Foto: F64

Latvijas basketbola klubs "Ventspils", debitējot jaunizveidotajā Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas pamatturnīrā, trešdien savā laukumā ar rezultātu 76:77 (9:11, 19:20, 24:20, 24:26) piekāpās Vācijas komandai Oldenburgas "Ewe Baskets", kas uzvaras grozu iemeta pamatlaika pēdējā sekundē.

Rezultatīvākais mājiniekiem bija Villijs Dīns, kurš iemeta 19 punktus, 12 punkti Aigaram Šķēlem, 11 punktus iemeta Folerins Kempbels, bet pa desmit punktiem sameta Rihards Lomažs un Rihards Kuksiks. Tikmēr pretiniekiem 18 punktus guva Kriss Krāmers, bet 17 punkti Maksima de Zēva kontā.

Spēles pirmās trīsarpus minūtes ventspilniekiem izdevās noturēt savu grozu neiekarotu, taču paši mājinieki šajā laika periodā guva četrus punktus. Vēl pēc trim minūtēm viesiem izdevās izvirzīties vadībā ar 7:6, taču Aigara Šķēles precīzais tālmetiena atgrieza vadību "Ventspils" komandai. Līdz ceturtdaļas beigām Oldenburgas basketbolisti sameta četrus bezatbildes punktus, noslēdzot mazrezultatīvo ceturksni ar rezultātu 11:9 savā labā.

Otrās ceturtdaļas sākumā "Ewe Baskets" panāca 13:9, taču Rihards Kuksiks un Rihards Lomažs pretinieku pārsvaru samazināja līdz minimumam (12:13). Turpinājumā uz viesu pustālo Lomažs atbildēja ar precīzu "trejaci", panākot neizšķirtu 15:15. Nākamās četras minūtes vienīgais no ventspilniekiem, kurš guva punktus, bija Kempbels, ļaujot mājiniekiem atrasties vadībā ar 21:18. Turpinājumā Oldenburgas vienība panāca neizšķirtu 23:23, taču Šķēles vēl viens precīzs tālmetiens palīdzēja mājiniekiem atgūt vadību. Pretinieki vēlreiz izvirzījās vadībā (28:26), bet Čeiks Mbodžs pielaboja Šķēles metienu un izlīdzināja rezultātu, tomēr puslaika pēdējā sekundē Kriss Krāmers ar precīzu tālmetienu panāca 31:28 viesu labā.

Trešās ceturtdaļas sākumā, pateicoties Kempbelam un Dīnam, viesiem neizdevās attālināties no "Ventspils", bet pēc sešām nospēlētām minūtēm Lomažs ar tālmetienu izvirzīja vadībā kurzemniekus (41:39). Turpinājumā mājiniekiem izdevās nosargāt pārsvaru un trešo ceturksni noslēgt ar rezultātu 52:51 savā labā. Ceturtā ceturkšņa sākumā "Ewe Baskets" vairākas reizes ieguva vadību, tomēr kurzemnieki vienmēr izlīdzināja rezultātu, turklāt ceturtdaļas sestajā minūtē Kuksiks panāca 62:61, bet vēlāk trīs punktu pārsvaru (66:63) "Ventspilij" nodrošināja Zaķis. Trīs minūtes pirms pamatlaika beigām Dīns panāca jau plus piecus punktus (70:65), tomēr pēc minūtes jau rezultāts tika izlīdzināts.

Pusotru minūti pirms ceturtās ceturtdaļas beigām de Zēvs iemeta tālmetienu, taču pusminūti vēlāk Kuksiks divus punktus atguva. 34 sekundes pirms finālsvilpes Dīns izvirzīja vadībā mājiniekus (74:73), taču 18 sekundes vēlāk pretinieki pārņēma vadības grožus. Deviņas sekundes pirms ceturtdaļas beigām Andrejs Gražulis panāca 76:75, bet pēdējā sekundē Rikijs Poldings sarūpēja mājiniekiem zaudējumu ar 77:76.

No iespējas startēt Eirokausos vasarā atteicās šogad pirmo reizi par Latvijas čempioni kļuvusī "Valmiera"/ORDO, turklāt startēt Čempionu līgā nedomāja arī vicečempione "VEF Rīga", tādējādi pie iespējas startēt šajās sacensībās tika "Ventspils", kas sākotnēji vēl nebija droša par vietu pamatturnīrā, tomēr vēlāk Latvijai tāda tika piešķirta.

"Ewe Baskets" iepriekšējā sezonā Vācijas regulārajā čempionātā piekāpās vienīgi Jāņa Strēlnieka pārstāvētajai Bambergas "Brose Baskets", bet izslēgšanas turnīrā Oldenburgas klubs apstājās ceturtdaļfinālā. "Ewe Baskets" par Vācijas čempioni kronēta vienu reizi - 2009.gadā.

Šo sezonu "Ewe Baskets" komanda nacionālajās meistarsacīkstēs sākusi ar trim uzvarām sešās spēlēs, kas pašlaik dod astoto vietu kopvērtējumā.

Tikmēr "Ventspils" uzvarējusi visās sešās līdz šim aizvadītajās "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas spēlēs.

Līdz šim Eiropas klubu turnīros ventspilniekiem pretiniekos bijušas septiņas dažādas Vācijas komandas un zīmīgi, ka tieši klubs no Oldenburgas ir pēdējais no Vācijas ar kuru spēlēts. Iepriekšējā tikšanās reize bija 2012.gada janvārī, kad FIBA Eiropas Izaicinājuma kausa otrajā posmā "Ventspils" izbraukumā zaudēja ar 69:77, bet savās mājās bija pārāki ar 74:61.

Kopā ar "Ventspils" un "Ewe Baskets" komandām apakšgrupā spēkosies arī Grieķijas komanda Saloniku PAOK, ko pārstāv Kurzemes kluba bijušais basketbolists Žanis Peiners, Rolanda Freimaņa pārstāvētā Turcijas komanda Ušakas "Muratbey", Vilērbānas "Asvel" no Francijas, netālās Klaipēdas "Neptūnas" no Lietuvas, Polijas vienība Radomas "Rosa" un Itālijas vienība Varēzes "Openjobmetis", kurā pērnajā sezonā spēlēja Rihards Kuksiks.

Kuksiks un Freimanis būs vienīgie latviešu spēlētāji, kas arī spēlēs turnīra pamatsacensībās. PAOK komanda šodien viesosies pie "Rosa", bet "Muratbey" uzņems "Neptunas".

Sākotnēji bija plānots, ka FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā piedalīsies 32 vienības, kas sadalītas četrās apakšgrupās, tomēr jau pēc apakšgrupu sacensību izlozes negaidīti turnīram tika pievienota arī piektā apakšgrupa. Pēc divu apļu turnīra izslēgšanas sacensībām kvalificēsies piecu grupu četras labākās komandas un četras labākās piekto vietu ieguvējas.

Prestižākais klubu turnīrs Eiropā arī šosezon ir un paliek Eiropas Basketbola līgu asociācijas (ULEB) rīkotais Eirolīgas čempionāts, kurā šosezon piedalās 16 komandas no deviņām valstīm. Tā kā FIBA un ULEB neizdevās panākt vienošanos par ietekmes sfēru sadali, Čempionu līgai nav izdevies viennozīmīgi ieņemt otro vietu šajā hierarhijā, tomēr ULEB rīkotā Eiropas kausa izcīņa šosezon zaudējusi iepriekšējo jaudu, spējot piesaistīt tikai 20 komandas no deviņām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!