Foto: AFP/Scanpix

VTB bankas rīkotā Vienotā basketbola līga (VBL) ir ķīlnieks strīdā starp Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA) un Eiropas prestižākos turnīrus rīkojošo Eiropas Basketbola līgu savienību (ULEB), uzskata Vienotās līgas ģenerāldirektors Andrejs Širokovs.

FIBA izteikusi draudus Krievijai par tās izslēgšanu no biedru vidus, kas automātiski liegtu valsts vīriešu izlasei piedalīties šomēnes startējošajā 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā.

FIBA uzskata, ka Krievijas Basketbola federācija (RFB) nepārvalda basketbola dzīvi savā valstī, jo nav spējusi nodrošināt deklarācijas parakstīšanu ar VTB bankas rīkoto Vienoto basketbola līgu (VBL).

"Izveidojusies situācija mūs padarījusi par FIBA un Eirolīgas konflikta ķīlniekiem," aģentūra "Itar-Tass" citē Širokovu. "Starp šīm organizācijām ir būtiskas nesaskaņas basketbola attīstības jautājumos - ULEB pārstāv klubu intereses, bet FIBA nacionālo federāciju."

Širokovs aicināja visas puses sēsties pie saruna galda, bet uzsvēra, ka VTB Vienotā līga ir situācijas ķīlniece, kurai ar konfliktu nav nekāda sakara.

Nenoslēgtā deklarācija liedz RFB rīkot nākamās sezonas Krievijas basketbola čempionātu vīriešu komandām saskaņā ar FIBA prasībām. Šis jautājums federācijai jāatrisina līdz 4.augustam, panākot attiecīgu vienošanos ar VTB līgu.

Ja noteiktajā termiņā FIBA nesaņems pieprasīto dokumentāciju, tās Krievijas biedra statuss bez atkārtota brīdinājuma tiks apturēts. Šāda statusa atņemšana tāpat liegtu Krievijas klubiem dalību nākamās sezonas starptautiskajos turnīros.

No otras puses, ja VTB līga parakstīs deklarāciju ar FIBA, turnīrā startējošās Maskavas CSKA, "Ņižņij Novgorod" un Kazaņas "Unics" komandas var tikt nepielaistas startam nākamās sezonas Eirolīgas turnīrā, kuru rīko Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB). FIBA deklarācija automātiski liek klubiem darboties pēc tās spēļu kalendāra, kas nesaskan ar ULEB kalendāru, kā arī abu organizāciju normatīvos ir vērā ņemamas atšķirības disciplinārajos jautājumos.

Citādāku viedokli paudis RFB izpildkomitejas loceklis Leonīds Jevropeicevs, kurš uzsvēris, ka VTB Vienotā līga nekomunicē ar federāciju jautājumā par kopējas komisijas izveidi.

"Mēs nesaprotam VTB Vienotās līgas nevēlēšanos ar mums komunicēt. Esam piedāvājuši izveidot komisiju nacionālā čempionāta aizvadīšanas jautājumos, tomēr no līgas vadības nav nekāda reakcija," izteicies Jevropeicevs.

Kā zināms, "Ņižņij Novgorod" komandas treneru korpusā strādā latvieši Ainars Bagatskis, Artūrs Štālbergs un Oskars Ernšteins.

Tāpat deklarācijas parakstīšanas gadījumā Krievijas klubiem var rasties problēmas ar dalību ULEB rīkotajā Eiropas kausa izcīņas turnīrā.

FIBA un ULEB jau ilgstoši cenšas vienoties par kontinenta klubu basketbola hierarhijas apvienošanu un centralizētu vadību, tomēr līdz šim tas nav līdz galam īstenojies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!