Foto: F64

Latvijas čempionvienība "VEF Rīga" jaunās VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) sezonas pirmajā spēlē otrdien ar rezultātu 83:89 (24:26, 26:13, 13:27, 20:23) savā laukumā piekāpās Baltkrievijas klubam Minskas "Cmoki".

Pagājušajā sezonā "Cmoki" 18 VTB Vienotās līgas mačos izcīnīja vien trīs uzvaras, bet šoreiz, pateicoties ļoti sekmīgam otrajam puslaikam, tika pie panākuma jau pirmajā spēlē.

Rezultatīvākais "VEF Rīga" basketbolistiem ar 16 gūtajiem punktiem un astoņām rezultatīvām piespēlēm bija Dī Brauns, bet pa 14 punktiem sameta Entveins Robinsons, kurš arī izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas, un Kristaps Janičenoks.

Tikmēr "Cmoki" komandā pa 17 punktiem guva Aleksejs Trostiņeckis un Vinsents Hanters, bet 15 punktus sameta Perišs Petijs.

Pirmo punktu rīdzinieku rindās guva jaunais centra spēlētājs Anžejs Pasečņiks, bet spēles sākumā abas komandas apmainījās ar vairākiem tālmetieniem. Vadībā "VEF Rīga" pirmoreiz izvirzījās ceturtajā minūtē, kad Dī Brauns pārtvēra bumbu un iemeta divus punktus ātrajā uzbrukumā (11:10).

Tā kā "VEF Rīga" komandai šobrīd joprojām ir problēmas ar garajiem spēlētājiem, jau pirmās ceturtdaļas vidū Latvijas klubs sāka spēlēt ar "mazo sastāvu". Lielāko daļu pirmās ceturtdaļas vadībā atradās viesi un pēc desmit spēlētām minūtēm "VEF Rīga", kas šajā laikā pamanījās nopelnīt astoņas piezīmes, zaudēja ar 24:26.

Otro ceturtdaļu jau Latvijas komanda aizvadīja daudz sekmīgāk, gūstot pirmos deviņus punktus un pēc Jāņa Bērziņa tālmetiena panāca jau 33:26. Turpinājumā "VEF Rīga" palielināja savu pārsvaru un sestajā minūtē pirmoreiz pārsniedza arī desmit punktu vadību (40:29).

Ļoti sekmīgi pirmo puslaiku aizvadīja Brauns, kurš pēdējās minūtes iesākumā realizēja kārtējo tālmetienu, bet pēdējā sekundē tālu divpunktu metienu "VEF Rīga" rindās iemeta arī Kristaps Janičenoks un pēc 20 spēlētām minūtēm mājiniekiem bija 11 punktu pārsvars - 50:39.

Tomēr otrajā puslaikā ievērojami labāk darbojās viesi. Sākotnēji "Cmoki" spēlētājs Aleksejs Trostiņeckis īsā laikā iemeta divus tālmetienus, samazinot deficītu līdz septiņiem punktiem, bet pirmajās piecās minūtēs viņš sameta pat četrus trīspunktu metienus un Minskas klubs zaudēja vairs tikai ar pieciem punktiem. Savukārt vēl divus punktus ar sodu guva Vinsents Hanters un viesi bija pietuvojušies līdz 56:58.

Divas ar pusi minūtes pirms ceturtdaļas beigām pēc kārtējā tālmetiena "Cmoki" arī pirmoreiz pēc ilgāka pārtraukuma atguva vadību (61:60), bet pirms pēdējām desmit minūtēm viesi jau bija vadībā ar 66:63.

Gūstot piecus punktus pēc kārtas, ceturtās ceturtdaļas sākumā "VEF Rīga" pietuvojās līdz 68:69, tomēr arī turpinājumā "Cmoki" sekmīgi uzbruka no tālās distances un piecas minūtes pirms pamatlaika beigām jau panāca desmit punktu pārsvaru - 80:70.

"VEF Rīga" operatīvi samazināja deficītu līdz pieciem punktiem, bet pēc tam "Cmoki" vēl kādu laiku saglabāja vadību 7-9 punktu robežās. Vēl pēdējās minūtes ievadā mājinieki zaudēja ar 78:84, tomēr 43 sekundes pirms beigām trīs punktus ar sodu realizēja Kristaps Janičenoks un "VEF Rīga" zaudēja vairs tikai ar trim punktiem.

Pēc tam divus soda metienus garām aizmeta Demonte Hārpers, tomēr "Cmoki" izcīnīja atlēkušo bumbu un arī realizēja divpunktu metienu, turpinājumā noturot panākumu.

Nākamo spēli VTB līgā "VEF Rīga" aizvadīs svētdien, kad izbraukumā tiksies ar līgas čempioniem Maskavas CSKA no Krievijas.

Salīdzinot ar pagājušo sezonu, jaunajā "VEF Rīga" sastāvā vairs nespēlē tādi pagājušās sezonas līderi kā Dairis Bertāns, Ērls Roulends, Viljams Denjelss, Antans Kavaļausks un Donāts Zavacks. Starpsezonā "VEF Rīga" sastāvam pievienojās Latvijas basketbolisti Jānis Bērziņš, Artūrs Bērziņš un Viktors Iļjins, amerikāņi Denjels Brauns un Entveins Robinsons, kā arī lietuvietis Toms Delininkaitis. Komandas rindās pabija arī nigēriešu centra spēlētājs Gani Lavals, kura līgums pēc paša iniciatīvas gan tika lauzts.

Līdz ar to pašlaik Rīgas kluba vadība nodarbojas ar jaunu centra spēlētāju meklējumiem, jo līgumu ar vienību Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Arbitrāžas tiesā cenšas lauzt arī Kaspars Bērziņš.

Pagājušā sezona VTB līgā Minskas klubam nebija izdevusies, jo no 18 spēlēm tika uzvarēts vien trijos mačos. Divreiz "Cmoki" tikās arī ar "VEF Rīga", abās reizēs virsroku gūstot rīdziniekiem.

Bez šīm vienībām B grupā spēlē arī Krievijas klubi Maskavas apgabala "Himki", Samāras "Krasnije kriļja", Volgogradas "Krasnij oktjabr" un Ļubercu "Triumf", kā arī Ukrainas vicečempioni Mariupoles "Azovmaš", Kazahstānas čempioni "Astana", kuru rindās spēlē latvietis Jānis Blūms, un Lietuvas trešais spēcīgākais klubs Klaipēdas "Neptunas".

Arī pērnajā sezonā "VEF Rīga" spēlēja vienā apakšgrupā ar CSKA, "Neptunas", "Cmoki" un "Triumf", bet izslēgšanas turnīrā tā tikās ar "Astana" un "Himki".

Regulārajā čempionātā katra komanda savā grupā aizvadīs pa 18 spēlēm. Pēc apakšgrupu sacensībām pa sešām labākajām komandām no katras grupas kvalificēsies izslēgšanas cīņām. Pirmo divu vietu ieguvēji automātiski iekļūs ceturtdaļfinālā, bet 3.-6.vietu ieņēmušās komandas aizvadīs astotdaļfinālu.

Aizvadītajā sezonā "VEF Rīga" pirmo reizi vēsturē sasniedza līgas ceturtdaļfinālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!