Foto: F64

Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins un vīriešu izlases ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs, pēc LBS valdes ceturtdien veiktā lēmuma valstsvienības galvenā trenera amatā pieņemt Robertu Štelmaheru, atklāja, ka vairākums izlases basketbolistu pauduši gatavību spēlēt pie pašmāju speciālista.

Jau ziņots, ka par Latvijas basketbola izlases jauno galveno treneri apstiprināts bijušais valstsvienības saspēles vadītājs Roberts Štelmahers, kurš nākamajā sezonā vadīs arī Igaunijas čempionus "Kalev/Cramo". Otrs ģenerālmenedžera valdei izvirzītais kandidāts bija pieredzējušais turks Oktajs Mahmuti, kurš savulaik, trenējot Stambulas “Efes Pilsen”, kopā ar bijušo izlases basketbolistu Kasparu Kambalu izcīnījis divus Turcijas līgas čempionu titulus.

“Valde šodien trešo reizi skatīja šo jautājumu,” medijiem pēc valdes sēdes klāstīja Voins. “Valdes locekļi savlaicīgi bija gatavojušies un izteica savus viedokļus. Nevar teikt, ka darba tirgū atrodams milzīgs speciālistu klāsts. Jāsaka paldies ģenerālmenedžerim Artūram [Štālbergam], kurš apzināja tiešām visus speciālistus Eiropā, kuri pēc savām prasmēm un mūsu prasībām varētu vadīt Latvijas izlasi. Vērtējot abus kandidātus, valde lēma par labu Robertam Štelmaheram, jo viņš tomēr ir pazīstams Latvijā un labi pazīst spēlētājus. Artūrs bija veicis aptauju potenciālo izlases kandidātu vidū, un nopietns arguments bija tas, ka viņi ar pietiekamu pārsvaru atbalstīja Štelmaheru. Proti, viņi ir gatavi spēlēt viņa vadībā.”

Portāla “Delfi” rīcībā esošā informācija liecina, ka uz valdes sēdi nebija ieradies vien tās loceklis Žoržs Tikmers. Štelmahera kandidatūra diskusijā starp klātesošajiem valdes pārstāvjiem – Valdi Voinu, Edgaru Jaunupu, Gunti Blumbergu un Gunti Šēnhofu – ieguvusi pārliecinošu pārsvaru.

“Balsojums bija trīs pret viens par labu Štelmaheram. Faktiski tā viena balss nebija par otru kandidātu, bet gan par iespēju turpināt meklēšanas procedūru un apzināt vēl citus kandidātus. Tas gan atbalstu neguva,” atklāja arī Voins.

Līgums ar Štelmaheru tiks noslēgts uz gaidāmo kvalifikācijas ciklu, ar opciju to pagarināt, ja izlase kvalificējas Eiropas čempionātam. Štālbergam šobrīd gan vēl jāvienojas par jaunā galvenā trenera topošajiem asistentiem. Ģenerālmenedžeris arīdzan piebilda, ka Mahmuti sagaidīja lielāku atalgojumu nekā Štelmahers, bet konkrētus skaitļus Štālbergs gan neminēja.

Sarunas ar Štelmaheru esot sāktas pirms treneris piekritis darba piedāvājumam Tallinā, tāpēc trenerim jau līgumā ar “Kalev”/”Cramo” vienību ierakstīts punkts, kas viņam ļauj apvienot darbu klubā ar pienākumiem izlasē.

“Uzrunāts tika plašs treneru pulks,” par dažādajiem Eiropas speciālistiem stāstīja Štālbergs. “Pedro Martinezs, Jorgoss Barcokass, Nevens Spahija, Saša Obradovičs. Tika runāts ar viņiem pašiem, arī ar aģentiem. Katram bija savi iemesli, kāpēc nevar vai nevēlas vadīt Latvijas izlasi. Vienam finansiālais aspekts bija par zemu, citam bija ļoti labs līgums klubā. Uz kvalifikācijas ciklu un finālturnīru, runājot ar šādiem treneriem, viennozīmīgi jārēķinās ar vairāk nekā 100 tūkstošiem. Ja piedāvājums ir zemāks par 100 tūkstošiem, tad vairāki treneri nemaz to neizskata. Bija gan arī treneri, kuriem atalgojums nebija svarīgākais, bet gan citi faktori.”

Oktaja Mahmuti gadījumā Štālbergs vien minēja, ka treneris paudis gatavību vismaz trīs mēnešus pavadīt Latvijā, lai iepazītu vietējo basketbola vidi, kā arī vadītu kādus seminārus.

Jau nākamās nedēļas pirmdienā un otrdienā Štelmahers ar vismaz 12 ierindā esošiem izlases kandidātiem aizvadīs treniņus. Voins atklāja, ka, iespējams, sagaidāms ilggadējais izlases kapteinis Jānis Blūms, kā arī brāļi Dairis un Dāvis Bertāni.

Savukārt ģenerālmenedžeris drīz pievērsīsies sarunām ar dažādu Latvijas basketbolistu pārstāvēto klubu vadībām, lai varētu spriest par viņu pieejamību kvalifikācijas turnīra spēlēm. Štālbergs nenoliedza, ka Maskavas CSKA saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks kvalifikācijas spēlēs nebūs pieejams, tomēr lūdza medijiem precizitāti šajā jautājumi, norādot, ka dalībai izlases rindās Eiropas čempionātā talsenieks nav atteicis.

“Pirmajā spēļu logā februārī paredzēta arī viena pārbaudes spēle. Līdz ar to visiem būs jābūt uz vietas Latvijā. Tam sekos mājās notiekoša pirmā kvalifikācijas spēle. Veikti arī pirmie darbi saistībā ar lidojumiem uz izbraukuma mačiem. Protams, ka tiešie reisi ir problēma. Pagaidām to plānojam, bet būs jālido ar pārsēšanos. Par čārteriem nevar būt nekādas runas. Dažas lietas jāpacieš. Tomēr centīsimies atrast labākos un īsākos lidojumus, ar maksimāli mazu gaidīšanu starp lidojumiem,” par plāniem kvalifikācijas ciklam stāstīja Štālbergs.

Latvijas vīriešu izlases pretinieki 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas H grupā būs Grieķijas un Bulgārijas, kā arī Bosnijas un Hercegovinas izlases.

Kvalifikācijas pamatturnīrā piedalīsies 32 valstu izlases, kas sadalītas astoņās grupās. Tajā spēlēs arī četras valstis, kuras 2021. gada septembrī rīkos 24 komandu finālturnīru – Čehija, Gruzija, Itālija un Vācija. Rīkotājiem garantēta vieta finālturnīrā, no grupām, kurās šīs valstis ielozētas, finālturnīram kvalificēsies pa divām komandām, no pārējām četrām grupām – pa trijām.

Spēles notiks trijos “logos” – 2020. gada februārī un novembrī. 2021. gada februārī. Finālturnīrs risināsies 2021. gada septembrī Milānā, Prāgā, Tbilisi, Ķelnē un Berlīnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!