Foto: F64
Latvijas vicečempioni basketbolā "Ventspils" FIBA Eiropas kausa izcīņas otrā posma pirmā apļa pēdējā, trešajā spēlē ar 77:69 (17:17, 14:25, 29:13, 17:14) savā laukumā uzveica Bulgārijas klubu Sofijas "Lukoil Academic".

Ventspilnieku labā 18 punktus sameta Artis Ate, bet 15 guva Kristaps Janičenoks. Tikmēr 13 punktus iemeta Alans Viginss, bet desmit punktus guva Andrejs Gražulis, kuriem arī septiņas atlēkušās bumbas katram.

Savukārt viesu rindās ar 23 punktiem izcēlās Melnkalnes centra spēlētājs Filips Barovičs.

Pirmajā ceturksnī spēle aizritēja līdzīgā cīņā, lielāko pārsvaru, kas bija seši punkti, ceturtdaļas vidū panākot mājiniekiem - 10:4. Tiesa, pateicoties septiņiem bezatbildes punktiem, "Lukoil Academic" pārņēma vadību, bet Janičenoks ar precīzu tālmetienu atguva vadības grožus ventspilniekiem. Turpinājumā nevienai no komandām pārsvaru lielāku par diviem punktiem neizdevās panākt un pirmais ceturksnis noslēdzās neizšķirti 17:17.

Otro spēles nogriezni jau sekmīgāk iesāka viesi, pēc sešām minūtēm panākot desmit punktu pārsvaru (35:25). Tā kā mājinieki nebija spējuši gūt punktus vairāk nekā trīs minūtes, "Ventspils" vienības galvenajam trenerim Kārlim Muižniekam nācās ņemt minūtes pārtraukumu. Atgriezušies no pārtraukuma Latvijas vicečempioni zaudēja vēl piecus punktus (25:40). Pēc piecu ar pus minūšu klusēšanas "Ventspils" beidzot guva punktus, bet pirmo puslaiku viņu zaudēja ar 31:42.

Trešo spēles nogriezni "Ventspils" klubs iesāka jau krietni sekmīgāk, sešu minūšu laikā veicot izrāvienu 19:8 un panākot neizšķirtu 50:50. Galvenais šīs pakaļdzīšanās varonis bija Ate, kurš šajā laikā posmā sameta septiņus punktus. Trešo ceturksni Latvijas klubs noslēdza jau ar piecu punktu pārsvaru (60:55), bet ceturtās ceturtdaļas sākumā Janičenoka tālmetiens un Gražuļa četri punkti palīdzēja panākot 67:55. Zīmīgi, ka šajā izrāvienā Gražulis sameta astoņus no 11 komandas gūtajiem punktiem.

Kaut gan viesi spēja pietuvoties līdz septiņu punktu deficītam (60:67), tomēr ventspilnieki spēja noturēt pārsvaru un izcīnīt uzvaru ar 77:69.

Vēl vienā P apakšgrupas mačā plkst.21 pēc Latvijas laika šodien Beļģijas klubs Antverpenes "Giants" savā laukumā uzņem Čehijas čempioni Nimburkas ČEZ.

Ar divām uzvarām trīs mačos "Ventspils" ir P apakšgrupas līdere, kamēr "Giants" un ČEZ guvušas pa vienam panākumam divos dueļos, bet "Lukoil Academic" ar diviem zaudējumiem trīs cīņās ir pēdējā.

Kā zināms, "Ventspils" basketbolisti otrā posma pirmajā cīņā ar 64:88 izbraukumā piekāpās Čehijas čempionvienībai Nimburkas ČEZ, bet pirms nedēļas savu skatītāju priekšā ar 97:80 pārspēja Beļģijas komandu Antverpenes "Giants".

"Lukoil Acdemic" ir Bulgārijas nacionālā čempionāta rekordists - kluba pastāvēšanas vēsturē tas 24 reizes kļuvis par valsts čempionu, turklāt uz maču Ventspilī šī vienība ierodas kā vietējā čempionāta līdere.

Ar šo bulgāru klubu "Ventspils" aizvadījusi četras spēles arī ULEB kausa izcīņā. 2005./2006.gada sezonā divreiz tika spēlēts grupu turnīrā un toreiz arī izcīnīta pagaidām vienīgā uzvara ar 82:69. Savukārt 2007./2008.gada sezonā abas komandas tikās izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā un abos mačos ventspilnieki piedzīvoja zaudējumus. Pirmajās divās spēlēs "Ventspils" galvenais treneris bija Kārlis Muižnieks, otrajās - slovēnis Gašpers Okorns.

Otrā posma P apakšgrupā arī "Lukoil Acdemic" bija tikusi pie vienas uzvaras divos mačos - vispirms ar 73:94 izbraukumā nācās piekāpties Beļģijas komandai Antverpenes "Giants", kamēr pirms nedēļas Sofijas klubs savā laukumā ar 76:62 uzvarēja Nimburkas ČEZ.

Pirmajā posmā Sofijas klubs izcīnīja četras uzvaras sešos mačos, iegūstot trešo vietu H apakšgrupā.

Jaunajā turnīrā pirmajā posmā piedalījās 56 komandas no visas Eiropas, bet otro posmu sasniedza 32 labākās vienības. Otrajā posmā tās sadalītas astoņās grupās, pa četrām komandām katrā, kas vēlreiz izspēlēs divu apļu turnīru.

Pēc tam gaidāmi astotdaļfināli un ceturtdaļfināli, bet sacensību finālčetrinieka izspēle plānota no 29.aprīļa līdz 1.maijam.

Jau gandrīz 15 gadus Eiropas basketbola divus spēcīgākos turnīrus organizē Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB), tomēr šovasar šajā hierarhijā radās neskaidrība, jo negaidīti nopietnas pretenzijas uz konkurentu vājināšanu izvirzījusi Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa ("FIBA Europe"), kas izveidoja FIBA Eiropas kausu un cerēja nokļūt arī starp ULEB Eirolīgas organizatoriem. Tomēr paredzams, ka nākamajā sezonā paralēli ULEB Eirolīgai tiks izveidota basketbola Čempionu līga.

Kā zināms, dalība kontinenta otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā - ULEB Eiropas kausā - pienācās Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga", tomēr tā jau jūlija sākumā pavēstīja, ka šajā sezonā turnīrā nepiedalīsies. Tāpat rīdzinieku vietu neaizņēma arī "Ventspils", līdz ar to pirmoreiz kopš 2002./2003.gada sezonas Latvija nav pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā.

ULEB Eiropas kausā basketbolā (agrāk ULEB kausā) Latvija līdz šim nebija pārstāvēta vien pašā pirmajā sezonā 2002./2003.gadā, bet dažbrīd, arī pagājušajā sezonā, sacensībās piedalījās pat pa divām vienībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!