Latvijas basketbola līgas (LBL) komandas "Valmiera" galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš atzīst, ka šīs pilsētas basketbolam ir labas iespējas attīstīties, jo Valmierā basketbolam ir laba aura un atbalsts.

Kā vērtējat pirmo sezonas pusi, kura aizvadīta visai veiksmīgi?
Pēc rezultāta spriežot gan Baltijas (BBL), gan Latvijas Basketbola līgā (LBL), mēs esam ļoti veiksmīgi startējuši un pat necerēti veiksmīgi. Ņemot vērā, ka mums ir jauns sastāvs šosezon, kur vidējais vecums ir 20,5 gadi, un mums ir tikai viens pieredzējis spēlētājs - Ernests Kalve. Tas, ka mēs esam uzvarējuši, bet ne tik pārliecinoši kā es parasti vēlos, arī norāda uz to, ka līmenis ir izlīdzinājies un, ka uzvaras nav nākušas viegli. Domāju, ka viss vēl priekšā pavasarī.

 

Kā vērtējat LBL vidējo līmeni šajā sezonā?
Ļoti daudz kvalitatīvu spēlētāju šosezon nespēlē LBL, izņemot pirmās divas komandas - "VEF Rīga" un BK "Ventspils". Pārsvarā ir studentu vecuma spēlētāji un tāda paša līmeņa basketbols, kurš brīžiem atgādina "viens pret vienu" pa visu laukumu, kas manā izpratnē īsti pareizi nav. Tas ir ļoti vienkāršots un ļoti skatāms basketbols, bet tajā pašā laikā neattīsta un nepilnveido spēlētāju individuāli un nākotnes vārdā, bet gribu uzsvērt arī to, ka kalendārs ir optimāli labi izveidots priekš visām komandām. Mēs pārējās komandas, izņemot pirmās divas, esam ļoti līdzīgās pozīcijās. Uz katru spēli ir jāgatavojas un ir ļoti patīkami lasīt un dzirdēt, ka pretinieki gatavojas uz Valmieras spēlēm - tas piedod zināmu intrigu čempionātam.

 

11 uzvaru sērija pēc kārtas šosezon bijusi BK Valmiera...vai Jūsu karjerā ir bijušas šādas uzvaru sērijas?

Manā karjerā ir bijušas daudz - arī pāri 20 uzvarām pēc kārtas. Es nekad neskaitu uzvaras, jo katru spēli spēlēju, lai uzvarētu. Nenoliedzami ir patīkami uzvarēt. Izpildījums no spēlētājiem, aizsardzībā, īpaši individuālā aizsardzībā, mani neapmierina. Šogad vidēji ielaisti 70,3 punkti spēlē mani neapmierina. Varbūt mēs vairāk iemetam, bet arī ielaižam - tieši pateicoties tam, ka mēs individuāli aizsardzībā ļoti vāji spēlējam. Tas ir tas uz ko mēs cenšamies strādāt un strādājam. Es pieļauju tas ir tāpēc, ka ir daudz jauni un nepieredzējuši spēlētāji, kuri uzreiz strauji saņem daudz lielāku spēles laiku augstākajā līmenī. Būtiski ir tas, ka pamainījās noteikumi un ne visi spēja pielāgoties pie "bez kontakta" basketbola, kur katrs kontakts nozīmē piezīmi. Tāpēc ir šīs aizsardzības problēmas, bet pozitīvi ir tas, ka ar katru mēnesi paliek arvien labāk. 

  

Kāds ir komandas progress, ja vērtējat to sezonas sākumā un tagad?

To jau rāda rezultāts - bija un ir šīs uzvaru sērijas. Baltijas Basketbola līgā arī varam rādīt līdzvērtīgu sniegumu igauņu un lietuviešu komandām, kas ir ļoti labi nokomplektētas. Tur mēs veiksmīgi nospēlējām un nedrīkstam apstāties. Visiem jāstrādā ļoti daudz pie aizsardzības. Pie šī basketbola un pretiniekiem Latvijā, mums ir jābūt labiem aizsardzībā viens pret viens. Tas ir mūsu lauciņš, kur mēs jau tagad strādājam. Ir aizsardzības sistēmas, pie kurām mēs gūstam panākumus, bet tas nav tas, ko es no spēlētājiem vēlos, jo, lai izaugtu par labu basketbolistu, ir jābūt individuāli spēcīgām aizsardzībā. Tas ir sākot ar atlētiskumu un beidzot ar raksturu, gribasspēku.

 

Uzticaties arī jaunajiem spēlētājiem un dodat viņiem spēles laiku...

Pozitīvi ir tas, ka viņiem ir iespēja spēlēt gan LBL pirmajā, gan otrajā divīzijā. Visiem jaunajiem spēlētājiem ir jāsaprot viena lieta - avansā nekas lielajās komandās nevienā pasaules komandās netiek dots. Vieta ir jāatstrādā treniņos. Pie manis ir stingri kritēriji, kas ir jāaizpilda, un, ja tie netiks izpildīti, tad viņi vairāk atradīsies uz rezervistu soliņa. Otrajā divīzijā viņi var spēlēt brīvāk, rast pārliecību par sevi un šī mijiedarbība veicina viņu izaugsmi ātrāk. Bet skatoties no "lielā vīru" basketbola puses - daudz kas vēl pietrūkst un daudz kur ir jāstrādā. To, ko tu vari atļauties LBL 2.divīzijā, tad vairs nevari atļauties LBL 1. divīzijā. Tikko ir pieredzējis un atlētisks spēlētājs pretī, tad ir citas sajūtas un cits spēles redzējums. Es domāju, ka ir pozitīvi tas, ka mēs uzvaram un, ka viņi tiek spēlēt un jūt izaugsmi un ceru, ka tā neapstāsies, ja būs veselība un vēlme. Vienmēr gribas, lai spēlē vietējie spēlētāji, bet jāsaprot ir tas - lai komanda pastāvētu, tai ir jābūt labam sniegumam, atbalstītājiem un tāpēc ne vienmēr mēs varam tikai skatīties uz vietējiem, kuri dažkārt nevar "to vezumu pavilkt". Tāpēc blakus ir jābūt tādiem pieredzējušiem kā Ernests Kalve un Džejs Lukass, kuri var palīdzēt pārējiem augt. Basketbolā spēlē pieci spēlētāji, kur līderi paņem uz sevi spēles smagumu un jaunie tajā laikā var parādīt sevi, jo viņi tiek mazāk pieskatīti. Ja viņi parāda sevi, tad ir labi. Ja nē, tad ir jāgaida uz nākamo iespēju.

  

Kādas ir Jūsu prognozes par Baltijas Basketbola līgu?

BBL situācija ir grūtāka, jo mēs atlētiski neesam tik spēcīgi kā lietuvieši. Es pieļauju, ka mēs tiksim iekšā četriniekā, kas turpinās cīņu play-off. Ja es vērtēju reāli lietuviešu komandas komplektāciju, tad viņiem ir atlētiski spēcīgāki spēlētāji, kuriem mūsu jaunie nevar turēt līdz. Mēs varam epizodes vai 2/3 spēles spēlēt ar visiem spēkiem, bet mēs nevaram to darīt ilglaicīgi. Es vienmēr cenšos spēlēt uz uzvaru un izdaru visu maksimālo, lai komandu sagatavotu. Lietuvieši ļoti labi spēlē savās mājās - viņiem savādāk tiesā - ļauj spēlēt daudz agresīvāk un daudz "netīrāk". Divu maču summā būs ļoti grūti, jo svarīgs būs kopējais punktu skaits. Bet mēs cīnīsimies un nevienu laukuma centimetru neatdosim.

 

Kā esat pats iejuties - drīz jau būs gads kopš esat Valmierā?

Ļoti patīkami. Pirms tam es strādāju Cēsīs un reģions ir tas pats. Man patīk kluba vadības attieksme un nostāja, gan mārketinga aktivitātes, gan tas, cik veiksmīgi ir sakārtota infrastruktūra - sporta zāle un dzīvošana atrodas tieši blakus. Treneri vienmēr vēlas vairāk no spēlētāju atlases un komplektācijas, bet ir jāskatās uz reālām kluba iespējām. Es ceru, ka ar savu atnākšanu šī gada sākumā un sniegumu tagad, došu vēlamos rezultātus. Es varu tikai slavēt visu attieksmi. Esmu priecīgs, ka Valmierā ir tāds centrs, kur turpina attīstīt un atbalstīt basketbolu. Ja tā būtu vairākās vietās Latvijā, tad līga arī būtu spēcīgāka un spēlētāji vēlētos šeit atgrieztos.

 

Ko varat teikt par Valmieras publiku un līdzjutējiem?

Man patīk spēlēt pilnās zālēs un izjust to, ka vienmēr atbalsta. Tas ir īpaši svarīgi tādai jaunai komandai kā mēs. Es varu pateikt vienu - mums ir ārkārtīgi grūti spēlēt izbraukumā, kur mēs ļoti mokāmies. Kad mēs spēlējam mājās, tad esam cita komanda - tas arī parāda to, ka te ir laba aura, atbalsts, kas palīdz spēlētājiem vairāk uzvilkties un motivēt sevi spēlei un dot augstvērtīgāku rezultātu. Tās spēles, kuras esam Vidzemes Olimpiskajā centrā aizvadījuši, ar retiem izņēmumiem, ir bijušas ar ļoti labiem rezultātiem un ļoti skatāmas. Tas ir tikai pateicoties vietējiem līdzjutējiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!