Foto: F64
Titulētais Latvijas klubs "Ventspils" Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas desmitās kārtas spēlē trešdien savā laukumā ar rezultātu 95:86 (21:21, 27:24, 29:21, 18:20) uzvarēja Turcijas komandu Ušakas "Muratbey", kuras viens no līderiem ir latvietis Rolands Freimanis.

Ventspilniekiem pa 19 punktiem sameta Folerins Kempbels un Rolands Zaķis, kuram arī astoņas bumbas zem groziem. Tikmēr Edgars Zeļonis guva 13 punktus un savāca astoņas atlēkušās bumbas, bet pa 11 punktiem sameta Villijs Dīns, Māris Gulbis un Aigars Šķēle, kuram arī desmit bumbas zem groziem.

"Ventspils" rindas šodien papildināja Ingus Jakovičs, kurš laukumā bija vienu minūti, bet ar rezultatīvām darbībām neizcēlās.

Tikmēr "Muratbey" rindās pa 20 punktiem guva Šakils Makkisiks un Andželo Herisons, bet Freimanis iemeta 11 punktus.

Maču ventspilnieki iesāka ar sešiem bezatbildes punktiem, turpinājumā iekrājot astoņu punktu pārsvaru, kas gan tikai izsēts, un pirmais ceturksnis noslēdzās neizšķirti 21:21. Otrās ceturtdaļas pirmajā pusē Latvijas komandai izdevās izrāviens 12:0, taču arī šo pārsvaru "Muratbey" sadeldēja, un komandas pārtraukumā devās, rezultāta tablo vēstot 48:45 ventspilnieku labā.

Otrais puslaiks iesākās līdzīgā cīņā, bet trešās ceturtdaļas otrajā pusē Ušakas vienība trīs minūtes nespēja iekarot grozu, kamēr mājinieki, lielu artavu dodot Zeļonim un Dīnam, sameta desmit bezatbildes punktus, kas ļāva iegūt pārsvaru 73:61. Pirms ceturtās ceturtdaļas komanda šķīra 13 punkti (79:66), bet mača noslēdzošā nogriežņa otrajā pusē kurzemnieku pārsvars pārsniedza jau 20 punktus (94:73). "Ventspils" maču uzvarēja ar 95:86, FIBA Čempionu līgā svinot otro panākumu pēc kārtas.

Freimanis šajā spēlē laukumā bija 27 minūtes un 56 sekundes, kuru laikā iemeta četrus no desmit divpunktu metieniem un savu vienīgo tālmetienu.

Tāpat viņa kontā četras atlēkušās bumbas, viena rezultatīva piespēle, trīs kļūdas, divas piezīmes un septiņi efektivitātes koeficienta punkti.

Abas komandas spēlē C apakšgrupā, kuras pirmajā desmitās kārtas mačā otrdien līderu duelī Francijas komanda Vilērbānas "Asvel" savā laukumā ar 68:64 pieveica Klaipēdas "Neptunas" no Lietuvas.

Savukārt trešdien citās spēlēs Vācijas vienība Oldenburgas "Ewe Baskets" uzņems Radomas komandu, bet Žaņa Peinera pārstāvētais Grieķijas klubs Saloniku PAOK savā laukumā tiksies ar Itālijas vienību Varēzes "Openjobmetis".

C apakšgrupas līderēm "Neptunas" un "Asvel" tagad ir pa astoņām uzvarām desmit spēlēs, bet trešā ar pieciem panākumiem deviņos mačos ir "Ewe Baskets" komanda, kamēr "Ventspils" tikpat uzvaras guvusi desmit dueļos. PAOK vienība pirmajās deviņās kārtās guvusi četras uzvaras, pie trim panākumiem tikušas "Muratbey" un "Rosa", bet kopvērtējumu ar divām uzvarām noslēdz titulētā Itālijas komanda "Openjobmetis".

Abu komandu pirmā apļa spēlē "Ventspils" viesos piedzīvoja neveiksmi ar rezultātu 69:74, noslēdzošajā ceturtdaļā iemetot tikai astoņus punktus.

Zīmīgi, ka turnīrā ventspilnieki daudz pārliecinošāk spēlē savā laukumā un pirmo uzvaru viesos izcīnīja tikai iepriekšējā kārtā, kad ar 79:63 pārspēja Polijas komandu Radomas "Rosa", bet "Muratbey" pagaidām visus panākumus guvusi savās mājās.

Zīmīgi, ka arī Turcijas čempionātā "Muratbey" cīnās līdzīgi un pirmo panākumu viesos izcīnīja vien pagājušajā nedēļas nogalē, kad pagarinājumā ar 78:75 apspēlēja Balikesiras "Best" vienību. Kopvērtējumā "Muratbey" ar četrām uzvarām 11 mačos atrodama 13.pozīcijā 16 komandu vidū.

Pagājušajā nedēļā Turcijas vienība sastāvam piesaistīja lietuvieti Šarūnu Vasiļausku, kurš sezonu sāka Spānijas augstākās līgas (ACB) vienībā Badalonas "Divina Joventut".

Šajā sezonā Freimanis Turcijas čempionātā 11 mačos vidēji guvis 10,5 punktus un izcīnījis 4,6 bumbas zem groziem. Savukārt Čempionu līgā viņš 11 mačos vidēji sametis 9,4 punktus un izcīnījis 4,3 atlēkušās bumbas.

Sākotnēji bija plānots, ka FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā piedalīsies 32 vienības, kas sadalītas četrās apakšgrupās, tomēr jau pēc apakšgrupu sacensību izlozes negaidīti turnīram tika pievienota arī piektā apakšgrupa. Pēc divu apļu turnīra izslēgšanas sacensībām kvalificēsies piecu grupu četras labākās komandas un četras labākās piekto vietu ieguvējas.

Prestižākais klubu turnīrs Eiropā arī šosezon ir un paliek Eiropas Basketbola līgu asociācijas (ULEB) rīkotais Eirolīgas čempionāts, kurā šosezon piedalās 16 komandas no deviņām valstīm. Tā kā FIBA un ULEB neizdevās panākt vienošanos par ietekmes jomu sadali, Čempionu līgai nav izdevies viennozīmīgi ieņemt otro vietu šajā hierarhijā, tomēr ULEB rīkotā Eiropas kausa izcīņa šosezon zaudējusi iepriekšējo jaudu, spējot piesaistīt tikai 20 komandas no deviņām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!