Foto: DELFI

Katrai komandai atbildīga turnīra ievadošais mačs vienmēr ir liels pārbaudījums, bet pēc izcīnītās uzvaras Latvijas sieviešu basketbola izlase nedrīkst apstāties, uzskata vienības galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš.

Kā ziņots, Latvijas izlase 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē svētdien savā laukumā ar rezultātu 71:61 (20:20, 16:13, 21:5, 14:23) uzvarēja Portugāli.

"Esmu priecīgs, ka tribīnēs bija tik daudz cilvēku. Tas palīdzēja spēlētājām, bet vienlaicīgi arī deva iemeslu uztraukumam. Šajā izlasē ir daudz gados jaunu spēlētāju. Lielākai daļai nav pieredzes, un mača izskaņā spēli "izvilka" tās, kurām šāda pieredze ir," pēc cīņas pauda Zvirgzdiņš. "Šobrīd izlasē norit rekonstrukcijas periods."

"Pirmā spēle šādos turnīros vienmēr ir grūta, taču tagad ir svarīgi neapstāties un izdarīt pareizos secinājumus," izcēla treneris. "Izbrīnīja tas, ka mūsu izlases spēlētājas netika galā ar zonas aizsardzību. Ne visas aizvadīja savu labāko spēli, it sevišķi tās, kuras spēlēja labi pārbaudes mačos. Ja spēlētājas laukumā būtu izgājušas ar tādu pašu pārliecību, rezultāts būtu citādāks."

"Portugāle brīžiem nospēlēja ļoti vīrišķīgi, bet mūsu basketbolistes tādai spēlei nav gatavas, tāpēc komandas sniegumā bija kritumi," piebilda Zvirgzdiņš, kurš garo spēlētāju rezultatīvo sniegumu skaidroja ar augumā īsāko basketbolistu nespēju pienācīgi viņām palīdzēt. "Mani satrauc spēlētāju "īsais gals", jo viņas nenes rezultātu. Arī centriem būtu vieglāka dzīve, ja arī mazās spēlētājas nestu rezultātu."

"Šo maču aizvadījām kā pa viļņiem. Trešajā ceturtdaļā veicām izrāvienu, bet pēc tam "palaidāmies". Nākamajās spēlēs mums vajag mācīties no savām kļūdām," izteicās 19 punktus Latvijas izlases labā guvusī Aija Putniņa.

"Aizvadījām 32 lieliskas minūtes, kurās praktiski kontrolējām mača gaitu. Taču mums ir grūti izdzīvot, ja nespējam trāpīt tālmetienus. Iemetām tikai 21% jeb 5 no 23," izcēla Portugāles vienības galvenais treneris Rikardu Vaskonselušs. "Pirms tam bijām redzējuši tikai Latvijas izlases spēli pret Ķīnu, taču zinājām, ka komandā atpakaļ ir Zvirgzdiņš. Tāpat kā spēlētāju zinājām Zani Tamani. Zinām, ka Latvija cīnīsies par uzvaru grupā."

Citā šīs grupas pirmās kārtas mačā svētdien Itālija savā laukumā ar 66:58 (14:18, 18:10, 14:15, 20:15) uzvarēja Igauniju.

Kvalifikācijas cikla turpinājumā Latvija nākamajā trešdienā izbraukumā tiksies ar Igauniju, nākamajā svētdienā Latvija savās mājās uzņems galvenās konkurentes no Itālijas, bet pēc tam tiks aizvadīts arī otrais spēļu aplis.

Pretendentes sadalītas sešās grupās - četrās pa četrām izlasēm, bet divās trīs. Tā kā Eiropas čempionāta dalībkomandu skaits no 16 palielināts līdz 20, vietu finālturnīrā garantēs katras grupas labākā vienība, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!