Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigzne Vinss Kārters oficiāli noslēdzis profesionālā basketbolista karjeru, ceturtdien savā podkāstā "Winging It with Vince Carter" atklāja sportists.

43 gadus vecais Kārters jau pagājušogad izteica prognozi, ka šī sezona viņam būs pēdējā profesionālajā basketbolā. Uzbrucējs to aizvadīja Atlantas "Hawks" vienības sastāvā, 60 spēlēs vidēji izceļoties ar 5,0 punktiem.

Atlantas kluba pēdējā regulārās sezonas spēle notika 11. martā, kad inficēšanās ar Covid-19 tika konstatēta Jūtas "Jazz" centra pozīcijas spēlētājam Rūdijam Gobēram. Tādējādi uz spēli starp "Hawks" un Ņujorkas "Knicks" sanākušie līdzjutēji mača izskaņā pieprasīja Kārtera iznākšanu laukumā, kuru tobrīd jau varēja paredzēt kā pēdējo basketbolista karjerā. Kārters skatītājus iepriecināja, trāpot vēl vienu pēdējo tālmetienu.

Iespaidīgo "danku" meistaru Kārteru 1998. gadā NBA draftā ar piekto numuru izvēlējās Goldensteitas "Warriors", bet ātri vien viņš nonāca Toronto "Raptors", kur kļuva par NBA zvaigzni.

Pirmajā sezonā NBA viņš tika atzīts par Gada labāko debitantu, bet pirmajos desmit karjeras gados regulāri tika iebalsots NBA Zvaigžņu spēlē, kopumā tajā piedaloties astoņas reizes karjerā. Kārters izcīnījis arī olimpisko spēļu zeltu, 2000. gadā Sidnejā triumfējot ASV izlases sastāvā.

Atlētiskais uzbrucējs pirms šīs sezonas bija viens no pieciem spēlētājiem NBA vēsturē, kurš piedalījies 21 sezonā, bet šosezon kļuva par līgas rekordistu, aizvadot arī karjeras 22. sezonu. Par vienu sezonu īsākas karjeras bijušas spēlētājiem kā Roberts Perišs, Kevins Villiss, Kevins Gārnets un Dirks Novickis.

Savukārt nepārspēti palikuši Roberts Parišs (43 gadi un 254 dienas), kā arī Kevins Viliss (44 gadi un 224 dienas) un Nats Hikijs (45 un 363 dienas), kuri pēdējo spēli NBA piedzīvoja cienījamākā vecumā nekā Kārters (43 gadi un 45 dienas). Pēdējie divi šajā vecumā gan aizvadīja vien dažas spēles, nevis veselu sezonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!