Foto: DELFI

Fakts, ka latviešu basketbolists Kristers Zeidaks lietojis aizliegto vielu marihuānu un tādējādi pakļāvis sevi potenciālai diskvalifikācijai, viņa pārstāvētajai Latvijas čempionvienībai "Ventspils" ir liels pārsteigums, izteicās kluba valdes priekšsēdētājs Ralfs Pleinics.

Zeidaks šosezon no "Ventspils" komandas izīrēts Igaunijas klubam Raplas TYCO, kas pēc viņa atzīšanās marihuānas lietošanā uz laiku apturējis ar viņu noslēgtā līguma darbību, gaidot oficiālu apstiprinājumu par aizliegto vielu lietošanu. Pagājušās nedēļas nogalē sportistam tika veiktas dopinga pārbaudes, bet komandas galvenais treneris Aivars Kūsmā viņa uzvedībā pamanījis ko jocīgu. Viņš aicinājis Zeidaku uz sarunu, kurā latvietis atzinies marihuānas lietošanā.

"Ikdienā ar Zeidaku nesazvanos, bet šis fakts man ir liels pārsteigums. Cik nu šajā laikā viņš ir pabijis "Ventspils" sastāvā - pagājušās sezonas beigās un šīs sezonas sākumā - ar viņu nav bijušas absolūti nekādas problēmas," izcēla Pleinics, kurš jau paguvis sazināties ar Zeidaku un par aizliegto vielu lietošanas faktu zinājis pirms tā publiskas izpaušanas. Ar abu starpā pārrunāto Pleinics gan nedalās, sakot, ka tā paliek iekšēja kluba vadības un spēlētāju attiecību lieta. "Pagaidīsim oficiālas ziņas no cilvēkiem, kas veica šīs pārbaudes. Marihuānas lietošanas fakts, protams, ir nosodāms, taču pagaidām viņa vainai pierādījumu nav, ir tikai paša atzīšanās. Ja notikušais tiks apstiprināts oficiāli un sekos kādi sodi, domāsim, ko darīt tālāk."

"Kas ar viņu Igaunijā noticis, nemāku pateikt. Man viņš nekādi nesaistās ar cilvēku, kas varētu atļauties ko tādu izdarīt," izcēla Pleinics. "Ja pat sekos sliktākais scenārijs un būs kāda veida diskvalifikācijas, cilvēkam dzīve ar to nebeidzas. Vienmēr šādās situācijās ir iespēja pēc tam saņemties un atsākt spēlēt vai arī pievērsties kam citam."

Par notikušo tikusi informēta Igaunijas Basketbola savienība. Pašlaik oficiālu pierādījumu aizliegto vielu lietošanai nav, tomēr pārbaužu rezultāti tiek gaidīti pāris dienu laikā. Ja tajās aizliegto vielu lietošana apstiprināsies, TYCO klubs sola nekavējoties lauzt ar Zeidaku līgumu.

"Šis ir manas dzīves apkaunojošākais mirklis. Mana neapdomīgā rīcība ir kaitējusi visai komandai un trenerim. Man no visas sirds ir kauns," iepriekš paudis 24 gadus vecais Zeidaks. "Es atvainojos saviem komandas biedriem, trenerim, kluba vadībai, atbalstītājiem un faniem, kuri mani bija silti uzņēmuši un nebija pelnījuši šādu manu kļūdu."

Zeidaks oktobrī tika atzīts par vērtīgāko spēlētāju gan Igaunijas čempionātā, gan Baltijas Basketbola līgā (BBL).

Kā ziņots, iepriekš šogad Latvijas sportā fiksēti trīs oficiāli dopinga lietošanas gadījumi, bet vienu - pašlaik publiski neatklātu - vēl izskata Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļa un attiecīgā federācija. Noprotams gan, ka šis dopinga lietošanas gadījums ir vietēja mēroga un nav saistāms ar dalību starptautiskās sacensībās.

Šogad Soču olimpisko spēļu laikā pozitīvas analīzes bija hokejistiem Vitālijam Pavlovam un Ralfam Freibergam, bet pagājušajā nedēļā publiskota tika biatlonista Edgara Piksona pieķeršana aizliegto vielu lietošanā. Pavlovs un Freibergs savas karjeras turpina Ziemeļamerikā, kur Eiropā piemērotās diskvalifikācijas nav spēkā, bet Piksons, kuram draud divu gadu liegums piedalīties sacensībās, paziņojis par karjeras beigām.

Pēc Latvijas Antidopinga nodaļas datiem, pērn dopinga lietošanā pozitīvas analīzes bijušas četriem Latvijas sportistiem - diskvalifikācijas saņēmuši spēka trīscīņas sportisti Gints Šķenders, Viesturs Eidemanis un Artis Šteins, kā arī brīvās cīņas pārstāve Kristīne Odriņa-Urbova.

Citā pērnā gada dopinga lietošanas lietā joprojām ir iesaistīts motokrosa sportists Lauris Daiders, kura lietu piektdien izskatīs Sporta arbitrāžas tiesa (CAS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!