Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Minesotas “Timberwolves” Vasaras līgas komandas aizsargs Kenjons Berijs izpelnījies ievērību par diviem no apakšas trāpītiem soda metieniem, kuri izpildīti viņa tēva Rika Berija manierē.

Berijs spēlē pret Klīvlendas “Cavaliers” realizēja abus soda metienus, bet nākamajos divos mačos nav ticis pie iespējas izpildīt kādu brīvmetienu.

Basketbolists šādu tehniku piekopa jau universitātes gados. Berija veiksmīgākā sezona precizitātes ziņā bija 2016./2017. gadā, kad aizsargs Floridas Universitātes sastāvā realizēja 88,3 procentus no izpildītajiem soda metieniem.

25 gadus vecais basketbolists karjeru turpināja Somijas augstākās līgas komandā "Salon Vilpas", no kuras viņš pārgāja uz Čehijas spēcīgākās līgas vienību "Basket Brno". Brno kluba labā Berijs vidēji spēlē izcēlās ar 17,8 punktiem, bet pagājušo sezonu basketbolists jau aizvadīja G-Līgā, kur pārstāvēja "Timberwolves" fārmklubu Aiovas "Wolves".

Berijs vecākais karjeras laikā septiņas atsevišķas sezonas bija precīzākais līgas soda metienu izpildītājs, 1978./1979. gadā trāpot 94,7 procentus soda metienu. Divpadsmitkārtējais Visu zvaigžņu spēles dalībnieks un NBA finālsērijas vērtīgākais spēlētājs, pateicoties lieliskajai soda metienu precizitātei, parasti tiek saistīts ar šādu soda metienu izpildes tehniku, ko ASV mēdz dēvēt par “vecmāmiņas stila” soda metieniem.

Lai gan NBA vēsturē to atdarinājuši vien daži basketbolisti, Goldensteitas "Warriors" leģenda gadu laikā iestājies par šādas tehnikas priekšrocībām, savulaik to kopā ar kluba galveno treneri Donu Nelsonu pat piedāvājot kā risinājumu Latvijas basketbolista Andra Biedriņa problēmām soda metienu izpildē.

Starp šīs tehnikas piekritējiem saucams arī NBA uzspēlējušais Činanu Onuaku, kurš savā pirmajā universitātes gadā Luivilā trāpīja vien 46,7 procentus soda metienu. Onuaku kopš pāriešanas uz šo savdabīgo tehniku spēja sasniegt 73,2 procentu precizitāti 2016./2017. gada sezonā, kad basketbolists pārstāvēja Riograndes "Valley Vipers" vienību G-Līgā, kā arī piecu spēļu laikā trāpīja visus četrus soda metienus NBA komandas Hjūstonas "Rockets" labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!