Foto: AFP/Scanpix

VTB bankas rīkotā Vienotā basketbola līga (VBL) parakstījusi Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) deklarāciju, atbrīvojot Krievijas izlases no potenciālajām sankcijām, informē laikraksts "Sport-Ekspress".

Kā zināms, FIBA iepriekš bija izteikusi draudus Krievijai par tās izslēgšanu no biedru vidus, kas automātiski liegtu valsts vīriešu izlasei piedalīties šomēnes startējošajā 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā. FIBA uzskata, ka Krievijas Basketbola federācija (RFB) nepārvalda basketbola dzīvi savā valstī, jo nav spējusi nodrošināt deklarācijas parakstīšanu ar VTB līgu.

"Deklarācija šodien, 3.augustā, ir parakstīta, bet tās kopijas nosūtītas FIBA un tās Eiropas nodaļai ("FIBA Europe")," citēts Vienotās līgas ģenerāldirektors Andrejs Širokovs. "Pats svarīgākais, ka no FIBA mūsu izlasēm sankcijas vairs nedraud."

Iepriekš nenoslēgtā deklarācija liedza RFB rīkot nākamās sezonas Krievijas basketbola čempionātu vīriešu komandām saskaņā ar FIBA prasībām. Šis jautājums federācijai bija jāatrisina līdz 4.augustam, panākot attiecīgu vienošanos ar VTB līgu.

Tā kā FIBA deklarācija ir parakstīta, VTB līgas turnīrā startējošās Maskavas CSKA, "Ņižņij Novgorod" un Kazaņas "Unics" komandas var tikt nepielaistas startam nākamās sezonas Eirolīgas turnīrā, kuru rīko Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB), iepriekš uzsvēra Krievijas mediji. FIBA deklarācija automātiski liek klubiem darboties pēc tās spēļu kalendāra, kas nesaskan ar ULEB kalendāru, kā arī abu organizāciju normatīvos ir vērā ņemamas atšķirības disciplinārajos jautājumos.

Širokovs iepriekš izteicies, ka VTB līga ir kā ķīlniece domstarpībās starp FIBA un ULEB, aicinot visas iesaistītās puses sēsties pie sarunu galda.

Kā zināms, "Ņižņij Novgorod" komandas treneru korpusā strādā latvieši Ainars Bagatskis, Artūrs Štālbergs un Oskars Ernšteins.

Tāpat deklarācijas parakstīšanas dēļ Krievijas klubiem var rasties problēmas ar dalību ULEB rīkotajā Eiropas kausa izcīņas turnīrā.

FIBA un ULEB jau ilgstoši cenšas vienoties par kontinenta klubu basketbola hierarhijas apvienošanu un centralizētu vadību, tomēr līdz šim tas nav līdz galam īstenojies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!