Foto: F64

Dramatisku zaudējumu Eiropas Izaicinājuma kausa apakšgrupu sacensību piektajā mačā otrdien cietusi Latvijas vicečempioni basketbolā "Ventspils", kas izbraukumā ar 80:83 (21:17, 18:19, 20:20, 21:27) piekāpās Zviedrijas čempionvienībai Sēdertaljes "Sodertalje Basket", vēl negarantējot vietu nākamajā turnīra kārtā.

Šis Izaicinājuma kausā ventspilniekiem bija otrais zaudējums pēc kārtas.

"Ventspils" sastāvā rezultatīvākais bija Jānis Timma, kurš guva 20 punktus un izcīnīja deviņas bumbas zem groziem. Tikmēr 15 punktus iemeta leģionārs Lorenco Viljamss, bet Ronaldam Zaķim 12 punkti.

Mača sākumā Zviedrijas čempionvienībai izdevās izvirzīties vadībā ar 7:2, tomēr ātri vien ventspilnieki zaudēto atspēlēja un izvirzījās vadībā ar 9:7. Pēc tam starp abām vienībām ritēja līdzvērtīga cīņa, bet otrās ceturtdaļas vidū "Ventspils" izvirzījās vadībā ar 29:23. Tomēr pēc tam pretinieki arī prata atspēlēt deficītu, pietuvojoties līdz 28:29.

Pēc tam Latvijas vicečempioniem izdevās ātri panākt 37:30, taču tad "Sodertalje Basket" guva sešus punktus pēc kārtas, tomēr pēc tam divus punktus guva Māris Gulbis, panākot 39:36.

Zviedrijas čempioni nepadevās un trešajā ceturtdaļā pamanījās izvirzīties vadībā ar 49:45, taču ātri vien, lielākoties pateicoties Gulbja pūliņiem, izdevās panākt 50:49 par labu Kurzemes komandai. Cīņas turpinājumā starp abām komandām aizritēja duelis punkts punktā, bet nedaudz mazāk kā četras minūtes līdz pamatlaika beigām "Sodertalje Basket" klubs panāca 73:68 sev par labu.

Ventspilniekiem izdevās trīs punktus atgūt, bet pēc tam Sēdertaljes komanda grozā raidīja tālmetienu, atjaunojot komfortablo piecu punktu pārsvaru, bet jau nākamajos uzbrukumos Akselis Vairogs un Lorenco Viljamss sadeldēja starpību līdz minimumam (75:76).

Nedaudz vairāk kā vienu minūti līdz pamatlaika izskaņai mājinieki ar precīzu trīspunktnieku panāca 79:75, bet tad "Ventspils" 19 sekundes līdz finālsvilpei atkal samazināja rezultāta deficītu līdz minimumam - 78:79. Pēc tam ar precīziem diviem soda metieniem Zviedrijas vienība panāca 81:78, bet pēc tam mājinieki iemeta vēl divus soda metienus, bet līdz ar beigu signālu Ronalds Zaķis guva divus punktus, taču tie mača likteni vairs neizšķīra.

Lai iekļūtu turnīra nākamajā kārtā, "Ventspils" basketbolistiem obligāti pēdējā mačā savā laukumā būs vēlreiz jāuzvar Austrijas spēcīgākā komanda Vīnes "Zepter".

Kā zināms, "Ventspils" komanda pirmajā aplī nepiedzīvoja nevienu zaudējumu. Sākotnēji Latvijas vienība dramatiskā cīņā ar rezultātu 66:65 izbraukumā pieveica Igaunijas vicečempionus Tartu "Rock", lai gan spēles gaitā kurzemnieki atradās iedzinējos ar 17 punktu starpību, bet pēc tam ar 72:63 savā laukumā pārspēja Zviedrijas čempionvienību Sēdertaljes "Sodertalje Basket". Savukārt pirmā apļa noslēdzošajā cīņā ar 78:71 izbraukumā tika apspēlēta "Zepter".

Pirmā neveiksme tika ciesta pirms nedēļas, kad "Ventspils" izbraukumā piekāpās "Rock" komandai ar 63:81.

Līdz ar to pēc piecām kārtām "Ventspils" atrodas apakšgrupas līderpozīcijā ar trim panākumiem, bet tikpat panākumi arī "Sodertalje Basket" un "Rock", kas otrdien ar 83:60 savā laukumā pieveica "Zepter", kas piecos mačos izcīnījusi vienu uzvaru.

Sākotnēji komandas sadalītas astoņās grupās, pa četrām katrā. Pēc divu apļu turnīra katras grupas divas labākās komandas iekļūs "Top 16" turnīrā, kur vienības atkal tiks sadalītas grupās, pa četrām komandām katrā.

Savukārt tad pēc divu apļu turnīra divas labākās vienības no katras grupas kvalificēsies ceturtdaļfinālam, kurā uzvarētājs tiks noskaidrots sērijā līdz divām uzvarām.

Ceturtdaļfināla uzvarētāji kvalificēsies finālčetrinieka turnīram.

Kā ziņots, pagājušajā sezonā "Ventspils" nespēja kvalificēties Eiropas Izaicinājuma kausa ceturtdaļfinālam, kaut pirmajā posmā cīnījās bez zaudējumiem. "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijā "Ventspils" ar 1-4 piekāpās "VEF Rīga" komandai, sudraba medaļas iegūstot trešo gadu pēc kārtas, bet Baltijas Basketbola līgā (BBL) "Ventspils" kļuva par pirmo klubu no Latvijas, kas triumfējis sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!