tehniskās komisijas sēdē atzina kļūdu un spēles komisārs Ozols pagaidām diskvalificēts līdz šīs sezonas beigām, bet par citām sankcijām tiks lemts vēlāk.

Kā ziņots, finālsērijas pirmajā mačā "VEF Rīga" uzvarēja izbraukumā ar 79:70.

Tādējādi pašlaik sērijā līdz četrām uzvarām rezultāts ir neizšķirts 1-1.

Jau vēstīts, ka titulētāka ir "Ventspils" komanda, kas uzvarējusi astoņās no 11 finālsērijām, kurās piedalījusies. Astoņi tituli ir arī "Brocēnu" komandas kontā.

Savukārt "VEF Rīga" komanda finālsērijā debitēja iepriekšējā sezonā, kad ar 3-4 zaudēja "Barona" komandai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!