Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Pirmo zaudējumu Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmās divīzijas čempionātā "VEF Rīga" komandai piektdien pagājušās sezonas fināla atkārtojumā sagādāja "Ventspils", kas Saldū notikušajā spēlē uzvarēja ar rezultātu 87:81 (20:24, 21:23, 26:14, 20:20).

Maču veiksmīgāk iesāka "VEF Rīga", kas ar Kristapa Janičenoka un Daira Bertāna pūlēm iekrāja sešu punktu pārsvaru (12:6). Pirmās ceturtdaļas gaitā rīdzinieki atradās vadībā arī ar deviņiem punktiem (24:15), tomēr tad piecus punktus pēc kārtas guva "Ventspils", pirmo ceturtdaļu noslēdzot ar četru punktu deficītu.

Otrajā ceturtdaļā cīņa pārsvarā ritēja punkts punktā, vadībā uz īstu brīdi izvirzoties arī ventspilniekiem (26:24), tomēr pirmā puslaika beigās "VEF Rīga" padevās 12:2 izrāviens, kas ļāva pēc pirmā puslaika vadībā ar 47:41 atrasties nominālajiem mājiniekiem.

Otro puslaiku jau labāk sāka viesi, kas triju minūšu laikā atspēlēja deficītu, bet vēlāk izvirzījās vadībā ar deviņu punktu pārsvaru (62:53), pēdējās desmit minūtes sagaidot ar sešu punktu pārsvaru - 67:61.

Noslēdzošajā ceturtdaļā "Ventspils" spēja stabili, četras minūtes pirms beigām atrodoties vadībā ar 80:70, tomēr tad 11 punktus pēc kārtas guva "VEF Rīga", tādējādi spējot pārņemt vadību. Tomēr viesi prata atgūties un parūpējās par panākumu.

"Ventspils" rindās ar 23 gūtajiem punktiem rezultatīvākais bija Džamars Jangs, bet Artūrs Bērziņš tika pie 18 punktiem. Tikmēr Jānis Strēlnieks, kurš pārcelsies uz Krievijas vienību Sanktpēterburgas "Spartak", savā pēdējā mačā "Ventspils" sastāvā guva septiņus punktus.

"VEF Rīga" labā tikmēr 24 punktus guva Kortnijs Simss.

Šajā spēlē mājinieki bija "VEF Rīga" basketbolisti, jo viņi šosezon savas LBL mājas spēles aizvada Latvijas reģionos.

Jau ziņots, ka citā piektdienas spēlē "Jelgavas" komanda savā laukumā ar 91:88 (20:15, 22:30, 24:25, 25:18) saspringtā cīņā pārspēja "Liepājas Lauvas".

Kopumā ļoti rezultatīvā spēlē viesus pievīla pēdējā ceturtdaļā demonstrētais sniegums uzbrukumā. Ja pirmās trijās ceturtdaļās katra no komandām spēja gūt vismaz 20 punktus, jelgavniekiem uzņemto kursu saglabājot arī pēdējās desmit minūtēs, "Liepājas Lauvas" spēles izskaņā pretinieku grozā sameta 18 punktus. Tādējādi viesi nenosargāja pirms ceturtās ceturtdaļas iekrāto triju punktu pārsvaru.

Mača pēdējās sekundēs neizšķirtu un pagarinājumu ar trīspunktu metienu centās panākt Artūrs Bricis, tomēr viņa raidījums bija neprecīzs.

Uzvarētāju labā šajā spēlē 19 punktus un 11 atlēkušās bumbas iekrāja Edgars Krūmiņš, bet Kalvis Krūmiņš izcēlās ar 18 gūtajiem punktiem.

"Liepājas Lauvas" rindās rezultatīvākais ar 20 punktiem bija Džošua Mejo.

Līdz ar to "Ventspils" kļuvusi par vienīgo komandu čempionātā, kas vēl nav tikusi pārspēta - sešas uzvaras sešās spēlēs. "VEF Rīga" tikmēr septiņās cīņās tikuši pie sešiem panākumiem.

Kopvērtējuma trešajā vietā ar sešām uzvarām astoņās spēlēs atrodas šobrīd "Valmieras" vienība, bet tai seko "Latvijas Universitātes" basketbolisti, kuriem četras uzvaras septiņos mačos. "Jelgavas" kontā trīs uzvaras astoņās spēlēs, kamēr "Jūrmala/Fēnikss" un biznesa augstskola "Turība" tikušas pie diviem panākumiem. Viena uzvara piecās spēlēs ir "Liepājas Lauvu" kontā, bet bez panākumiem pagaidām cīnās tikai Latvijas U-18 izlase, kas zaudējusi trijās līdzšinējās spēlēs.

LBL pirmās divīzijas regulārajā čempionātā "VEF Rīga" un "Ventspils", kas startē Eirokausu turnīrā, kā arī U-18 izlasi gaida divu apļu sacensības (pa 16 spēlēm), bet "Liepājas Lauvas", "Valmiera", "Jelgava", "Turība", "Latvijas Universitāte" un "Jūrmala/Fēnikss" savā starpā izspēlēs vēl divus apļus (katrai komandai - 26 spēles).

Izslēgšanas turnīrā sistēma būs tāda pati kā aizvadītajā sezonā - piedalīsies sešas labākās komandas, tiks izspēlēti ceturtdaļfināli, pusfināli un finālsērijas.

Jau vēstīts, ka aizvadītās sezonas LBL finālsērijā "VEF Rīga" ar 4-3 pieveica "Ventspils" komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!