Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas izlases basketbolista Dāvja Bertāna pārstāvētā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Vašingtonas "Wizards" īpašnieks Teds Leonsiss padarījis pagaidu ģenerālmenedžeri Tomiju Šepardu par pilntiesīgu šī amata izpildītāju, Šepardam uzreiz arīdzan sagatavojot komandas līderim Bredlijam Bīlam 111 miljonu ASV dolāru vērtu līgumu, vēsta medijs ESPN.

26 gadus vecajam aizsargam, kuram šobrīd spēkā vēl divus gadus ilgas līgumsaistības ar "Wizards" klubu, sākot ar piektdienu, pēc līgas noteikumiem būs iespēja parakstīt 111 miljonu ASV dolāru vērta līguma pagarinājumu uz vēl trim sezonām.

“Mēs Bredam piedāvāsim pagarināt līgumu par maksimālo summu pašā pirmajā brīdī, kā tas būs atļauts,” atklāja Šepards, kurš piebildis, ka "Wizards" vienība būtu arī ar mieru pagarināt līgumu uz vienu vai diviem gadiem.

Bīlam par piedāvājumu būs jāizlemj līdz 21. oktobrim, un viņa aģents Marks Bartelstīns pagaidām darījis zināmu, ka spēlētājam patiešām būs nepieciešams laiks lēmuma veikšanai. Klubs gan pagaidām darījis zināmu, ka tas neplāno Bīlu aizmainīt, ja tālmetienu meistars atteiksies no jaunā līguma.

ASV dzimušais aizsargs visas septiņas sezonas NBA pavadījis Vašingtonas "Wizards" komandā. Basketbolists ticis uzaicināts uz pēdējām divām Visu zvaigžņu spēlēm, kā arī pērn aizvadīja savu karjeras labāko sezonu, vidēji spēlē izceļoties ar 25,6 punktiem, 5,5 rezultatīvām piespēlēm un 5 atlēkušajām bumbām.

Ja Bīls šosezon iekļūs kādā no trim NBA simboliskajām izlasēm, ko līdz šim viņš nav paveicis, Bīlam būs pieejams piecu gadu ilgs un 254 miljonu ASV dolāru vērts "supermaksimālais" līguma pagarinājums. Nesasniedzot simbolisko izlasi, NBA noteikumi viņam ļaus parakstīt vien 155 miljonu dolāru un četru gadu ilgu līguma pagarinājumu.

Savukārt pats Šepards, kurš līdz šim pavadīja 16 gadus "Wizards" organizācijā kā ģenerālmenedžera Ērnija Granfelda asistents, kopš aprīļa pēc Granfelda atlaišanas bija strādājis par pagaidu šīs lomas izpildītāju. Viens no funkcionāra lēmumiem bija maiņas darījumā iegūt Latvijas basketbolistu Dāvi Bertānu, kuru Šepards ievērojis jau Lietuvā notiekošajā 2010. gada Eiropas čempionātā puišiem U-18 vecuma grupā.

Pirmdien notiekošā preses konferencē Šepards tiks prezentēts kā jaunais, pilna laika ģenerālmenedžeris. Klubs pieņēmis darbā arī vairākus jaunus darbiniekus citās svarīgās pozīcijās. Bijušais Džordžtaunas Universitātes galvenais treneris Džons Tomsons kļuvis par sportistu attīstības departamenta vadītāju, Nacionālās futbola līgas (NFL) funkcionārs Saši Brauns ieņems plānošanas un operācijas nodaļas vadītāja amatu, bet bijušais Filadelfijas "76ers" pārstāvis Daniels Medina vadīs sportistu aprūpes un snieguma nodaļu.

Komandai, kura šovasar jau uzsākusi zināmu sastāva pārbūvi, sākusies jauna ēra, uzsvēris kluba īpašnieks Leonsiss.

Pērn izslēgšanas spēlēs neiekļuvušajai "Wizards" vienībai pirms šīs vasaras bija iespējams sasniegt tikai desmit miljonus zem algu griestiem. Komandas saspēles vadītājam Džonam Volam vien šogad stāsies spēkā 2017. gadā veikts līguma pagarinājums, kas aizsargam ļaus vēl 2022./2023. gada sezonā nopelnīt 46,8 miljonus ASV dolāru. Vols pagājušās sezonas laikā savainojumu dēļ aizvadīja tikai 32 spēles līdz pārrāva kreisās kājas Ahilleja cīpslu, kas basketbolistam, visticamāk, neļaus doties laukumā 2019./2020. gada sezonas laikā.

"Ja mēs varam palīdzēt Džonam [Volam] atgriezties blakus Bredam [Bīlam], attīstīt draftā un darījumos izvēlētos spēlētājus, kā arī veiksmīgi strādāt ap algu griestiem, kāpēc gan mēs nevarētu ātri atgūties? Tam nevajag būt piecu gadu ilgam procesam, kā laikos, kad draftējām Džonu un Bredu. Šoreiz mēs to varam paveikt ātrāk," optimismu pauda Leonsiss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!