Foto: F64
Pagājušās sezonas pašmāju labākā komanda "Ventspils" sestdien "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta mačā savā laukumā ar rezultātu 73:65 (22:14, 16:21, 21:14, 14:16) spēja uzvarēt "Barons"/LDz vienību, ko trenē kurzemnieku bijušais galvenais treneris Agris Galvanovskis, kamēr citviet pagājušās sezonas valsts trešā labākā komanda "Jēkabpils" piedzīvoja jau ceturto zaudējumu pēc kārtas.

Laukuma saimnieki vadībā atradās kopš pirmās ceturtdaļas vidus, tomēr jūtami atrauties nespēja. Pirmo puslaiku "Ventspils" noslēdza ar vien trīs punktu pārsvaru, bet veiksmīgas trešās ceturtdaļas beigas ļāva mājiniekiem tikt pie 12 punktu handikapa. Piecas ar pusi minūtes pirms mača beigām "Ventspils" atradās līderos ar 61:58, bet turpinājumā pakāpeniski atjaunoja desmit punktu pārsvaru. Cīņas pēdējās minūtēs viesi par uzvaru vairs nespēja pacīnīties.

Kristaps Janičenoks uzvarētāju labā guva 14 punktus, bet 11 punktus iekrāja amerikānis Trojs Bārnīss. Tikmēr "Barons"/LDz sastāvā ar attiecīgi 14 un 13 punktiem izcēlās vienības nesenais papildinājums Kaspars Cipruss, kura kontā arī 11 atlēkušās bumbas, un ukrainis Dmitro Gļebovs.

Galvanovskis Kurzemes komandā strādāja no 2008. līdz 2010.gadam, vienu reizi klubu aizvedot līdz Latvijas čempionu titulam. Tāpat "Barons"/LDz komandā spēlē vēl viens bijušais ventspilnieks - horvātu aizsargs Mateo Kedžo, kurš "Ventspils" komandā spēlēja daļu 2009./2010.gada sezonas.
Abas komandas šosezon savā starpā iepriekš bija tikušās vienu reizi, kad novembrī pārliecinošu uzvaru ar 101:66 izbraukumā izcīnīja "Ventspils".

"Ventspils" šobrīd izcīnījusi sešas uzvaras pēc kārtas, turklāt ir LBL līdervienība, kamēr "Barons"/LDz bija tikuši pie trim panākumiem pēc kārtas.

Citā sestdienas mačā pagājušās sezonas valsts trešā labākā komanda "Jēkabpils" savā laukumā ar rezultātu 72:78 (19:18, 22:26, 14:17, 17:17) zaudēja šosezon ne pārāk sekmīgi spēlējošajai "Valmierai".

Līdzvērtīgi aizvadītā cīņā "Valmiera" divas ar pusi minūtes pirms spēles beigām atradās vadībā ar 68:66. Viesi turpinājumā prata gūt piecus punktus pēc kārtas, bet "Jēkabpils" minūti un deviņas sekundes pirms fināla svilpes panāca 62:63. Arī šoreiz "Valmiera" tika pie pieciem pēc kārtas gūtiem punktiem, kas tai atnesa uzvaru.

Lietuvietis Vītenis Čižausks uzvarētāju labā guva 19 punktus, bet pie 16 punktiem tika Mārtiņš Vīņauds. Tikmēr "Jēkabpils" komandā rezultatīvākais ar 19 punktiem bija lietuvietis Dovīds Rediks.

Abām vienībām šīs sezonas LBL turnīrā ceļi iepriekš bija krustojušies divas reizes, panākumus dalot uz pusēm.

Turnīra kopvērtējuma līderpozīcijā atrodas valsts čempione "Ventspils", kurai ir 11 uzvaras 12 spēlēs, bet tai ar 15 panākumiem 19 mačos seko "Liepāja"/"Triobet". "Jūrmala"/"Fēnikss" ar 14 uzvarām 19 cīņās ir trešā, "VEF Rīga" ar pieciem panākumiem septiņās spēlēs ir tikai ceturtā, bet attiecīgi 11 un desmit panākumi 21 cīņā ir "Barons"/LDz un "Jēkabpils" basketbolistiem.

"Jelgava" ar astoņām uzvarām 20 mačos atrodama septītajā vietā, apsteidzot "Valmieru", kuras rēķinā ir septiņi panākumi 21 spēlē. Tikmēr "Latvijas Universitātes" un "Saldus" kontā ir attiecīgi piecas un trīs uzvaras.

Kā ziņots, Latvijas U-18 izlases bāzes komanda, kuru iepriekš sauca "LMT Basketbola akadēmija", šīs sezonas LBL turnīrā, visticamāk, tā arī neiesaistīsies, jo komandai joprojām nav atrasts sponsors. Sākotnēji ieplānoto divu apļu vietā tā no janvāra cerēja sacensties vienā aplī. Līdz šīs situācijas atrisinājumam LBL turnīrā turpinās spēlēt desmit komandas.

Regulārajā čempionātā "VEF Rīga" ar "Ventspili" aizvadīs divas spēles, bet ar visām pārējām komandām spēlēs vienu apli izbraukumā. "Ventspils" vienība ar visām komandām izspēlēs divus apļus, bet pārējās komandas savā starpā sacentīsies četras reizes. Vietu kārtību noteiks uzvarēto spēļu procents.

Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas. Par trešo vietu cīņas ritēs līdz trim uzvarām, bet finālsērijā - līdz četrām.

Pagājušās sezonas "Aldaris" LBL finālā "Ventspils" ar 4-1 pārspēja "VEF Rīga", valsts čempionu titulu izcīnot pēc četru sezonu pārtraukuma un kopumā devīto reizi kluba pastāvēšanas vēsturē. Savukārt pie bronzas medaļām tika "Jēkabpils" basketbolisti, izcīnot pirmās godalgas kluba pastāvēšanas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!