Foto: DELFI

Latvijas Basketbola savienības valde sieviešu valstsvienības galvenā trenera amatā apstiprinājusi Treneru komisijas ieteikto kandidātu Ainaru Zvirgzdiņu, kurš iepriekš vadījis komandu no 2007. līdz 2009.gadam.

2014.gada jūnijā sieviešu valstsvienība startēs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, par ceļazīmi uz finālu cīnoties ar Itālijas, Igaunijas un Portugāles izlasēm. 2015.gada vasarā Ungārijā un Rumānijā cīņā par medaļām varēs piedalīties grupas uzvarētājas, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas no sešām.

Sieviešu valstsvienības galvenā trenera amats bija vakants kopš pagājušās vasaras, kad Latvijas komanda Eiropas čempionāta finālturnīrā piedzīvoja trīs zaudējumus un izstājās pēc pirmās kārtas.

LBS prezidents Valdis Voins:

"Pēc kandidātu apzināšanas aicinājām divus bijušos valstsvienības vadītājus - Ainaru Zvirgzdiņu un Aigaru Neripu - sagatavot koncepciju darbam tuvākajās sezonās. Abi speciālisti iepazīstināja kolēģus ar savu redzējumu , un, ņemot vērā gan šīs prezentācijas, gan iepriekšējo pieredzi un sasniegumus, vairākums atbalstīja Zvirgzdiņa kandidatūru. Valde akceptēja Treneru komisijas viedokli un uzticēja ģenerālsekretāram Edgaram Šnepam noslēgt līgumu ar treneri Zvirgzdiņu uz nākamo oficiālo sacensību ciklu pēc principa 1+1+1. Viņa pirmais uzdevums - izveidot komandu, kas pārvarēs kvalifikācijas barjeru un izcīnīs tiesības sesto reizi pēc kārtas spēlēt Eiropas čempionāta finālturnīrā. Sastāva un palīgu izvēlē nekādas "sarkanās līnijas" nav novilktas, bet valde noteikti atbalsta ideju treneru sastāvā iesaistīt sievieti. "

Sieviešu valstsvienības galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš:

Par motivāciju atgriezties. 2009.gadā pēc Eiropas čempionāta Liepājā un Rīgā, kad neizdevās sasniegt mērķi - kvalificēties pasaules čempionātam - bija daudz negatīvu emociju, kuru iespaidā pieņēmu lēmumu atkāpties no amata. Pauze palīdzēja izanalizēt kļūdas un izdarīt secinājumus. No otras puses, joprojām ir vēlme cīnīties par augstiem mērķiem.

Par sastāvu. Runāšu ar visām spēlētājām. Arī tām, kuras paziņojušas par aiziešanu no valstsvienības, bet turpina veiksmīgi spēlēt savos klubos augstākajā līmenī.  Izšķiroša nozīme būs viņu sportiskajai motivācijai, vēlmei sasniegt vēl kādu augstu mērķi sportā. Ja tāda ir, meklēsim abpusēji pieņemamu sadarbības modeli, lai spēlēšana valstsvienībā sagādātu pozitīvas emocijas nevis kļūtu par slogu. Darbs ar Krievijas izlases zvaigznēm man devis labu pieredzi un iemācījis rīkoties elastīgi. Jebkurā gadījumā jābūt labai paaudžu sintēzei.

Par spēles koncepciju. Mans princips ir nemainīgs - komandas spēle sākas no aizsardzības. "Jūrmala/Fēnikss" komandā, ko pašlaik vadu, nav zvaigžņu, toties  Aldaris LBL čempionātā pēc ielaistajiem punktiem ieņemam 3.vietu un labā aizsardzība palīdzējusi pieveikt arī šķietami stiprākas komandas. Vispār sieviešu basketbola taktikas, atlētisma ziņā aizvien vairāk tuvinās vīriešu basketbolam, no kura tiek ņemtas idejas un pieredze.

Par mērķiem. Neatkarīgi no sastāva, pirmais mērķis ir skaidrs - jāizcīna ceļazīme uz Eiropas čempionāta finālturnīru. Tātad katrā spēlē jācenšas uzvarēt konkrēti pretinieku. Par turpmāko varēs runāt tad, kad pirmais darbs būs izdarīts.

Par kvalifikācijas turnīru. Nedrīkstam nenovērtēt Portugāles un Igaunijas komandas. Abās ir labas basketbolistes, kuras spēlē spēcīgos klubos, abas iepriekšējā kvalifikācijas ciklā kā līdzīgas cīnījušās ar spēcīgām komandām. Jaunatnes līmenī portugālietēm jau esam zaudējuši. Nopietni jāsagatavojas, jābūt gataviem pretiniecēm uzspiest tādu spēli, kāda izdevīga mums. Itālijas izlase būs favorīte, bet man ar to ir savi rēķini... (2009.gadā tieši pēc zaudējuma Itālijas izlasei A.Zvirgzdiņš paziņoja par atkāpšanos no valstsvienības galvenā trenera amata).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!