Foto: F64

Pie pārliecinošas uzvaras "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta mačā sestdien tika valsts čempionvienība "Ventspils", kas izbraukumā ar 101:66 (27:21, 20:17, 29:14, 25:14) sagrāva starpsezonā ievērojami papildināto "Barons"/LDz, kam līdz ar to pārtrūkusi sešu uzvaru sērija.

Uzvarētāju sastāvā 20 punktus iemeta Trojs Bārnīss, bet 14 pievienoja Māris Gulbis, kurš gan noslēdzošās ceturtdaļas sākumā saņēma divas tehniskās piezīmes un tika izraidīts no zāles. Tikmēr "Barons"/LDz sastāvā 17 punktus iemeta Dāvis Zonne, bet 14 pievienoja Artūrs Bricis.

Lai gan pašas pirmās cīņas minūtes abas komandas aizvadīja līdzvērtīgā cīņā, pamazām aizvien lielāks pārsvars izpaudās par labu "Ventspils" komandai, kam nepilnas divas minūtes līdz pirmās ceturtdaļas beigām izdevās panākt jau 23:12. Tiesa, turpmākajās pāris minūtēs "Barons"/LDz spēja pietuvoties, turklāt pirmā puslaika izskaņā tablo vēstīja vairs tikai 36:34 par labu viesiem no Ventspils.

Otrajā puslaikā Kurzemes komanda darbojās jau krietni apņēmīgāk, un trešajā ceturksnī rezultāta starpība pārsniedza 20 punktus, kas arī izšķīra šīs cīņas likteni, turklāt "Ventspils" pamatlaika izskaņā savu pārsvaru tikai palielināja.

Iepriekš šonedēļ "Barons"/LDz pārtrauca astoņu uzvaru sēriju LBL un Baltijas Basketbola līgas (BBL) turnīros. LBL mačos komanda pirms mača ar "Ventspili" bija nepārspēta sešās cīņās pēc kārtas.

"Ventspils" komandai šī LBL turnīrā bija pirmā spēle kopš 15.novembra, kad pēc piecu uzvaru sērijas tika piedzīvots pirmais zaudējums.

Jau vēstīts, ka "Liepāja"/"Triobet" komanda sestdien LBL regulārā čempionāta mačā savā laukumā ar 79:61 (15:11, 16:16, 26:17, 22:17) pārspēja pagājušās sezonas bronzas laureāti "Jēkabpili".

Uzvarētāju sastāvā 17 punktus iemeta Mareks Jurevičus, bet pa 15 guva Dveins Džonsons un Lauris Blaus, kuram arī deviņas atlēkušās bumbas. Tikmēr "Jēkabpils" rindās 11 punktus iemeta Pāvels Veselovs, būdams vienīgais viesu basketbolists, kurš sasniedza desmit punktu robežu.

Pirmais puslaiks noslēdzās ar četru punktu pārsvaru pa labu Liepājas komandai - 31:27, taču otro puslaiku mājinieki aizvadīja jau labāk uz rezultatīvāk, turklāt priekšpēdējā minūtē "Liepāja"/"Triobet" panāca jau 20 punktu pārsvaru (79:59).

Pēc veiksmīgā sezonas sākuma liepājnieki pēdējās piecās turnīra spēlēs tikuši pie trim uzvarām, šajā laikā ar 69:74 izbraukumā zaudējot "Jēkabpilij", kā arī ar 81:76 izbraukumā apspēlējot valsts čempionus "Ventspili".

Tikmēr "Jēkabpils" komanda šajās sacensībās bija uzvarējusi iepriekšējās trīs spēlēs pēc kārtas.

Savukārt citā mačā "Jūrmala"/"Fēnikss" savā laukumā ar 91:87 (21:21, 28:8, 24:33, 21:25) pieveica "Jelgavu", izcīnot jau sesto uzvaru pēc kārtas.

Jūrmalnieku sastāvā pa 17 punktiem guva Edgars Jeromenovs un Mārtiņš Laksa, bet viesu sastāvā ar 24 punktiem izcēlās Kristaps Pļavnieks.

Abas komandas cīņu iesāka ļoti līdzvērtīgā gultnē, pirmajam ceturksnim noslēdzoties neizšķirti 21:21. Tiesa, jau nākamajā nogrieznī krietni labāk veicās jūrmalniekiem, kuri spēja panākt pat 44:25. Otrajā puslaikā "Jelgava" centās atgūties, un deviņas sekundes līdz pamatlaika beigām lietuviešu leģionārs Deniss Krestiņins panāca jau vairs tikai 87:89, taču pēc tam divus soda metienus realizēja Kristaps Mediss, atjaunojot četru punktu pārsvaru.

Abas komandas savā starpā tikās 8.novembrī, kad jūrmalnieki viesos uzvarēja ar 70:61.

Turnīra kopvērtējumā līderpozīcijā ar divās spēlēs izcīnītiem diviem panākumiem atrodas Latvijas vicečempioni "VEF Rīga", kamēr valsts čempioni "Ventspils" ar sešām uzvarām septiņās spēlēs ir otrie. "Liepāja"/"Triobet" ar deviņiem panākumiem 11 mačos ieņem trešo vietu, kam ar septiņām uzvarām desmit mačos seko "Barons"/LDz, "Jēkabpils" un "Jūrmala"/"Fēnikss".

"Jelgava" ar četrām uzvarām 12 mačos atrodama septītajā vietā, apsteidzot "Valmieru", kuras rēķinā ir trīs panākumi desmit cīņās. Tikmēr "Saldus" kontā ir viens panākums desmit cīņās, bet bez uzvarām turnīrā joprojām spēlē "Latvijas Universitāte", kas zaudējusi deviņās cīņās.

Kā ziņots, Latvijas U-18 izlases bāzes komanda, ko iepriekš sauca "LMT Basketbola akadēmija", jaunās sezonas LBL turnīrā plāno iesaistīties vien pēc Jaungada. Pašlaik komandai nav atrasts sponsors, bet ieplānoto divu apļu vietā tā no 2015.gada janvāra varētu sacensties tikai vienā aplī. Līdz šīs situācijas atrisinājumam LBL turnīrā turpinās spēlēt desmit komandas.

Regulārajā čempionātā "VEF Rīga" ar "Ventspili" aizvadīs divas spēles, bet ar visām pārējām komandām spēlēs vienu apli izbraukumā. "Ventspils" vienība ar visām komandām izspēlēs divus apļus, bet pārējās komandas savā starpā sacentīsies četras reizes. Vietu kārtību noteiks uzvarēto spēļu procents.

Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas. Par trešo vietu cīņas ritēs līdz trim uzvarām, bet finālsērijā - līdz četrām.

Pagājušās sezonas "Aldaris" LBL finālā "Ventspils" ar 4-1 pārspēja "VEF Rīga", valsts čempionu titulu izcīnot pēc četru sezonu pārtraukuma un kopumā devīto reizi kluba pastāvēšanas vēsturē. Savukārt pie bronzas medaļām tika "Jēkabpils" basketbolisti, izcīnot pirmās godalgas kluba pastāvēšanas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!