Foto: EPA/LETA
Par Andra Biedriņa pārstāvētās Nacionālās basketbola asociācijas (NB) kluba Goldensteitas "Warriors" galveno treneri pirmdien oficiāli tika apstiprināts Kīts Smārts, kurš nomainīs pieredzējušo Donu Nelsonu.

Par Nelsona iespējamo atlaišanu tika runāts jau jūlijā, kad "Warriors" par rekordlielu summu iegādājās Džo Leikobs un Pīters Gabers. Pagājušajā ceturtdienā Ziemeļamerikas masu mediji ziņoja, ka Nelsons tiks atstādināts no amata, un tagad "Warriors" oficiāli Nelsonu nomainīja ar līdzšinējo viņa asistentu Smārtu, kurš savulaik palīdzēja arī Latvijas valstsvienībai.

"Laikam, labāk to vajadzēja darīt vasarā. Par izmaiņām mēs runājām ilgāku laiku. Man bija sarunas ar Nelsonu šajā jautājumā un mēs sapratāmies, kas ir nepieciešams," teica "Warriors" ģenerālmenedžeris Lerijs Railijs. "Es jau februārī norādīju, ka izmaiņas būs. Izmaiņas bija paredzētas pirms īpašnieku izmaiņām. Mēs atteicāmies no Dona Nelsona un iecēlām jaunu treneri ar jaunu skatu un pilnu entuziasma."

Jaunais galvenais treneris Smārts norādīja, ka krasas izmaiņas komandas sniegumā nevajag gaidīt, taču tās būs. "Nav noslēpums, ka Dons Nelsons uzaicināja mani, lai es būtu aizsardzības pārzinātājs. Tomēr es vēlos joprojām, lai komanda spēlē ātri, taču pielietosim dažas nianses, kas ļaus spēlēt no aizsardzības daudz agresīvāk un fiziskāk."

Šī gada 7.aprīlī Nelsons izcīnīja savu 1333.uzvaru NBA trenera karjerā un kļuva par NBA visu laiku uzvarām bagātāko treneri, apsteidzot leģendāro Leniju Vilkensu. Līdz sezonas beigām "Warriors" izcīnīja vēl divas uzvaras, tādējādi Nelsona rekords šobrīd ir 1335 uzvaras. Tās viņš guvis 31 sezonas laikā, trenējot Milvoki "Bucks", "Warriors", Ņujorkas "Knicks" un Dalasas "Mavericks". Tiesa, Nelsona vadībā nevienai komandai tā arī nebija izdevies tikt vismaz līdz NBA finālam.

Nelsons otro reizi karjerā "Warriors" sāka trenēt 2006.gadā, kad viņu atgriezties komandā uzaicināja toreizējais ģenerālmenedžeris un bijušais Nelsona audzēknis Kriss Malins. Nelsona vadībā komanda uzreiz pirmajā sezonā iekļuva "play off" izcīņā, kur pirmajā kārtā sensacionāli pieveica "Mavericks". Nākamajā sezonā "Warriors" izcīnīja 48 uzvaras 82 spēlēs, taču netika "play off" turnīrā. Piedzīvojot krasas sastāva izmaiņas un aizmainot divus līderus Beironu Deivisu un Stīvenu Džkesonu, pēdējās divās sezonās "Warriors" kopā izcīnīja tikai 55 spēles un abās sezonās neiekļuva "play off" izcīņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!