Foto: F64

Latvijas basketbola klubs „Ventspils" Eiropas Izaicinājuma kausa izcīņas otrā posma - TOP 16 - spēlē trešdien izbraukumā ar rezultātu 60:57 (14:13, 11:11, 17:15, 18:18) saspringtā cīņā pārspēja Nīderlandes vienību Leidenes „Zorg En Zekerheid".

Rezultatīvākais „Ventspils" komandā ar 18 punktiem bija Mamadi Diane, kurš izcīnīja arī septiņas atlēkušās bumbas, bet Stīvens Grejs guva ar 13 punktus. Tikmēr „Zorg En Zekerheid" vienībā 13 punktus sameta Arvins Slagters.

Mača sākumā abas komandas atzīmējās ar vairākiem metieniem, vairākām atlēkušajām bumbām, bet gūtu grozu nebija. Otrās minūtes izskaņā rezultātu atklāja Mārtiņš Meiers, iebakstot bumbu grozā pēc Toda Abernetija nesekmīga tālmetiena, bet ar savu grozu atbildēja arī laukuma saimnieki. Punktus komandas krāja līdzīgi, lai gan ventspilniekiem iespēju tikt priekšā bija vairāk, taču pirmajās desmit minūtēs nekrita tālmetieni. Nepilnas trīs minūtes līdz ceturtdaļas beigām Nīderlandes komandas treneri pieprasīja minūtes pārtraukumu, jo divas reizes pēc kārtas precīzs bija Diane, panākot 12:8.

Ventspilniekiem bija iespēja vēl vairāk palielināt pārsvaru, taču traucēja neprecizitāte metienos un kļūdas. Galu galā ″Ventspils″ pat varēja zaudēt pirmās desmit minūtes, tomēr mājinieku pēdējais uzbrukums nebija precīzs.

Otrajā ceturtdaļā mazrezultatīvā spēkošanās turpinājās, turklāt ventspilnieki turpināja izsēt iespējas tikt drošākā attālumā. Puslaika izskaņā tas it kā izdevās (25:19), taču atkal viesus pievīla stabilitāte – pēdējos piecus punktus guva mājinieki, atkal samazinot savus mīnusus līdz minimumam. ″Ventspils″ basketbolisti 20 minūšu laikā bija aizmetuši garām visus desmit tālmetienus, pieļāvuši sešas kļūdas un atdevuši tikai trīs piespēles, taču bija vadībā 25:24.

Pārtraukumā acīmredzot parunājuši kārtīgu vīru valodu, otro puslaiku ventspilnieki uzsāka jau daudz apņēmīgāk. Lai gan rezultativitāte uzreiz nepieauga, toties aizsardzībā izdevās uzcelt kārtīgu mūri, kas mājiniekus piecu minūšu laikā izlaida cauri tikai reizi. Turklāt beidzot iekrita arī pirmais ″trīnītis” – Diane ceturtdaļas vidū panāca 34:26. Tupinājumā mājinieki guva astoņus punktus pēc kārtas un panāca izlīdzinājumu, tomēr Greja tālmetiens pēdējā sekundē ļāva arī ceturto ceturtdaļu uzsākt, esot vadībā – 42:39.

Grejs turpināja uguņot arī pēc pārtraukuma, gūdams 13 punktus pēc kārtas un panākot komandai sešu punktu pārsvaru, bet arī šī viļņa galā ″Ventspils″ īsti nenoturējās. Nepilnas trīs minūtes līdz pamatlaika beigām starp komandām atkal bija tikai punkts – 54:53. Īstajā brīdī pamodās šoreiz ne pārāk produktīvi spēlējošais Džamars Jangs, vispirms nobloķējot metienu, bet pēc brīža arī atņemot sāncensim bumbu, uzbrukumā pie atlēkušās bumbas tika Bērziņš, un soli pa solim ventspilnieki atjaunoja sešu punktu pārsvaru.

Tomēr bez intriģējošām beigām neiztika. Mājinieki atkal tika viena metiena attālumā, bet septiņas sekundes līdz mača beigām Jangs realizēja tikai vienu soda metienu – 60:57. „Zorg En Zekerheid″ paguva vēl noorganizēt tālmetienu, bet tas, par laimi, grozā nekrita. Ventspilnieki izcīnīja trešo uzvaru piecās spēlēs, bet tas, vai komanda tiks ceturtdaļfinālā un kurā vietā finišēs savā grupa, noskaidrosies nākamnedēļ Ventspilī.

I grupas kopvērtējumā pēc piecām kārtām Fracijas komandai Ruānas „Chorale", vācu Oldenburgas „Ewe Baskets" un "Ventspils" komandām ir pa trīs uzvarām un diviem zaudējumiem, bet „Zorg En Zekerheid" vienība ar vienu uzvaru ir pēdējā, ceturtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!