Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Vašingtonas "Wizards" pārstāvji sākuši labāk iepazīt Latvijas izlases basketbolistu Dāvi Bertānu, kurš komandai pievienojās vasarā un jau paspējis pārsteigt jauno komandu ar savām spējām, raksta medija "The Athletic" žurnālists Freds Kacs.

Latvijas izlases basketbolists jau no paša sezonas sākuma metis tik precīzi, ka paspējis lauzt triviālu kluba rekordu, uzsver Kacs. Bertāns atgriešanās spēlē Sanantonio izcēlās ar 23 punktiem, trāpot visus septiņus metienus no spēles. Neviens "Wizards" basketbolists kluba vēsturē līdz šai spēlei nebija sasniedzis 23 punktus ar tik maz metieniem.

Tiesa, basketbolistam mazliet pietrūka līdz pilnībā perfektai spēlei, jo rūjienietis realizēja četrus no pieciem soda metieniem.

"Beigās zaudējām pa diviem punktiem, tāpēc garām aizmestais soda metiens īsti neietekmēja rezultātu," teica Bertāns. "Ja būtu zaudējuši pa vienu punktu, būtu, visticamāk, bijis daudz vairāk aizkaitināts."

Bertāns pirmo četru spēļu laikā realizējis 16 no 29 tālmetieniem, sasniedzot izcilu 55,2% precizitāti. Sajūsmu par vidzemnieka prasmēm paspējuši jau gūt dažādi Vašingtonas kluba pārstāvji.

"Viņš ir viens no labākajiem metējiem visā līgā," izteicās saspēles vadītājs Aizeja Tomass. "Pretiniekiem tas jāciena, un viņi aizsardzībā vienmēr zinās, kur viņš atrodas."

Savukārt galvenais treneris Skots Brukss pielīdzināja Bertāna prasmes Holivudas filmā, kā arī grāmatā "Brīnišķais prāts" attēlotajam matemātiķim Džonam Nešam: "Spēlētāji, kuri spēj mest kā viņš, apveltīti ar traku prātu. Viņus gandrīz varētu dēvēt par "A Beautiful Mind" ["Brīnišķais prāts"] tipa metējiem. Viņi katru reizi uzskata, ka trāpīs. Kad viņi netrāpa, viņi uzreiz aizmirst, ka tā noticis. Viņš ir tieši tāds."

Pašam Bertānam žurnālists taujājis par viņa izcilo balansu. Proti, lai kādā situācijā basketbolists izpildītu metienu lēcienā, viņš īsti pirms tam spēj precīzi novietot plecus, kā arī piezemēties tajā pašā vietā, no kuras izpildījis metienu.

"Cenšos pārliecināties, ka katrs metiens, ko izpildu, izskrienot no aizsega, izskatās tāpat kā metiens pēc stāvēšanas uz vietas. Pagājušajā sezonā pie tā daudz strādāju. Varu to izdarīt, pateicoties atkārtotiem treniņiem," skaidroja Bertāns.

"Wizards" komanda Bertānu šovasar ieguva, Sanantonio "Spurs" vienībai aizmainot vien tiesības uz Milānas "Olimpia" spēlējošo Āronu Vaitu, kurš, iespējams, NBA varētu nekad nespēlēt. "Spurs" komandai šāds solis bija jāveic, jo tai vajadzēja atbrīvot vietu komandā Markusam Morisam, kurš gan lauza klubam doto solījumu.

"Viņš ir 2,08 metrus garš, ar labiem parametriem," klāstīja Brukss. "Ātri un augstu izpilda metienus. Kad vasarā runāju ar ["Spurs" galveno treneri] Gregu Popoviču, viņš trāpīja kā naglai uz galvas – Bertāns nav tikai metējs. Viņš labi spēlē aizsardzībā, viņš labi kustās bez bumbas. Viņš arīdzan apveltīts ar labu metiena māņkustību, jo viņu svarīgi segt."

Bertānam dotā uzticība no Skota Bruksa puses redzama arī laukumā, kur Latvijas basketbolistam galvenais treneris jau devis brīvību izpildīt metienus ātrajā uzbrukumā no deviņiem metriem.

Basketbolists pēc šīs sezonas kļūs par brīvo aģentu. Tiesa, "Wizards" vienībai pienāksies tiesības parakstīt līgumu ar viņu, pārkāpjot algu griestiem. Iespējams, ka kluba pozīcija turnīra tabulā varētu komandu gan motivēt aizmainīt Bertānu pret ko vērtīgu, min medija "The Athletic" žurnālists.

Jau ziņots, ka Dāvis Bertāns trešdien izcēlās ar 21 gūtu punktu, viņa pārstāvētajai Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandai Vašingtonas "Wizards" ar rezultātu 158:159 (34:35, 43:41, 40:35, 41:48) piekāpjoties Hjūstonas "Rockets" vienībai. Tā bija trešā rezultatīvākā spēle NBA līgas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!