Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Dalasas "Mavericks" zvaigzne Kristaps Porziņģis pēc pagājušās sezonas nebūtu atklāti pieprasījis maiņu, taču vēlējās sagaidīt tieši šādu notikumu. Šobrīd gan liepājnieks atguvis optimismu un klubā atgriežas ar atsvaidzinātām sajūtām, medija ESPN raidījumā "The Hoop Collective" klāsta žurnālists Tims Makmāns.

Minētajā raidījumā trīs ESPN žurnālisti apsprieda basketbolistus, kuri var palīdzēt savām komandām kļūt par potenciālām pretendentēm uz NBA čempiontitulu. Viens no spēlētājiem, kuru apskatnieki izcēla, bija Kristaps Porziņģis.

"Ja Porziņģis var atgriezties tajā līmenī, kādā viņš bija pēc maiņas, un būt patiesa otrā zvaigzne ar Luku Dončiču, var saskatīt scenāriju, kurā Dalasas "Mavericks" sasniedz NBA finālus," spriež Tims Bontempss.

Pretējā gadījumā "Mavericks" komandu sastāv no Lukas Dončiča un vairākiem lomas spēlētājiem, norāda žurnālists. Viņam piekrīt "Mavericks" komandas apskatnieks Tims Makmāns, kurš gan atgādina, ka liepājnieka pagājušo sezonu iespaidoja 2020./2021. gada sezonas izskaņā gūtais ceļgala savainojums. No Porziņģa jāsagaida tieši labāks sniegums aizsardzībā, ko, iespējams, ietekmēja saraustītais sezonas ievads.

"Noskaņa starp viņu un Luku pagājušajā sezonā nebija laba," atgādina Makmāns. "Tā bija viena no lietām, kuru Riks Kārlails īpaši nebija gatavs risināt tāpēc, ka noskaņa starp Riku un Kristapu nebija laba, un noskaņa starp Riku un Luku nebija laba. Kā pie velna viņš pārvaldīs viņu abu attiecības, ja pats nav uz vienas lapas ar viņiem?"

Neviens no medija pārstāvjiem neuzņēmās prognozēt, vai Porziņģis vēl pārstāvēs Dalasas komandu pirms 2022./2023. gada sezonas. Braiens Vindhorsts turklāt ziņo, ka citām vienībām ir interese par Latvijas izlases basketbolistu: "Runājot ar klubu vadību pārstāvjiem, esmu uzzinājis, ka Porziņģis ir novērojamo spēlētāju sarakstā. "Vai šis puisis būs pieejams?" Viņš, visticamāk, būtu pieejams šobrīd."

Žurnālisti ir vienisprātis, ka "Mavericks" ceļu uz čempionu titulu jebkurā ziņā noteiks tieši latvietis. Tikai viņš var spēlēt attiecīgi augstā līmenī vai arī maiņas darījumā sagādāt "Mavericks" klubam kādu citu pietiekami labu basketbolistu.

"Teikšu tā – pagājušās sezonas beigās Porziņģis vēlējās tikt aizmainīts," aizdomas apstiprina Makmāns. "Es saprotu, ka viņš šo – pēc trenera maiņas – uzskata par svaigu startu. Viņš ir vesels, un spēja strādāt ne tikai pie spēles, bet arī sava ķermeņa. Viņš atgriežas ar atsvaidzinātām sajūtām."

"Pagājušās sezonas beigās viņš negrasījās atklāti pieprasīt maiņu. Viņš ir pietiekami gudrs, lai saprastu, kā tas izskatītos. Taču, kad viņš stāvēja stūrī veselu "play-off" sēriju, viņš cerēja, ka tiks aizmainīts. Man zināms, ka viņš atgriežas optimistiskā noskaņojumā," domu noslēdza žurnālists.

Porziņģi ar Dalasas komandu vieno līgumsaistības uz vēl trim sezonām, kuru laikā basketbolists nopelnītu vairāk nekā 101 miljonu ASV dolāru pirms nodokļu nomaksas. Pirms 2023./2024. gada sezonas Porziņģim gan ir tiesības kļūt par brīvo aģentu.

Kopš preses konferences pēc "Mavericks" un "Clippers" vienību pēdējās NBA "play-off" spēles Dalasas kluba pārstāvji saņēma vairākus jautājumus par Porziņģa nākotni komandā. Medijs MVP martā jau ieskicēja situāciju, kuras dēļ basketbolists esošā līguma beigas diez vai sagaidīs Dalasas klubā, kā arī izpētīja trūkumus viņa sadarbībai laukumā ar komandas līderi Luku Dončiču.

Gaidāmajā sezonā "Mavericks" komandu trenēs Džeisons Kids, kurš vasarā amatā nomainīja vienības ilggadējo galveno treneri Riku Kārlailu, bet ģenerālmenedžera amatā stājies funkcionārs Niko Herisons, kuram nav iepriekšēja pieredze šajā arodā. Klubs pēc abpusējas vienošanās pārtrauca sadarbību ar iepriekšējo ģenerālmenedžeri Doniju Nelsonu, kurš Dalasā nostrādāja 24 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!