Kautiņos un nekārtībās, kas sestdien pēc Krievijas un Anglijas futbola spēles izcēlās Francijas pilsētā Marseļā, lielā mērā vainojami 150 īpaši trenētu Krievijas huligānu, atsaucoties uz Marseļas prokuroru, vēsta laikraksts "The Guardian".

"Tur bija 150 Krievijas atbalstītāji, kuri patiesībā bija huligāni. Šie cilvēki bija labi sagatavoti īpaši straujai, īpaši vardarbīgai darbībai. Tie ir ārkārtīgi labi trenēti cilvēki," pirmdien paziņoja prokurors Braiss Robins.

Taču arestēti ir tikai divi no šiem Krievijas huligāniem, atzina prokurors.

Nedēļas nogalē notikušajā vardarbībā, kas sākās ar Krievijas komandas fanu uzbrukumu Anglijas komandas līdzjutējiem stadionā pēc spēles, kura beidzās ar 1:1, tika ievainoti 35 cilvēki, pārsvarā briti.

Policija pēc sadursmēm, kuru apturēšanai vairākos gadījumos pielietota asaru gāze, ir aizturējusi 20 cilvēkus, no tiem 10 – sešiem britiem, trīs francūžiem un austrietim – nekavējoties būs jāstājas tiesas priekšā.

Prokurors neuzskata, ka Krievijas huligāni bijuši profesionāļi, bet viņi bijuši "ļoti ekstrēmi".

Marseļā spēles laikā pavisam bijuši ap 12 000 Krievijas fanu, kas ieradušies ar vilcienu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Eiropas Futbola federācija (UEFA) ir sākusi izmeklēt incidentu, kad Krievijas fani sestdien uzbruka Anglijas līdzjutējiem. Organizācija ir piedraudējusi liegt dalību čempionātā abām komandām, ja vardarbība turpināsies.

Tāpat ir sākta disciplinārā procedūra pret Krievijas Futbola savienību par apsūdzībām pūļa nekārtībās, rasistiskā uzvedībā un pirotehnikas izmantošanā spēles laikā.

Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko, kurs nekārtību sākuma brīdī bija redzams uzmundrinām Krievijas fanus, paziņojis, ka UEFA dara pareizi, sākot disciplinārlietu pret Krievijas Futbola savienību, ziņo aģentūra "R-Sport". Tikmēr Krievijas deputāts Igors Ļebedevs kritizēja Francijas policiju un aicināja Krievijas futbola fanus "turpināt labus darbus".

"Es nesaskatu neko sliktu tajā, ka futbola fani kaujas. Gluži pretēji – labi darīts, mūsu puiši! Turpiniet labus darbus!" viņš ierakstījis tviterī. Notikušajā vardarbībā viņš vainoja Francijas policiju, kas nespējot organizēt šāda mēroga pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!