Foto: DELFI

"Aldaris" Latvijas basketbola līgas (LBL) finālsērijas pirmajā spēlē Saldū dramatisku uzvaru izcīnīja "Ventspils" komanda.

"Ventspils" basketbolisti izbraukumā ar rezultātu 86:84 (18:23, 21:23, 28:10, 19:28) apspēlēja pašreizējos čempionus "VEF Rīga", sērijā līdz četrām uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0.

Uzvarētājiem ar 20 punktiem izcēlās Mārtiņš Meiers, 17 punktus pievienoja Folarins Kempbels, bet 16 punkti Donalda Simsa kontā. Savukārt "VEF Rīga" vienībā 20 punktus guva Ērls Roulends, 17 punktus pievienoja Kristaps Janičenoks, bet ar 14 punktiem izcēlās Vilss Denielss.

Kā par maču vēsta "Ventspils" mājaslapa internetā, tad spēles sākums izvērtās diezgan līdzīgs – uz Ventspils garo spēlētāju Artūra Bērziņa un Mārtiņa Meiera gūtajiem punktiem nosacītie mājinieki "VEF Rīga" atbildēja leģionāru, Janičenoka un Daira Bertāna precīzajiem metieniem. Ceturtdaļas vidū Denielsa astoņu punktu reids lielākā vadībā izvirzīja "VEF Rīga" (14:8), bet Bērziņš un Simss samazināja rezultāta starpību līdz minimumam. Arī turpinājumā spēle bija līdzīga, vēl pēdējās minūtes sākumā Jānis Timma pat izvirzīja vadībā ventspilniekus, tomēr Roulends un Janičenoks ar diviem precīziem tālmetieniem pusminūtes laikā panāca piecu punktu pārsvaru (23:18).

Otrās ceturtdaļas sākumā Rīgas klubs jau dominēja krietni ievērojamāk, Bertānam un Antanam Kavaļauskam panākot pat +12 (32:20) trīs minūšu laikā. Līdz ceturtdaļas vidum "vefiņa" pārsvars sasniedza pat 14 punktu pārsvaru, tomēr Ventspils metās atspēlēties un līdz puslaika pārtraukumam spēja nedaudz sadeldēt pretinieku pārsvaru – 39:46.

Otrā puslaika sākumā, trīs ar pusi minūšu laikā Timma un Meiers atguva vadību ventspilniekiem (49:48), bet pēc Ramūna Butauta pieprasītā minūtes pārtraukuma pamatīgus apgriezienus uzņēma Simss, lieliski nospēlējot abos laukuma galos un panākot 55:48 Ventspils labā. Dažas minūtes "VEF Rīga" spēja noturēties līdzīgā attālumā, bet ceturtdaļas izskaņā, neskatoties uz individuālajiem Roulenda un Donāta Zavacka pūliņiem, Kempbels un Akselis Vairogs panāca pat 67:54, pirms izšķirošā ceturkšņa daudz pārdomu sagādājot Ramūnam Butautam.

"VEF Rīga" īpaši nebija, kur atkāpties – nācās vairāk koncentrēties uzbrukumam, kas arī deva augļus. Līdz ceturtdaļas vidum rīdzinieki prata samazināt ventspilnieku pārsvaru līdz septiņiem punktiem (76:69), tomēr Meiers un Simss atvēsināja Butauta vīrus un atjaunoja +11 (80:69). Denielsa kļūdas gan neļāva "VEF Rīgai" turpināt ofensīvu, un pusotru minūti līdz ceturtdaļas beigām astoņu punktu pārsvaru vēl saglabāja Ventspils (80:72). Uz Zavacka precīzajiem soda metieniem Ventspils atbildēja tikai ar vienu punktu Kempbela izpildījumā, toties pirms pēdējās minūtes sākuma Janičenoks iemeta svarīgu tālmetienu, pie tam pamanījās vēl nopelnīt sodu Akselim Vairogam. Četru punktu gājiens tika realizēts, un "VEF Rīga" pietuvojās līdz -3 (78:81). Jahovičs pievienoja lielisku spēli aizsardzībā un vēl divus vieglus punktus, Rīgas komandai vairs atpaliekot tikai par vienu punktu. Ceturtdaļas izskaņa pārvērtās par divu leģionāru izrādi – "VEF Rīgu" mēģināja vilkt Roulends, bet Kempbels izvirzījās ventspilnieku uzbrukuma smailē. Četras sekundes līdz beigām Roulends ar sarežģītu metienu pēc caurgājiena rezultāta izlīdzināja, tomēr acīga Sanda Valtera piespēle atrada Kempbelu, kurš ar tālu metienu izcīnīja uzvaru Ventspils komandai (86:84).

Kā zināms, "VEF Rīga" finālsērijas mājas spēles aizvadīs Saldū, turpinot basketbola popularizēšanas kampaņu reģionālajos izbraukumos,

Sērijas otrā spēle risināsies svētdien Ventspilī. Tikmēr LBL finālsērijas trešā spēle notiks ceturtajā dienā pēc VEF Rīga" pēdējās spēles VTB Vienotās līgas ceturtdaļfinālā. VTB līgā "VEF Rīgai" mači pret Maskavas apgabala "Himki" notiks 16. un 17.maijā izbraukumā, 19.maijā Rīgā, kā arī, nepieciešamības gadījumā 20.maijā Rīgā un 22.maijā Krievijā. Tādā gadījumā finālsērija tiks pabeigta nolikumā paredzētajā termiņā - līdz 31.maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!