Foto: DELFI
Baltijas Basketbola līgas (BBL) pirmajā finālspēlē Latvijas vicečempioni "Ventspils" viesos negaidīti pārliecinoši pieveica Lietuvas vicelīderus "Prienai", pirms atbildes spēles savā laukumā iekrājot 22 punktu pārsvaru - 91:69 (23:17, 29:20, 15:17, 24:15).

Ventspilniekiem rezultatīvākais ar 23 puntiem bija Folarins Kembels, vēl 15 punktus guva Donalds Simss, pa 12 punktiem - Akselis Vairogs un Artūrs Bērziņš, bet 10 punktus- Jānis Timma. Ventspilnieki pretinieku pretestību praktiski salauza ar fantastisku tālmetienu precizitāti - precīzi 14 no 19 trīspunktniekiem.

Abu komandu atbildes spēle šo sestdien notiks Ventspilī, kur arī tiks kronēti jaunie BBL čempioni.


Pirmais puslaiks

Laukuma saimnieki spēli sāka tā, it kā turpinātos viņiem tik veiksmīgā Lietuvas kausa izcīņas izšķirošā finālspēle – divas reizes kļūdās Sandis Valters, divas reizes "danko" leiši, vēsta "Ventspils" mājaslapa internetā. Vēl pēc brīža trešo kļūdu komandai sarūpē Artūrs Bērziņš... Tomēr melnā svītra ar to arī tika pārtraukta. Ceturtdaļas vidū pēc Sanda Valtera un Mārtiņa Laksas tālmetieniem pirmo vadībā tika BK ″Ventspils″, bet vēl pēc minūtes Folarins Kempbels no tālās distances panāca pluss pieci – 14:9.

Taurējošo Prieņu publiku ar diviem trakiem tālmetieniem atmodināja Milaknis, taču ceturtdaļas beigas piederēja viesiem. Kamēr mājinieki centās spēlēt ātri un ātri arī noslēgt uzbrukumus, ventspilnieki savos uzbrukumos visu ņēma ar pamatīgu cīņu, un tas izrādījās iespaidīgāks ierocis. Pēc pirmajām desmit minūtēm BK ″Ventspils″ bija vadībā 23:17.

Otrās ceturtdaļas sākumā ventspilnieki divarpus minūšu laikā realizēja trīs tālmetienus, pēc Donalda Simsa ″trīnīša″ panākot jau +11 (33:22). Eksplozija uz tālmetienu līnijas turpinājās arī pēc tam, kamēr mājiniekiem īsti nekrita ne no vienas distances. BK ″Ventspils″ arī pārliecinoši saimniekoja pie groziem (puslaikā 14 pret 5), kas mājiniekiem liedza tikt pie atkārtotiem metieniem. Četrarpus minūtes līdz puslaika beigām Kempbels ar soda metieniem panāca jau 42:27, taču tad sekoja pieci ātri mājinieku punkti un Roberts Štelmahers sauca komandu uz apspriedi.

Tā deva rezultātu – sāncenšu veiksmes brīdis tika apslāpēts un atrasta arī uz mirkli pazaudētā pārliecība. BK ″Ventspils″ turpināja būt nežēlīgi no tālās distances, laiku pa laikam arī izspēlējot līdz labiem metieniem no groza apakšās. Puslaika pēdējā uzbrukumā Kempbels realizēja savu ceturto tālmetienu, ļaujot komandai doties atpūtā atkal ar 15 punktu pārsvaru – 52:37.

Otrais puslaiks

Otrais puslaiks sākās ar divām ātrām Artūra Bērziņa piezīmēm, bet kopumā tādas uzbrucējam jau bija trīs, tādēļ sekoja maiņa. Citādā ziņā nekas slikts nenotika – ventspilnieki turpināja precīzi uzbrukt, kontrolēt groza apakšu un saglabāt vadību. Ceturtdaļas vidus tomēr izvērsās vareni nervozs. Pēc Orelika un Milakņa precīzajiem metieniem komandas šķīra vien desmit punkti un Štelmaheram atkal bija jāpieprasa minūtes pārtraukums.

Mājinieki tika arī astoņu punktu attālumā, komandas apmainījās ar neprecīziem uzbrukumiem, bet tad pirmajā plānā iznāca mājinieku galvenais treneris Virgīnijs Šeškus. Pēc šķietami nevainīgas epizodes, kurā tiesneši nodeva bumbu ventspilnieku rīcībā, viņš laukuma malā nospēlēja ainas, kas labi iederētos Pompejas bojāejas skatos, tiekot pie tehniskās piezīmes. BK "Ventspils" sāncenšus par to gan sodīja vien ar diviem punktiem, tomēr šī epizode krietni apslāpēja "Prienai" degsmi un ļāva uzelpot viesiem. Pirms izšķirošajām desmit minūtēm komandas jau atkal šķīra 13 punkti – 67:54.

Mājinieki turpināja agresīvi spēlēt pret BK "Ventspils" aizsargiem, ventspilnieki pelnīja piezīmes, taču lauzt spēles gaitu lietuviešiem nekā nesanāca. Kad īsā laikā mērķi sasniedza vēl četri viesu tālmetieni, kļuva skaidrs, ka Štelmahers ar komandu mājās brauks ar lieliem plusiem. Sestdienas maču savā laukumā BK "Ventspils" spēli sāks ar 22 punktu pārsvaru – 91:69.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!