Foto: F64

Tuvākajā laikā Latvijas sieviešu basketbola izlase nespēkosies par augstiem sasniegumiem - cīņu par Eiropas čempionāta medaļām vai došanos uz olimpiskajām spēlēm, izteicās kādreizējais sieviešu komandu treneris Gundars Vētra.

Kā ziņots, pašlaik Francijā notiekošā čempionāta apakšgrupu sacensību izšķirošajā mačā Latvija pirmdien ar 56:62 piekāpās Serbijai. Pirms tam turnīra pirmās kārtas mačā Latvijas vienība ar 39:62 pārliecinoši zaudēja Francijai, bet svētdien latvietes ar 56:69 atzina Lielbritānijas pārākumu. Līdz ar to latvietēm čempionāts bija beidzies jau pēc trim aizvadītām spēlēm.

"Pēc šī Eiropas čempionāta nepieciešami divi vērtējumi - rezultāts un sniegums. Rezultāts vērtējams kā neapmierinošs, bet sniegums jāvērtē citādāk, jo jāsaprot, ka nespēlēja liela daļa vadošo spēlētāju," atzina Vētra, kurš vairākus gadus trenējis spēcīgākos sieviešu klubus Krievijā. "Tāpat bez pārmetumiem jāteic, ka Eiropas čempionāta pretinieces par mums bija spēcīgākas. Nevēlos meitenēm izteikt kritiku, jo būtu muļķīgi domāt, ka viņas ar lielu joni atnesīs valstsvienībai uzvaras."

"Skaidrs, ka šīm spēlētājām meistarība tikai augs, jo meitenes ir gados jaunas. Neredzu iemeslus, lai mēs būtu vājāki par Balkānu valstīm. Tomēr skaidrs, ka par Eiropas čempionāta medaļām un braukšanu uz olimpiskajām spēlēm tuvākajā laikā nevarēsim cīnīties," atklāts bija Vētra.

Treneris uzskata, ka meitenēm nepieciešams uzkrāt pieredzi, taču esot jāsaprot, ka tuvākajā nākotnē Latvijai augsta līmeņa zvaigžņu sieviešu basketbolā nebūs.

"Zane Tamane bija viena no piecām labākajām centra spēlētājām, Anete Jēkabsone-Žogota - viena no labākajām basketbolistēm Eiropā, bet Gunta Baško-Melnbārde bija stabila Vecā kontinenta vērtība. Turklāt tādā sastāvā vieglāk bija izcelties arī Lienei Jansonei, bet papildus viņai groza apakšu stiprināja arī Ieva Kubliņa," sacīja Vētra.

"Šobrīd Latvijas izlasē ienāk labas jaunatnes līmeņa spēlētājas, tāpēc šobrīd starp Latviju un citām izlasēm meistarības atšķirība ir liela," turpināja Vētra. "Turklāt valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips mēneša laikā nevar meitenēm iemācīt atbloķēšanu, ja tas nav apgūts pirms tam. Tāpat arī taktiskā apmācība un spēles izpratne nav apgūstama tik īsā laikā - tam jābūt jau pamatos."

Pirms čempionāta Nerips atklāja, ka šim izlases modelim trūkst auguma centimetru.

"Auguma centimetru iztrūkums var kalpot tikai kā viens no attaisnojumiem. Centimetrus var kompensēt ar agresīvu, brīžiem pat netīru spēli," uzskata Vētra, kurš atturējās komentēt Neripa darbu. "Esmu pārliecināts, ka izlases galvenais treneris pa šo laiku centās, cik spēja, un deva spēlētājām visas savas zināšanas."

"Šīm izlases basketbolistēm jāturpina spēlēt. Taču ar sieviešu basketbolu neko nevar zināt - vienā dienā kādai patīk spēlēt basketbolu, otrā vairs nē," piebilda Vētra.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēja piekto reizi pēc kārtas, bet iepriekšējās četrās sacensībās Latvija bija aizkļuvusi līdz ceturtdaļfinālam.

Šo finālturnīru Latvijas izlasei varēja saukt par pirmo pēc "zelta paaudzes", jo no kādreizējām izlases līderēm pašlaik sastāvā bija palikusi vien Liene Jansone, kura pēc turnīra apstiprināja, ka valstsvienībā vairs nespēlēs. Tāpat, visticamāk, karjeru izlasē neturpinās arī Kristīne Kārkliņa.

Kā ziņots, no 12 sastāvā iekļautajām spēlētājām sešām šis bija pirmais Eiropas čempionāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!