Foto: bkventspils.lv

Latvijas basketbola klubs "Ventspils" Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas pamatturnīra otrajā mačā otrdien ar rezultātu 74:53 (15:20, 20:6, 17:15, 22:12) savā laukumā droši pieveica Polijas vienību Radomas "Rosa", kuras rindās spēlē arī bijušais ventspilnieks Tairons Brezeltons.

Rezultatīvākais ventspilniekiem ar 17 punktiem bija Folerins Kempbels, bet ar 16 punktiem izcēlās Villijs Dīns.

Savukārt "Rosa" rindās 17 punktus sameta Gerijs Bells. Tikmēr turnīra pirmās kārtas vērtīgākais spēlētājs Brezeltons aizmeta garām visus astoņus metienus no spēles, izceļoties vien ar diviem punktiem.

Šai spēlei pirmoreiz šosezon pieteikts bija arī "Ventspils" komandas kapteinis Kristaps Janičenoks, kurš atlabis no pavasarī gūtas smagas traumas, tomēr laukumā viņš vēl neizgāja.

Spēle iesākās ar Bella realizētu tālmetienu, un kopumā mača ievadā sekmīgāk spēlēja tieši "Rosa" basketbolisti, kas vidusdaļā guva astoņus punktus pēc kārtas, un "Ventspils" nokļuva iedzinējos ar 6:14. Kaut "Ventspils" vēl pietuvojās līdz 12:14, turpinājumā viesi atkal atjaunoja astoņu punktu pārsvaru, bet pēc pirmās ceturtdaļas mājinieki bija iedzinējos ar 15:20. Deviņus no "Rosa" punktiem šajā laikā bija guvis tieši Bells.

Otrās ceturtdaļas sākumā divus punktus guva "Ventspils" leģionārs Folerins Kempbels, kurš vēlāk pievienoja vēl divus punktus, turpinājumā četrus punktus pēc kārtas iemeta Ronalds Zaķis, un ventspilnieki atjaunoja neizšķirtu, bet piektajā minūtē pēc Riharda Lomaža tālmetiena arī pirmoreiz mačā izvirzījās vadībā. Turpmākajās minūtēs ventspilnieki nebija apturami, kopā gūstot 12 punktus pēc kārtas un izvirzoties priekšā ar 32:24. Savukārt puslaika beigās pēc Arta Ates tālmetiena mājinieki panāca arī 35:26.

Otrajā puslaikā ventspilnieki pretiniekus pirmās piecas minūtes atstāja "sausā" un jau bija priekšā ar 45:26, bet vēl pēc brīža divus punktus ar sodu iemeta Andrejs Gražulis, panākot arī 20 punktu pārsvaru (48:28). Tomēr pēdējās divās trešās ceturtdaļas minūtēs "Rosa" sameta astoņus punktus pēc kārtas un samazināja mājinieku pārsvaru līdz 52:41.

Arī ceturtajā ceturtdaļā bija vairāki izrāvieni un tās vidū pretinieki samazināja "Ventspils" pārsvaru līdz 59:49, tomēr turpinājumā mājinieki atkal atrāvās, un pēdējās minūtēs jautājumu par uzvarētāju vairs nebija.

Ventspilnieki jaunizveidoto turnīru iesāka pirms nedēļas ar zaudējumu 76:77 savā laukumā Vācijas komandai Oldenburgas "Ewe Baskets", kas uzvaras grozu iemeta pamatlaika pēdējā sekundē.

Savukārt "Rosa" smagā trīs pagarinājumu cīņā ar rezultātu 93:85 pieveica Latvijas basketbolista Žaņa Peinera pārstāvēto Grieķijas komandu Saloniku PAOK. Polijas klubā ar 36 punktiem izcēlās Brezeltons, kurš pirms astoņiem gadiem uzsāka profesionāļa gaitas tieši "Ventspils" komandā. Brezeltons šajā mačā nopelnīja 30 efektivitātes koeficienta punktus un kļuva par pirmās kārtas vērtīgāko spēlētāju.

"Ventspils" ar labām sekmēm iesākusi "OlyBet" Latvijas Basketbola līgu, kur pirmajās septiņās spēlēs izcīnītas septiņas uzvaras, bet "Rosa" Polijā turnīru iesākusi ar divām uzvarām četros mačos. Zīmīgi, ka trijās no četrām aizvadītajām spēlēm tieši Brezeltons bijis savas komandas rezultatīvākais spēlētājs, bet Polijas čempionātā viņš ar vidēji mačā iemestiem 17 punktiem ir otrs rezultatīvākais spēlētājs.

"Rosa" klubs dibināts 2003.gadā, bet Polijas augstākajā līgā tas spēlē tikai kopš 2012./2013.gada sezonas. Iepriekšējā sezonā "Rosa" pirmo reizi spēlēja finālā, kur ar 0-4 zaudēja Polijas spēcīgākajam klubam Zelona Guras "Stelmet". Tiesa, Radomas vienība uzvarēja Polijas kausa izcīņā, kā arī pirms šīs sezonas izcīnīja Polijas Superkausu.

"Rosa" komandai pieredze Eiropas klubu turnīros nav liela, jo šī ir tikai otrā sezona. Pagājušajā gadā, startējot FIBA Eiropas kausa izcīņā, Polijas komanda apstājās turnīra otrajā posmā, bet "Ventspils" tika soli tālāk, taču nepārvarēja astotdaļfināla barjeru.

"Ventspils" Eiropas klubu turnīros ar Polijas klubiem spēlējusi visbiežāk - 18 reizes, no kurām uzvarēts 12 mačos.

Sākotnēji bija plānots, ka FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā piedalīsies 32 vienības, kas sadalītas četrās apakšgrupās, tomēr jau pēc apakšgrupu sacensību izlozes negaidīti turnīram tika pievienota arī piektā apakšgrupa. Pēc divu apļu turnīra izslēgšanas sacensībām kvalificēsies piecu grupu četras labākās komandas un četras labākās piekto vietu ieguvējas.

Prestižākais klubu turnīrs Eiropā arī šosezon ir un paliek Eiropas Basketbola līgu asociācijas (ULEB) rīkotais Eirolīgas čempionāts, kurā šosezon piedalās 16 komandas no deviņām valstīm. Tā kā FIBA un ULEB neizdevās panākt vienošanos par ietekmes sfēru sadali, Čempionu līgai nav izdevies viennozīmīgi ieņemt otro vietu šajā hierarhijā, tomēr ULEB rīkotā Eiropas kausa izcīņa šosezon zaudējusi iepriekšējo jaudu, spējot piesaistīt tikai 20 komandas no deviņām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!