Bumbas spēlēšana vēl nedod labumu sabiedrībai, atzīst Rumānijas basketbola kluba "CSU Sibiu" ģenerālmenedžeris Jonuts Džordžesku, kurš jau no 17 gadu vecuma strādā sporta organizācijās un rīkojis dažādas iedvesmojošas mārketinga kampaņas. Funkcionārs gan veicinājis šķietami neticamas idejas, kā dot iespēju kluba līdzjutējam doties laukumā oficiālā spēlē, gan domā par vietējo sabiedrību, palīdzot kluba faniem darbavietas meklējumos.

Portāls "Delfi" jūlijā divu daļu rakstā pētīja finansiāli slikto situāciju Latvijas basketbola klubos. Rakstā apkopotā informācija ļāva apzināties Latvijas komandu finansiālās iespējas, kā arī ievērojamo klubu paļaušanos uz pašvaldību atbalstu. Skats nav iepriecinošs arī no patērētāju piesaistīšanas viedokļa – Latvijas vadošo klubu spēlēs nereti redzamas tukšas tribīnes, bet vietējās "Paf" Latvijas–Igaunijas basketbola līgas mači šosezon retāk redzami televīzijā.

Tomēr vienlaikus svarīgi uzsvērt, ka ne jau Latvijas klubi vienīgie par to jākaunina. Lielākā daļa basketbola klubu Eiropā galvenokārt iztiek ar publiskā sektora finansējumu. Dižu optimismu par profesionālā basketbola iespējām būt reālam biznesam nesniedz arī spēcīgākais Eiropas klubu čempionāts ULEB Eirolīga, kuras divi spēcīgākie klubi – "Barcelona" un Madrides "Real" – sezonu noslēgs ar gandrīz 60 miljonus eiro lielu deficītu, ziņo portāls "palco23.com".

Lai publikācija par Latvijas basketbolu neizpaliktu bez kāda salīdzinājuma, izlēmu, ka jāaprunājas ar kādas citas zemes pārstāvi, kurš varētu kaut mazliet, iespējams, kliedēt pašā iezagušos cinismu par profesionālo basketbolu Eiropā. Šādam nolūkam septembrī apmeklēju Liepājā notiekošo "Wind Cup" turnīru, kas jau 14. gadu pulcē vairākas ārzemju komandas, un aprunājos ar pieredzējušo Jonutu Džordžesku.

Saprotams, ka nevaru veikt tiešus salīdzinājumus un rādīt ar pirkstu uz pašmāju komandām, – Rumānijā dzīvo desmit reizes vairāk cilvēku nekā Latvijā, tādējādi veidojot krietni lielāku tirgu. Tomēr krietni atšķiras arī abu valstu tradīcijas basketbolā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!