Latvijas klubs "Ventspils" Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas sestās kārtas mačā otrdien ar rezultātu 66:61 (17:14, 16:14, 14:20, 19:13) savā laukumā pieveica Lietuvas valstsvienības galvenā trenera Daiņa Adomaiša vadīto Klaipēdas "Neptūnas", kas šajā turnīrā cieta pirmo neveiksmi šosezon.

Līdz ar to "Ventspils" guva trešo uzvaru sešās spēlēs.

Rezultatīvākais uzvarētājiem ar 22 punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm bija Villijs Dīns, bet ar 12 punktiem un deviņām bumbām zem groziem izcēlās Ronalds Zaķis.

Savukārt "Neptūnas" rindās pa 16 punktiem sameta Džimmijs Beirons un kādreizējais ventspilnieku leģionārs Džerajs Grānts.

Mačs sākās ar precīzu Villija Dīna tālmetienu, kā arī Aigara Šķēles, Edgara Zeļona un Dīna divpunktu metieniem, kas jau pēc nepilnām trim minūtēm apņēmīgajiem mājiniekiem deva vadību ar 9:0, bet vēl pēc brīža rezultāts jau bija 14:2, un tikai tad viesi iemeta pirmos punktus no spēles. Tomēr nākamos 12 punktus guva "Neptūnas" komanda, kas pusminūti pirms pirmās ceturtdaļas izskaņas panāca 14:14. Pēdējais uzbrukums gan mājiniekiem bija veiksmīgs, un pēc desmit spēlētām minūtēm viņi bija priekšā ar 17:14.

Visa otrā ceturtdaļa aizritēja punkts punktā. Kaut "Ventspils" lielāko daļu perioda bija vadībā un vienu reizi ļāva "Neptūnas" panākt izlīdzinājumu (19:19), lielāku pārsvaru par četriem punktiem izdevās iegūt vien pēdējā minūtē, un pirmais puslaiks tika noslēgts ar 33:28.

Arī otro puslaiku "Ventspils" iesāka ar tālmetienu, ko šoreiz realizēja Folerins Kembpels, bet ātri vien "Neptūnas" atkal pietuvojās. Kaut arī šoreiz mājinieki ilgstoši saglabāja nelielu vadību, trīs ar pusi minūtes pirms trešās ceturtdaļas beigām Lietuvas komanda panāca izlīdzinājumu 44:44, bet pēc tam ar soda metieniem arī pārņēma vadību.

Pēc trešās ceturtdaļas "Ventspils" bija iedzinējos ar 47:48, bet izšķirošās desmitminūtes ievadā Rihards Lomažs ar rezultatīvu caurgājienu atguva mājiniekiem vadību. Pirmajās piecās minūtēs ceturtajā ceturtdaļā mājinieki ļāva pretiniekiem gūt tikai vienu punktu, bet kad Dīns ar tālmetienu panāca 57:51, Adomaitim nācās ņemt minūtes pārtraukumu.

Turpinājumā Beirons ar diviem tāliem tālmetieniem samazināja viesu deficītu līdz 57:59, bet vēl pēc brīža trīs punktus guva arī Vītauts Šarakausks. Tomēr izšķirošajos uzbrukumos ventspilnieki bija sekmīgāki, sagādājot konkurentiem pirmo neveiksmi.

Vēl vienā C apakšgrupas spēlē otrdien Rolanda Freimaņa pārstāvētā Ušakas "Muratbey" savā laukumā ar 87:64 (14:17, 26:9, 22:18, 25:20) droši uzveica Varēzes "Openjobmetis" no Itālijas.

C apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar piecām uzvarām sešās spēlēs joprojām ir "Neptūnas" komanda, tai ar trim panākumiem piecos mačos seko Francijas čempionei Vilērbānas "Asvel", Oldenburgas "Ewe Baskets" no Vācijas un Polijas klubs Radomas "Rosa", trīs uzvaras sešās spēlēs guvuši "Ventspils" spēlētāji, pa divām uzvarām ir Žaņa Peinera pārstāvētajai Saloniku PAOK vienībai un "Muratbey", bet pēdējā vietā ar vienu panākumu ir "Openjobmetis".

Vēl otrdien "Rosa" tiekas ar "Asvel", bet vēlāk "Baskets" savā laukumā cīnīsies ar PAOK, kuras rindās izbraukumā uz Vāciju nav devies savainotais Peiners.

Ventspilnieki sestdien "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) turnīrā ar 100:64 sagrāva "Latvijas Universitāte" (LU) komandu. Latvijas čempionātā Kurzemes klubs uzvarējis desmit no 11 aizvadītajām cīņām, ieņemot otro vietu. Savukārt "Neptūnas" sestdien Lietuvas čempionāta mačā ar 67:77 piekāpās Panevēžas "Lietkabelis" vienībai. Ar sešām uzvarām 12 spēlēs Klaipēdas vienība ieņem ceturto vietu Lietuvas čempionāta kopvērtējuma tabulā, jo tikai trim vienībām ir pozitīva uzvaru un zaudējumu bilance.

Latvijas klubam vairākus mēnešus nāksies iztikt bez viena no saviem balstiem Andreja Gražuļa, kurš lauzis kāju, taču līdz sezonas beigām viņš varētu atgriezties laukumā.

Adomaitis par Lietuvas izlases galveno treneri tika apstiprināts oktobra beigās. No 2007.gada līdz 2009.gadam Adomaitis spēlēja "Barona"/LMT vienībā, kuru tobrīd vadīja arī ventspilnieku tagadējais galvenais treneris Kārlis Muižnieks. "Barona"/LMT bija viņa pēdējais pieturas punkts profesionālā basketbolista karjerā. Kopā ar Latvijas klubu lietuvietis izcīnīja FIBA Eiropas kausu.

Muižnieka un Adomaiša savulaik vadītās komandas spēkojušās arī Polijas čempionātā, savā starpā aizvadot desmit savstarpējās spēles, bet sešās no tām uzvarēja tobrīd latvieša stūrētā Sopotas "Trefl".

Tāpat Ventspils publikai pazīstams ir Klaipēdas vienības basketbolists Džerajs Grānts, kurš no 2013.gada līdz 2015.gadam pārstāvēja Kurzemes klubu.

Sākotnēji bija plānots, ka FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā piedalīsies 32 vienības, kas sadalītas četrās apakšgrupās, tomēr jau pēc apakšgrupu sacensību izlozes negaidīti turnīram tika pievienota arī piektā apakšgrupa. Pēc divu apļu turnīra izslēgšanas sacensībām kvalificēsies piecu grupu četras labākās komandas un četras labākās piekto vietu ieguvējas.

Prestižākais klubu turnīrs Eiropā arī šosezon ir un paliek Eiropas Basketbola līgu asociācijas (ULEB) rīkotais Eirolīgas čempionāts, kurā šosezon piedalās 16 komandas no deviņām valstīm. Tā kā FIBA un ULEB neizdevās panākt vienošanos par ietekmes sfēru sadali, Čempionu līgai nav izdevies viennozīmīgi ieņemt otro vietu šajā hierarhijā, tomēr ULEB rīkotā Eiropas kausa izcīņa šosezon zaudējusi iepriekšējo jaudu, spējot piesaistīt tikai 20 komandas no deviņām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!