Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Par Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) 2021./2022. gada sezonas čempioniem ceturtdien kļuva Goldensteitas "Warriors" basketbolisti, kuriem tas bija ceturtais čempionu tituls aizvadītajos astoņos gados.

Finālsērijas sestajā spēlē "Warriors" izbraukumā ar rezultātu 103:90 pārspēja Bostonas "Celtics" un sērijā līdz četrām uzvarām triumfēja ar rezultātu 4-2.

"Warriors" komandā šajā mačā 34 punktus guva Stefens Karijs, kurš realizēja sešus tālmetienus, izdarīja septiņas piespēles un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas. 18 punktus iekrāja Endrū Viginss, 15 punktus guva Džordans Pūls, pa 12 punktiem sameta arī Klejs Tompsons un Dreimons Grīns, kuram 12 atlēkušās bumbas un astoņas piespēles.

"Celtics" rindās 34 punktus guva Džeilens Brauns, 19 punkti un 14 atlēkušās bumbas Ela Horforda kontā, bet Džeisons Teitums sameta 13 punktus.

"Celtics" basketbolisti finālsērijas sesto spēli iesāka teicami, veicot 14:2 izrāvienu un iegūstot drošu pārsvaru. Ceturtdaļas turpinājumā "Warriors" lēnām rezultāta deficītu sadeldēja, bet ceturtdaļas otrajā pusē Bostonas komandas uzbrukums apstājās. Grīna, Karija un Pūla trīs tālmetieni pēc kārtas ļāva "Warriors" pārņemt vadību mačā ar rezultātu 27:22. Tam sekoja vēl desmit pēc kārtas gūti punkti, kas nostādīja Bostonu jau pavisam sarežģītā situācijā. "Celtics" vienība septiņu minūšu laikā spēja gūt tikai četrus punktus.

Brauns un Teitums apturēja pretinieku iespaidīgo izrāvienu, taču spēles gaitu viņi mainīt nespēja. Brīdi vēlāk pēc Karija un Tompsona divpunktu metieniem pirmo reizi "Warriors" pārsvars pārsniedza jau 20 punktus (54:33). Līdz puslaika beigām "Celtics" sešus punktus atspēlēja.

Otrā puslaika iesākumā "Warriors" atbildēja uz katru "Celtics" mēģinājumu sadeldēt spēles rezultāta deficītu. Trešās ceturtdaļas vidū Karijs trāpīja vēl vienu tālmetienu, panākot rezultātu 72:50, tomēr nākamās minūtes veiksmīgāk aizvadīja mājinieki, veicot 15:2 izrāvienu, kura laikā līderu lomu uzņēmās Brauns un Horfords. Pamatlaika noslēdzošajās 12 minūtēs Bostonas basketbolistiem rezultāta deficītu izdevās samazināt līdz astoņiem punktiem, kad tālmetienu realizēja Brauns (78:86), tomēr Viginsa pieci pēc kārtas gūtie punktu atvēsināja pretiniekus. "Warriors" ar pārliecinošu sniegumu noslēdza maču un kļuva par 2021./2022. gada sezonas NBA čempioniem.

Pirmo reizi par NBA finālsērijas vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Karijs, kurš šajās sešās spēlēs vidēji guva 31,2 punktus, trāpot 48% metienu no spēles. Viņam arī vidēji 6,2 atlēkušās bumbas un divas pārtvertas bumbas.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Warriors" klubs septīto reizi izcīnīja NBA čempionu titulu, bet kopš 2015. gada šai vienībai izdevās prestižāko basketbola trofeju virs galvām celt ceturto reizi. Vēl divas reizes šajā laika periodā "Warriors" spēlējuši finālā. Savukārt "Celtics" NBA finālā spēlēja 22. reizi, un šī kluba kontā ir 17 čempionu tituli. NBA čempiona titulu bostonieši iepriekšējo reizi izcīnīja 2008. gadā.

Šī gada izslēgšanas spēlēs "Warriors" ar 4-1 pārspēja Denveras "Nuggets", ar 4-2 pārvarēja Memfisas "Grizzlies" pretestību, bet Rietumu konferences finālā pieveica arī Dāvja Bertāna pārstāvēto Dalasas "Mavericks". Savukārt "Celtics" pirmajā kārtā izslēdza Bruklinas "Nets" (4-0), otrajā kārtā uzvarēja pērnā gada čempionus Milvoki "Bucks" ar 4-3, bet Austrumu konferencē ar 4-3 pieveica Maiami "Heat".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!