Foto: FIBA

Latvijas Basketbola savienība (LBS) atbalsta sieviešu komandas "TTT Rīga" līderes Šeilanijas Pedijas vēlmi iegūt Latvijas pavalstniecību, vēsta LBS.

30 gadus vecā ASV basketboliste Pedija "TTT Rīga" komandu pārstāv kopš 2017. gada vasaras, bet šosezon FIBA Eirolīgas turnīrā vidēji mačā gūst 16,5 punktus, izdara 5,5 rezultatīvas piespēles un izcīna 4,8 atlēkušās bumbas, būdama viena no komandas līderēm un palīdzot "TTT Rīga" kvalificēties izslēgšanas spēlēm. Trešdien "TTT Rīga" galvenais treneris Mārtiņš Zībarts publiski paudis atbalstu tam, ka Pedijas varētu iegūt Latvijas pilsonību.

"Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) jau vairāk nekā 20 gadus pieļauj, ka katrā nacionālajā izlasē var būt viens naturalizēts spēlētājs. Šādu iespēju izmanto lielākā daļa valstu. 2017. gadā Eiropas sieviešu čempionātā naturalizētas spēlētājas bija 11 komandās no 16," LBS paziņojumā citēts organizācijas prezidents Valdis Voins. "LBS pārstāvji vairākkārt vērsušies pret šādu FIBA politiku un palīdzējuši likvidēt mēģinājumus vēl vairāk paplašināt naturalizēto spēlētāju kvotu. Tomēr, kamēr ir spēkā konkrēti noteikumi, esam spiesti spēlēt saskaņā ar tiem. Starp citu, vienu no sāpīgākajiem zaudējumiem Latvijas sieviešu valstsvienība 2009. gadā Eiropas čempionātā Rīgā ceturtdaļfinālā ar Krievijas izlasi palīdzēja sagādāt tieši naturalizētā spēlētāja – amerikāniete Bekija Hemona. Konkurences cīņā esam bijuši nevienlīdzīgos apstākļos."

"2018. gada Pasaules kausa izcīņā divi minimāli zaudējumi liedza spēlēt izslēgšanas turnīrā, tomēr Latvijas sieviešu valstsvienība pierādīja, ka ir konkurētspējīga. Saprotot un novēršot kļūdas, kā arī kvalitatīvi sagatavojoties ir reālas iespējas 2019. gada Eiropas čempionātā iekļūt starp Eiropas 6 labākajām komandām, kas turpinās cīņu par ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm," turpināja Voins. "Pedija ir labi iejutusies "TTT Rīga" komandā, saprotas ar galveno treneri Mārtiņu Zībartu un izlases spēlētājām. Divu sezonu laikā viņa labi iejutusies mūsu valstī, kā arī ir sportiski motivēta augstākā līmeņa starptautiskajos turnīros pārstāvēt Latviju. Gan treneris, gan spēlētājas saprot, ka Pedija būtu nopietns arguments Latvijas valstsvienības cīņā par augstām vietām. Spēlējot kopā ar viņu, vēl labāk spēs izpausties gan aizsardzības līnijas pēdējo gadu līderu Elīnas Dikaioulaku un Ievas Pulveres, gan centra spēlētāju Anetes Šteinberags un Kristīnes Vītolas, kā arī citu spēlētāju talants, kā tas jau notiek klubā. Ņemot vērā Pedijas motivāciju un personiskās īpašības, kā arī valstsvienības galvenā trenera Mārtiņa Zībarta sportiskos argumentus, LBS valde atbalstījusi Pedijas vēlmi kļūt par Latvijas pavalstnieci. Pedijas iesniegumu atbalstījusi LOK izpildkomiteja. Tiek gatavoti dokumenti iesniegšanai Saeimā."

Pati Pedija norādīja uz savām labajām attiecībām ar galveno treneri Zībartu un pārējās "TTT Rīga" spēlētājām. "Mani ļoti iespaido viņu motivācija spēlēt Latvijas izlasē, pozitīvās emocijas un vienotība, pārstāvot savu valsti. Tieši Latvijā pirmo reizi profesionālās basketbolistes karjeras laikā esmu jutusies un jūtos kā mājās. Te esmu sasniegusi savus labākos rezultātus starptautiskajā arēnā un sapratusi, ka arī man gribētos kopā ar šīm meitenēm un treneri spēlēt arī Latvijas izlasē, palīdzot tai sasniegt augstus mērķus," sacīja Pedija

"Divas sezonas spēlējot Latvijas komandā "TTT Rīga" man izveidojušās labas attiecības ar spēlētājām un galveno treneri Mārtiņu Zībartu. Mani ļoti iespaido viņu motivācija spēlēt Latvijas izlasē, pozitīvās emocijas un vienotība, pārstāvot savu valsti. Tieši Latvijā pirmo reizi profesionālās basketbolistes karjeras laikā esmu jutusies un jūtos kā mājās. Te esmu sasniegusi savus labākos rezultātus starptautiskajā arēnā un sapratusi, ka arī man gribētos kopā ar šīm meitenēm un treneri spēlēt arī Latvijas izlasē, palīdzot tai sasniegt augstus mērķus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!