Foto: LETA
Latvijas basketbola klubi sākuši aktīvu darbību pie sastāvu komplektācijas, un otrdien par papildinājumiem savās rindās paziņojuši vairākas komandas.

Latvijas čempione basketbolā "VEF Rīga" panākusi vienošanos ar amerikāņu aizsargu Lesteru Medfordu, ziņo "Sportando" žurnālists Emiliāno Karkija.

Medfords aizvadītajā sezonā spēlēja Skopjes MZT komandā, kas kļuva par Adrijas pēc spēka otrās līgas vicečempioni un triumfēja Ziemeļmaķedonijas čempionātā. 26 gadus vecais Medfords aizvadītajā sezonā 21 Adrijas otrās līgas spēlē caurmērā guva 12,3 punktus, veica 6,8 rezultatīvas piespēles un pārtvēra 1,2 bumbas.

2017.gada sezonu viņš iesāka Šveices komandā Ženēvas "Lions", bet noslēdza Lietuvas komandā Ķēdaiņu "Nevežis". Pirms tam Medfords aizvadīja savu pirmo profesionālo sezonu Eiropā, pārstāvot Ungārijas vienību Sombathejas "Falco".

Savā pēdējā gadā koledžu basketbolā Medfords 34 dueļos vidēji guva 8,9 punktus, veica 6,5 rezultatīvas piespēles un izcīnīja 2,2 atlēkušās bumbas.

Tikmēr "VEF Rīga" direktors Gatis Jahovičs vēl neapstiprināja Medforda nolīgšanu, taču uzsvēra, ka norit aktīvs darbs pie komandas komplektēšanas un tuvākajā laikā tiks izziņoti jaunumi.

"Šobrīd mums ir aktuālas visas pozīcijas, kurās tiek meklēti papildinājumi. Ar to procesu lielākoties nodarbojas galvenais treneris. No iepriekšējās sezonas sastāva šobrīd spēkā ir līgumi Verneram Koham un Robertam Stumbrim," atklāja Jahovičs.

Komandu starpsezonā pametis Artis Ate, kurš karjeru turpinās Rumānijā, bet bijušais komandas spēlētājs Klāvs Čavars pārgājis uz Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas čempioniem un Latvijas vicečempioniem "Ventspili"

Basketbolistu pārstāvošā aģentūra "PRIME Athlete" ziņo, ka līgums noslēgts uz diviem gadiem. 23 gadus vecais Čavars iepriekšējās divas sezonas pārstāvēja "Ventspils" principiālo pretinieci "VEF Rīga" komandu, šogad kļūstot par Latvijas čempionu.

Čavars aizvadītajā sezonā Latvijas-Igaunijas Basketbola līgā 26 spēlēs vidēji guva 6,5 punktus un izcīnīja 4,9 atlēkušās bumbas, bet Latvijas čempionāta izslēgšanas turnīrā viņam šajos statistikas rādītājos bija attiecīgi 3,5 punkti un 2,6 bumbas. Savukārt VTB Vienotajā līgā viņam caurmērā vienā spēlē bija 2,5 punkti un 2,2 atlēkušās bumbas.

"Esmu priecīgs atgriezties savā dzimtajā pilsētā un pievienoties "Ventspilij". Izvēlējos pievienoties šim klubam, jo esmu apmierināts ar galvenā trenera Artūra Visocka-Rubeņa redzējumu attiecībā uz jauno sezonu, taktiskajām niansēm, kā arī manu plānoto lomu komandā. Lai gan iepriekš nav sanācis sadarboties ar treneri Visocki-Rubeni, uzskatu viņu par augsta līmeņa speciālistu. "Ventspils" daudzu gadu laikā ir pierādījis sevi kā ambiciozu un stabilu klubu, tāpēc ar nepacietību gaidu jaunās sezonas sākumu," klubs citē Čavara teikto.

"Ir labi, ka Ventspils basketbola saimē augušie basketbolisti izlemj atgriezties. Visu šo laiku esam sekojuši līdzi Klāva sekmēm basketbola laukumos, kā varēja nesekot - savējais. Ceram, ka tieši Ventspilī, pie trenera Artūra Visocka- Rubeņa, Klāvs spēs realizēt savu potenciālu pilnībā un aizsniegties līdz tam līmenim, kas ļaus viņam nostabilizēties Latvijas nacionālās izlases pamatsastāvā. Tad arī klubā gaidītais sniegums un rezultāts neizpaliks," stāsta kluba valdes priekšsēdētājs Ralfs Pleinics.

Čavars ir dzimis un audzis Ventspilī, bijis gan vietējās sporta skolas "Spars", gan arī "Ventspils Augstskolas" komandas spēlētājs. Savas profesionālā basketbolista gaitas Čavars aizsāka 2015./2016.gada sezonā, kad pievienojās Liepājas komandai, aizvadot ļoti labu sezonu un tika atzīts par līgas progresējošāko spēlētāju.

Pēc tam Čavars devās leģionāra gaitās, pievienojoties Spānijas vienības kluba "Gran Canaria" sistēmai, bet sezonas vidū tika izīrēts Turcijas klubam "Pertevniyal Genclik". Aizpērn Čavars atgriežas Latvijā un pievienojas "VEF Rīga" komandai, kurā aizvada divas sezonas. Čavars bijis regulārs Latvijas jauniešu izlašu dalībnieks.

Ventspils klubā šobrīd notiek aktīva komandas komplektācija, kur kopā ar galveno treneri Artūru Visocki- Rubeni tiek veidota jauna komanda 2019./2020.gada sezonai, gatavojoties cīnīties kvalifikācijas turnīram FIBA Čempionu līgā, kā arī Latvijas – Igaunijas basketbola līgas turnīram. Šobrīd spēkā esoši līgumi nākamai sezonai ir Mārcim Vītolam, Artūram Grīnbergam, Kristapam Ķilpam, Dāvidam Vīksnem, Jānim Bērziņam, Ronaldam Zaķim, Vladam Mikuļskim un Denisam Vikentjevam, kuriem pievienojies arī Jānis Kaufmanis .

Savukārt cits Kurzemes klubs "Liepāja" papildinājusi sastāvu ar talantīgo spēka uzbrucēju Anriju Mišku.

Miška iepriekšējo sezonu aizvadīja Spānijas pēc spēka trešajā līgā Salamankas "Tormes" vienībā, kuras sastāvā 31 spēlē vidēji guva 3,4 punktus un izcīnīja 1,4 atlēkušās bumbas.

"Anrijs ir viens no talantīgākajiem un spilgtākajiem divtūkstošo gadu paaudzes spēlētājiem. Viņš sevi ir pierādījis vairākās jauniešu izlasēs, bet tagad ir laiks pāriet uz lielo basketbolu. Domāju, ka Anrijam šī būs laba sezona un viņš palīdzēs Liepājas komandai. Viss ir atkarīgs no viņa paša, jo iespējas būs, tikai atliek tās izmantot," klubs citē komandas galvenā trenera Kristapa Zeida teikto.

Miška pērn U-18 izlases sastāvā kļuva par Eiropas vicečempioni, kā arī šogad pārstāvēja Latviju U-19 Pasaules kausa izcīņā. 19 gadus vecais rūjienietis piecās spēlēs vidēji guva 3,8 punktus un izcīnīja 1,5 bumbas zem groziem.

Miška pirms došanās uz Salamanku vienu sezonu pavadīja Latvijas Basketbola līgas (LBL) vienībā "Valmiera"/ORDO, 27 spēlēs vidēji gūstot 5,0 punktus, izcīnot 3,0 atlēkušās bumbas un veicot 1,7 rezultatīvas piespēles.

Valmieras komandā Miška atradās īrē no Spānijas augstākās līgas (ACB) vienības Fuenlavradas "Montakit". 2016.gadā Miška uz pieciem gadiem noslēdza līgumu ar "Montakit" klubu, kura rezerves komanda ir aizvadītajā sezonā pārstāvētā "Tormes".

Pēc vairākām sezonām Valmieras vienības jaunatnes sistēmā, 2015.gada vasarā viņš kļuva par otro latviešu basketbolistu, kurš noslēdzis līgumu ar Spānijas basketbola grandu Madrides "Real" (iepriekš Kaspars Kambala), tomēr pēc gada tas tika pārtraukts un nākamo sezonu jau viņš aizvadīja "Montakit" sistēmā, pārstāvot tā fārmklubu Spānijas ceturtajā līgā.

Liepājas komanda savā pirmajā sezonā Latvijas-Igaunijas līgas regulārajā čempionātā ieņēma 13.vietu, tādējādi nekvalificējoties gan apvienotā turnīra, gan pašmāju meistarsacīkšu izslēgšanas turnīram.

Nākamajā sezonā komandu vadīs Kristaps Zeids, kurš galvenā trenera pienākumus pārņēmis no Artūra Štālberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!