Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas basketbolistam Dāvim Bertānam pēc šīs sezonas noslēdzas līgums ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandu Vašingtonas "Wizards", bet kluba vadība ir noskaņota ar latvieti noslēgt jaunu līgumu. Podkāstā "Wizards After Dark" žurnālisti Freds Kacs un Deivids Oldridžs sprieda, kā tas varētu ietekmēt komandu ilgtermiņā.

Bertāns šajā sezonā "Wizards" sastāvā vidēji izceļas ar 15,1 punktu un 4,7 atlēkušajām bumbām, un viņš ir viens no līgas labākajiem tālmetienu izpildītājiem. Latvietis arī piedalīsies NBA Zvaigžņu spēles tālmetienu konkursā.

"Wizards" apskatnieks Kacs uzskata, ka līguma pagarināšana ar Bertānu nebūs nekas traks, tomēr viņš norāda, ka tad komandai varētu būt problēmas ar sastāva strukturēšanu. Latvietis nākamajā sezonā varētu saņemt algu, kas būs no 13 līdz 18 miljoniem dolāru, līdz ar to viņam vajadzēs laukumā atrasties spēles izšķirošajos brīžos, lai atpelnītu savu algu. Taču Kacu uztrauc tas, kāda tad būs "Wizards" aizsardzība.

"Dāvis saņems šādu līgumu, un viņš, visticamāk, nebūs pamatsastāva basketbolists, kas ir pilnīgi normāli. Spēles sākšanu sākumsastāvā es mūsdienās uzskatu par pārvērtētu, jo svarīgākais ir tas, kas spēlē mača beigās. Līdz ar to spēles izšķirošajos brīžos "Wizards" komandā laukumā atradīsies Džons Vols, Bredlijs Bīls, Dāvis Bertāns un, visticamāk, Rui Hačimura, ja viņš turpinās progresēt. Tad centra pozīcijā būs vai nu Tomass Braients, vai arī Morics Vāgners vai kāds cits. Ja šie četri spēlētāji būs laukumā, tad perimetra aizsardzība būs vāja," norādīja Kacs. "Es nespēju iedomāties, kurš veiksmīgi mača galotnē varētu nosegt pretinieku uzbrucējus. Es domāju, ka "Wizards" cer, ka Rui kļūs par tādu, kurš varētu veiksmīgi nosegt trešā numura pozīcijas spēlētājus. Līdz šim viņš aizsardzībā spēlējis kā pirmgadnieks. Dāvis Bertāns pēkšņi nekļūs par lielisku aizsardzības spēlētāju. Bredlijs Bīls kļūs par labāku aizsardzības spēlētāju, ja komanda būs labāka aizsardzībā, jo daudz, kas atkarīgs no centības. Bet viņš tāpat nenosegs Lebronu Džeimsu, Kavai Lenardu vai Polu Džordžu."

Cits NBA žurnālists, kurš pastiprināti seko "Wizards", Deivids Oldridžs norādīja, ka Vašingtonas komandai jāsaprot, cik viņi var maksāt komandas trešajam labākajam spēlētājam.

"Dāvis nav labs metējs – viņš ir elites līmeņa metējs. Līgā nav neviena garā spēlētāja, kurš mestu tā kā viņš. Es labi saprotu, ka "Wizards" maksās par elites talantu, bet viņi riskēs. Vašingtonai ir jāsaprot, cik maksāt komandas trešajam labākajam basketbolistam," norādīja Oldridžs. "Vienā brīdī Hačimura varētu kļūt par trešo labāko spēlētāju, kurš saņems daudz mazāku algu, un tad "Wizards" savam ceturtajam labākajam spēlētājam maksās milzīgo algu. Tā ir īsta dilemma, es nezinu, ko viņiem darīt."

Oldridžs uzskata, ka "Wizards" vajadzētu noslēgt jaunu līgumu ar Bertānu un viņu aizmainīt, kamēr latvieša vērtība ir augsta. "Bet es saprotu to ideju pārbaudīt, ko viņš var dot komandai, spēlējot kopā ar tik labu piespēlētāju, kā Džons Vols, kurš arī nav labs aizsardzībā. Vai ilgtermiņā tas būs labs resursu izlietojums?"

Vēl abi apskatnieki apsprieda Bertāna iespējamo iespēlēšanu centra pozīcijā, tomēr viņi palika bez skaidras atbildes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!