Foto: DELFI
Aizvadītās sezonas Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas mačā ceturtdien ar rezultātu 60:82 (20:25, 12:19, 13:21, 15:17) zaudēja Vācijas vicečempioniem Berlīnes "Alba".

Līdz ar to "Alba" iekļuva kvalifikācijas otrajā kārtā, bet "VEF Rīga" Eiropas klubu turnīru sezonu turpinās Eiropas kausa izcīņā.

Latvijas kluba labā 12 punktus guva Kristaps Janičenoks, bet pa desmit punktiem iekrāja Kaspars Bērziņš un Sandis Valters.

Tikmēr "Alba" komandas rindās rezultatīvākais ar 15 punktiem bija Vācijas izlases spēlētājs Luka Štaigers.

Spēle iesākās ļoti uzmanīgā un mazrezultatīvā cīņā. Latvijas kluba rindās pirmos punktus guva Marks Perijs, bet pēc nospēlētām piecām minūtēm rezultāts bija neizšķirts 10:10. "VEF Rīga" rindās iniciatīvu pirmajās minūtēs uzņēmās Kaspars Bērziņš, darbojoties aktīvi uzbrukumā. Trīs minūtes pirms ceturtdaļas beigām "Alba" vienība izvirzījās vadībā ar 15:11, kam ātri vien tika pievienoti vēl divi punkti. Tikmēr "VEF Rīga" komandu veiksme uzbrukumu noslēdzošajā fāzē bija atstājusi, kā rezultātā pretinieki pārsvaru palielināja jau līdz desmit punktu atzīmei. Ceturtdaļas beigās pa reizei 2+1 gājiens padevās Dairim Bertānam un Kērtisam Miledžam, bet pirmās desmit minūtes noslēdzās ar rezultātu 25:20 "Alba" labā.

Arī otrā ceturtdaļa iesākās ar maz gūtajiem punktiem, taču arī šoreiz "Alba" basketbolistiem padevās ātrs izrāviens, kas ļāva tiem vēlreiz iekārtoties stabilās vadības pozīcijās. Divu minūšu laikā Vācijas pārstāvji veica izrāvienu 11:2, panākot 40:28 savā labā. Abu komandu spēlētāji cīņas laikā ļoti bieži pārkāpa noteikumus, kas mača gaitu padarīja nevienmērīgum taču pārsvaru "Alba" basketbolisti līdz puslaika beigām nosargāja pārliecinoši - 44:32.

Otrā puslaika sākumā "VEF Rīga" komandai bija daudzas iespējas noorganizēt gan veiksmīgus ātros uzbrukumus, gans pozicionālas izspēles, taču pirmo sešu minūšu laikā rīdzinieki guva tikai četrus punktus, kamēr "Alba" basketbolisti darbojās daudz pārliecinošāk, iekrājot pat 17 punktu pārsvaru (53:36). Trešās ceturtdaļas otrajā pusē Sandis Valters ar trīspunktu metienu pretinieku pārsvaru samazināja, taču pie četrām piezīmēm tika Janičenoks, Kaspars Bērziņš un Antans Kavaļausks. "Alba" basketbolisti tikmēr izvirzījās vadībā ar 19 punktu pārsvaru, bet pēdējās desmit minūtes tika sagaidītas pie rezultāta 65:45 Vācijas vienības labā.

Pēdējā ceturtdaļā Latvijas pārstāvjiem vairs neizdevās mainīt spēles gaitu, piedzīvojot pārliecinošu zaudējumu.

Otrajā kārtā "Alba" vienība tiksies ar Beļģijas komandas Šarleruā "Spirou Basket" un Ukrainas kluba "Doņeck" pāra spēcīgāko vienību. Šī spēle notiks ceturtdien pēc Latvijas un Vācijas klubu cīņas.

Lai iekļūtu ULEB Eirolīgas pamatturnīrā, jāpārvar trīs kvalifikācijas kārtas.

Otrās kārtas mačs notiks sestdien, bet trešā cīņa - svētdien.

Pārvarot arī trešo kvalifikācijas kārtu, kur "Alba" pretiniekos varētu būt Maskavas apgabala "Himki" (Krievija), "PGE Turow" (Polija), Nimburkas CEZ (Čehija) vai "Banvit" (Turcija), Vācijas klubs Eirolīgas pamatturnīrā spēlēs D grupā kopā ar Barselonas "Regal" (Spānija), Sjēnas "Montepaschi" (Itālija), Kazaņas "Unics" (Krievija), Gdiņas "Asseco Prokom" (Polija) un Ļubļanas "Union Olimpija" (Slovēnija), kur spēlē arī latvietis Dāvis Bertāns.

Otrs ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrs paralēli risinās Viļņā.

Latvijas klubs ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā pretiniekos varēja iegūt arī Lionas "Asvel" no Francijas.

"VEF Rīga" komanda pirms izlozes, kas notika jūlijā, tika iekļauta nomināli vājākajā, astotajā, grozā kopā ar Francijas komandu "BCM Gravelines", kamēr "Alba" un "Asvel" tika iekļautas izlozes nomināli spēcīgākajā, pirmajā, grozā.

Jau vēstīts, ka "VEF Rīga" aizvadītās sezonas LBL finālsērijā ar 4-3 uzvarēja regulārā čempionāta spēcīgāko komandu "Ventspils".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!