Foto: LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Mārtiņš Zībarts pēc valstsvienības zaudējuma Lielbritānijai Eiropas čempionāta atklāšanas spēlē norādīja uz kļūdām un garām aizmestajiem soda metieniem kā svarīgiem spēles faktoriem, bet par savainotās līderes Kristīnes Vītolas veselību neizteica optimismu.

Jau ziņots, ka Latvijas sieviešu valstsvienība ceturtdien savās mājās notiekošajā Eiropas basketbola čempionāta pirmajā mačā "Arēnā Rīga" ar rezultātu 60:74 zaudēja Lielbritānijas valstsvienībai.

Pavisam neveiksmīgs nogrieznis komandu piemeklēja trešajā ceturtdaļā, kad neizšķirts rezultāts 47:47 dažu minūšu laikā pārvērtās par 47:63. Par tieši šo spēles daļu vilšanos pauda arī galvenais treneris.

“Domāju, ka spēles liktenis tika izlemts trešajā ceturtdaļā, kad pieļāvām smagas kļūdas. Lielbritānija guva 21 punktu pēc mūsu kļūdām, bet mēs tikai deviņus. Tā ir 12 punktu atšķirība. Dažas kļūdas radās, veicot ne pārāk gudrus lēmumus. Tās mums jāizslēdz un jāspēlē stabilāk," izteicās Zībarts.

Spēles sākumā, nepilnās divās minūtēs trīs piezīmes sakrāja Kate Krēsliņa, kurai aizsardzībā bija dots uzdevums segt bīstamo Johannu Līdhemu. Savukārt Kristīne Vītola spēli pameta pēc četrām minūtēm un 49 sekundēm ikra savainojuma dēļ.

“Tas bija ļoti liels trieciens jau spēles sākumā. Tāpēc izveidojās lielie mīnusi. Pēc tam pielāgojāmies un atradām veidus, kā spēlēt ar palikušo sastāvu. Sākām spēlēt ļoti agresīvi un pirms puslaika pārtraukuma samazinājām starpību. Bijām jau ieguvuši iniciatīvu, labi spēlējām, bet tad aizmetām garām ļoti svarīgus soda metienus, ar kuriem varējām izvirzīties vadībā," abu basketbolistu iztrūkumu komentēja treneris.

Valstsvienību turpināja iegāzt arī pārbaudes spēlēs raizes sagādājušās kļūdas. Pēc trim spēles ceturtdaļām izlase bija jau 17 reizes atdevusi bumbu pretiniecēm.

“Trešajā ceturtdaļā vien zaudējām 12 punktus pēc kļūdām. Pati ceturtdaļa tika zaudēta pa 14 punktiem. Pēdējā ceturtdaļā nezaudējām nevienu punktu pēc kļūdām un ielaisti tika vien deviņi punkti. Līdz ar to tas bija galvenais faktors šodienas spēlei," konkrēti atzina Zībarts.

Lielisku precizitāti spēles laikā demonstrēja Johanna Līdhema, kura trāpīja piecus no astoņiem tālmetieniem un guva 24 punktus. Viņai ar diviem trīspunktniekiem un 15 punktiem izpalīdzēja Kārlija Samuelsona.

"Spēles plānā galvenokārt uzsvērām, ka pretinieces izpilda trīspunktu metienus no vietas. Teicām, ka jāiet tuvāk un ar pretestību jāpiespiež iet caurgājienos. Spēle parādīja, kāpēc Samuelsona spēlē Sieviešu Nacionālajā basketbola asociācijā (WNBA) un kāpēc Līdhema nepārtraukti spēlē labās Eirolīgas komandās," pretinieču spēli uzteica treneris.

Izlases pārstāvji precīzāk vēl nespēja komentēt Vītolas savainojuma nopietnību. Basketboliste pēc pirmā puslaika uz ģērbtuvēm tika aiznesta, bet uz soliņa atgriezās vien ar kruķu palīdzību.

"Neizskatās labi. Dakteri ar Vītolu tūlīt brauks uz pārbaudēm. Tad jau mēs zināsim precīzi," atbildēja Zībarts uz jautājumu, vai Vītola patiešām izlaidīs atlikušo čempionātu.

Savukārt pietāti pret Latvijas komandu pēc spēles joprojām saglabāja Lielbritānijas izlases pārstāvji.

"Kad zaudējām koncentrēšanos, Latvija parādīja, ka ir laba komanda. Mēs labi spēlējām aizsardzībā, kas bija svarīgi. Latvijas izlase jau ilgi spēlē kopā, turklāt daudzas basketbolistes spēlē vienā komandā ["TTT Rīga"]. Viņām ir labas metējas, kā arī labas spēlētājas zem groza. Šai komandai ir vairāki ieroči, tāpēc mums bija izstrādāts spēles plāns, lai viņas apturētu," pēc spēles izteicās Lielbritānijas izlases galvenais treneris Čema Buseta.

"Šī bija laba spēle. Zinājām, ka Latvija ir spēcīga komanda, turklāt viņiem palīdz arī mājas sienas. Mēs aizvadījām labu spēli un uzvarējām. Mēs izmantojām savu pieredzi, un jaunās spēlētājas arī labi ienākušas komandā. Pieredze bija ļoti svarīga. Centāmies kustināt bumbu un izkārtot labus metienus," spēli komentēja aizsardze Šantele Hendija.

Nākamo spēli Latvijas izlase aizvadīs piektdien, pulksten 18.30 tiekoties ar Ukrainas valstsvienību, kura ceturtdienas vakara spēlē spēkojas ar Spānijas izlasi.

Treneris Zībarts jau laikus uzsvēra šīs spēles nozīmi, kas varētu izšķirt valstsvienības likteni. Katras grupas trīs labākās komandas varēs turpināt turnīru.

“Šodien bija pavisam cita atmosfēra. Līdzīga kā spēlē pret Ķīnu, kad spēlējam mazajā Olimpiskā centra zaļē, kur skatītāji laukumam sēž ļoti tuvu. Cerams, ka rītdienas praktiski izšķirošajā spēlē atbalsts būs vēl lielāks un palīdzēs cīņā par izslēgšanas spēlēm," teica galvenais treneris.

Par piektdienas pretinieču līderi uzskatāma Aļina Jagupova, kura ar 21,3 punktiem vidēji spēlē bija rezultatīvākā čempionāta spēlētāja 2017. gadā.

“Ukraina arī paļaujas uz ļoti daudz trīspunktniekiem. Noteikti, ka Aļina Jagupova ir galvenais spēles organizētājs un pretinieku bieds. Domāsim, kā varam ar komandas aizsardzību viņu apturēt. Brīžiem arī šodien bija labas situācijas. Likām slazdus, kā arī ar citiem dažādiem aizsardzības veidiem pretinieces apturējām," pozitīvas iezīmes par spēli pret Lielbritāniju saskatīja Zībarts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!