Foto: F64

Latvijas vicečempione basketbolā "Ventspils" Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas devītās kārtas spēlē otrdien savā laukumā ar rezultātu 69:84 (17:11, 14:26, 16:17, 22:30) piekāpās Lietuvas klubam Klaipēdas "Neptūnas", kam zaudēja arī pirmā apļa savstarpējā mačā.

"Ventspils" rindās rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Ingus Jakovičs, 14 punkti un sešas atlēkušās bumbas bija amerikānim Bleikam Hamiltonam, 12 punktus guva Aigars Šķēle, bet desmit punktus pievienoja Juļus Juciks, kura jaunākais brālis Mats spēlēja pretinieku rindās.

Tikmēr pēdējā laikā finansiālu problēmu skartās "Neptūnas" rindās ar 19 punktiem un septiņām bumbām zem groziem izcēlās "Ventspils" iepriekšējās sezonas lietuviešu leģionārs Edgars Žeļonis, kamēr pa 15 punktiem sameta Renalds Seibutis un kolumbietis Huans Palasioss.

Mača pirmajā minūtē "trejaci" iemeta Hamiltons, uz ko pretinieku rindās ar diviem punktiem atbildēja Žeļonis. Nākamo pāris minūšu laikā sekoja septiņi bezatbildes punkti mājinieku izpildījumā, kas "Ventspilij" ļāva panākt 10:2. Turpinājumā "Neptūnas" sadeldēja mājinieku pārsvaru un pietuvojās līdz mīnus trim punktiem (9:12), bet ceturtdaļas nogalē veiksmīgāki bija kurzemnieki, kuri spēles pirmo nogriezni uzvarēja ar 17:11.

Otrās ceturtdaļas sākumā laukuma saimnieku pārsvars sasniedza deviņus punktus (20:11), taču arī šoreiz tas tika sadeldēts. Trīsarpus minūtes pirms puslaika beigām Seibutis ar tālmetienu pirmo reizi mačā izvirzīja vadībā viesus (28:26), bet pāris minūtes vēlāk viņš ar vēl vienu "trejaci" panāca 33:28 Klaipēdas komandas labā. Hamiltons ar trīspunktu gājienu pretinieku pārsvaru samazināja līdz diviem punktiem (31:33), taču puslaika nogalē viesiem izdevās nedaudz atrauties, "Ventspilij" pārtraukumā ejot ar sešu punktu deficītu (31:37).

Trešās ceturtdaļas pirmajā pusē viesu komandas pārsvars sasniedza desmit punktus, bet nedaudz vēlāk Klaipēdas basketbolisti panāca jau 15 punktu handikapu (54:39). Tiesa, līdz ceturtdaļas beigām, pateicoties Jakoviča sniegumam, mājinieki pietuvojās līdz mīnus septiņiem punktiem (47:54).

Pagalam neveiksmīgas "Ventspilij" bija ceturtās ceturtdaļas pirmās piecas minūtes, kurās tika gūts tikai viens grozs, kamēr pretinieki sameta 14 punktus, līdz ar to komandas šķīra jau 19 punkti - 68:49. Nespēdami atspēlēt iespaidīgo deficītu, "Ventspils" basketbolisti cieta zaudējumu.

Ja "Ventspils" basketbolisti būtu svinējuši uzvaru ar vismaz septiņu punktu pārsvaru, viņi turnīra B apakšgrupas tabulā būtu pakāpušies uz trešo pozīciju, taču zaudējums licis palikt piektajā pozīcijā.

Vēl šajā apakšgrupā iepriekšējās sezonas čempione Tenerifes "Iberostar" no Spānijas otrdien viesos ar rezultātu 83:62 (26:17, 9:13, 22:15, 26:17) pārspēja Ludvigsburgas "MHP Riesen", panākot Vācijas klubu turnīra tabulas augšgalā.

Tikmēr Francijas čempione Šalonas pie Sonas "Elan", kas būs "Ventspils" pretiniece 10.janvārī gaidāmajā duelī, viesos ar rezultātu 79:69 (20:10, 18:25, 21:17, 20:17) pārspēja Kapo d'Orlando "SikeliArchivi", kuru sezonu iesāka Artūrs Strautiņš, kurš gan tagad šo komandu ir atstājis, pārceļoties uz pēc spēka Itālijas otro līgu.

Vēl šajā apakšgrupā trešdien Rolanda Freimaņa pārstāvētā Turcijas komanda "Gaziantep" savā laukumā uzņems Grieķijas vienību Saloniku PAOK.

B apakšgrupā pa septiņām uzvarām deviņās spēlēs ir "MHP Riesen" un "Iberostar" komandām, bet sešus panākumus guvusi "Neptūnas". Tikmēr piecas uzvaras ir "Elan" vienībai, bet "Ventspils" tikusi pie četriem panākumiem.

Grupas lejasgalā pa diviem panākumiem ir "Gaziantep" un PAOK vienībām, kas aizvadījušas astoņus mačus, kā arī "SikeliArchivi" komandai, kura nospēlējusi deviņas cīņas.

Abas komandas pirmajā aplī tikās pirms diviem mēnešiem, "Ventspilij" viesos zaudējot ar rezultātu 80:87, bet pirms tam ventspilnieki turnīra pirmajā mačā savā laukumā ar 73:72 pārspēja iepriekšējās sezonas čempioni "Iberostar".

Nākamajās piecās pirmā apļa spēlēs "Ventspils" izcīnīja divas uzvaras, bet otro apli uzsāka ar vēl vienu uzvaru pār "Iberostar", pagājušajā nedēļā Spānijas klubu pārspējot ar 71:65.

Tikmēr "Neptūnas" FIBA Čempionu līgā bija cietusi divus zaudējumus pēc kārtas, iepriekšējā mačā ar rezultātu 81:86 zaudējot "Elan" basketbolistiem.

"Ventspils" komanda, pie kuras stūres pirms šīs sezonas atgriezās Roberts Štelmahers, "OlyBet" Latvijas Basketbola līgā (LBL) šosezon uzvarējusi visās 11 aizvadītās spēlēs, kas komandai ļauj ieņemt pirmo vietu pašmāju čempionātā.

Savukārt "Neptūnas" Lietuvas basketbola līgā (LKL) ar 12 uzvarām 15 cīņās ir turnīra vicelīdere, atpaliekot vienīgi no ULEB Eirolīgas kluba Kauņas "Žalgiris".

Starpsezonā Klaipēdas vienībai pievienojās "Ventspils" iepriekšējās sezonas leģionārs Edgars Žeļonis. Tāpat komandu papildināja pieredzējušais Lietuvas izlases aizsargs Renalds Seibutis. "Neptūnas" šosezon pārstāv arī Toms Delininkaitis un Laimons Kiseļus, kuri karjeras laikā spēlējuši arī Latvijas klubos "VEF Rīga" un "Liepājas Lauvas". Komandā spēlē arī ventspilnieku centra spēlētāja Juļus Jucika jaunākais brālis Mats Juciks.

Iepriekšējās divas sezonas "Neptūnas" vadīja Lietuvas izlases galvenais treneris Daiņus Adomaitis, kuru vasarā amatā nomainīja Kazis Maksvītis.

Kā vēsta Lietuvas mediji, "Neptūnas" piemeklējušas finansiālas problēmas un spēlētājiem kavējas algas. Līdz ar to vienību pirms nedaudz vairāk nekā nedēļas atstāja Arns Butkevičs un Mindaugs Girdžūns, kuri šosezon Čempionu līgā bija guvuši vidēji vairāk nekā desmit punktus. Viņi abi pievienojās citai Lietuvas vienībai Viļņas "Lietuvos rytas", bet "Neptūnas" rindas papildināja amerikāņu aizsargs Džerijs Džonsons.

Abas komandas spēkojās arī iepriekšējās sezonas apakšgrupu turnīrā. Vispirms ventspilnieki savā laukumā uzvarēja ar 66:61, bet pēc tam viesos cieta zaudējumu ar 68:84.

Starpsezonā no dalības FIBA Čempionu līgas turnīrā atteicās Latvijas čempione "VEF Rīga", tāpēc tiesības sacensties tajā ieguva "Ventspils", kas šo iespēju izmantoja. Zīmīgi, ka arī pērn "Ventspils" bija līdzīgā situācijā, jo startēt FIBA Čempionu līgā atteicās tā brīža Latvijas čempioni "Valmiera"/ORDO un sudraba godalgas ieguvusī "VEF Rīga".

Šosezon FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā komandu skaits no 40 samazināts uz 32, lai veicinātu turnīra kvalitāti. Novembra beigās turnīrā bija pārtraukums, kāds būs arī februārī, lai basketbolisti varētu palīdzēt valstsvienībām FIBA Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs.

FIBA Čempionu līgas balvu fondā šajā sezonā paredzēts miljons eiro uzvarētājiem. Rīkotāji sedz tiesnešu izdevumus, piedevām katra pamatturnīra dalībniece saņems 50 000 eiro prēmiju. Papildus prēmijas paredzētas arī par iekļūšanu katrā nākamajā kārtā – astotdaļfinālā 70 000 eiro, ceturtdaļfinālā 100 000, par ceturto vietu 140 000 eiro, trešo vietu – 200 000, otro vietu – 400 000 eiro, bet turnīra čempioni saņems miljonu.

Pagājušajā sezonā "Ventspils" nepārvarēja šī turnīra izslēgšanas sacensību pirmo kārtu, divu spēļu summā ar 135:137 piekāpjoties Itālijas klubam Venēcijas "Umana Reyer".

Turnīrā 32 komandas sadalītas četrās apakšgrupās, apakšgrupu sacensībās izspēlējot 14 kārtas ilgu divu apļu turnīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!