Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas futbola čempionāta ("Euro 2020") C apakšgrupas noslēdzošajā kārtā Austrijas izlase pieveica tiešos konkurentus Ukrainas valstsvienību, nodrošinot sev vietu astotdaļfinālā, bet Nīderlandes futbolisti pārspēja Ziemeļmaķedoniju, gūstot trešo uzvaru trīs spēlēs.

Ukrainas izlase Bukarestē ar rezultātu 0:1 (0:1) piekāpās Austrijas valstsvienībai, bet Nīderlandes futbola izlase ar rezultātu 3:0 (1:0) Amsterdamā pieveica Ziemeļmaķedonijas izlasi.

Pirmo vietu apakšgrupā iepriekš jau bija nodrošinājusi Nīderlandes izlase, kas trīs spēlēs sakrājusi deviņus punktus. Austrijas izlase ar sešiem punktiem ieņēmusi otro vietu apakšgrupā, bet Ukrainas futbolisti tikuši pie trim punktiem. Viņiem jāsagaida spēles citās apakšgrupās, lai uzzinātu, vai ar trim punktiem un vārtu starpību 4-5 varēs ieņemt vietu labākajā četriniekā starp trešo pozīciju īpašniecēm.

Savukārt maķedonieši turnīru noslēguši bez punktiem. Zīmīgi, ka no valstsvienības atvadījās izlases kapteinis un Ziemeļmaķedonijas futbola leģenda Gorans Pandevs, kurš tika nomainīts spēles 68. minūtē.

Spēlē starp Ukrainas un Austrijas izlasēm abām vienībām pietiekami pateicīgs būtu neizšķirts rezultāts. Taču tas otro vietu dotu Ukrainas valstsvienībai. Austrieši nebija mierā ar šādu scenāriju, no spēles pirmās minūtes pārliecinoši uzbrūkot, kā arī neļaujot izpausties līdz šim pārliecinošajam Ukrainas valstsvienības uzbrukumam.

Pirmajā puslaikā austrieši izpildīja 13 sitienus, kamēr plaša līdzjutēju pulka atbalstītajai Ukrainas valstsvienībai padevās tikai viens raidījums. Austrijas izlase vārtus guva pēc viena no astoņiem stūra sitieniem, kad Dāvida Alabas centrējumu vārtos novirzīja Kristofs Baumgartners. Savukārt pāris izcilas iespējas izniekoja uz iepriekšējo spēli diskvalificētais Marko Arnautovičs.

Arīdzan otrajā puslaikā ukraiņiem neizdevās lauzt spēles gaitu. Danielam Bahmanam reiz pat nācās atsist bumbu, kuru savos vārtos būtu varējis raidīt Štefans Lainers. Tuvojoties spēles izskaņai, Ukrainas izlase radīja vismaz mazu spiedienu, taču vairāk par Romāna Jaremčuka sitienu gar vārtiem neiespēja.

Jau pirms spēles Amsterdamā Ziemeļmaķedonijai savā debijas finālturnīrā vairs nebija iespēju izkļūt no grupas.

Mača devītajā minūtē Ziemeļmaķedonija pie Nīderlandes vārtiem sacēla pamatīgu trauksmi, kad Ivans Tričkovskis saņēma labu piespēli no Gorana Pandeva un izgāja viens pats pret vārtsargu Mārtenu Stekelenburgu. Viņš bumbu raidīja vārtos, tomēr pāris sekundes vēlāk tiesneši atcēla vārtu guvumu aizmugures dēļ.

Tad 22. minūtē Aleksandrs Trajkovskis trāpīja pa Nīderlandes vārtu stabu, savukārt sešas minūtes vēlāk nīderlandieši ieguva vadību. Vispirms Nīderlandes izlases aizsargs Deilijs Blinds ļoti asi nospēlēja pret Goranu Pandevu, kuram tika atņemta bumba. Nīderlande aizsteidzās uzbrukumā, kura noslēgumā Donjels Malens piespēlēja Memfisam Depajam, un viņš noslēdza epizodi ar gūtiem vārtiem.

Divas minūtes vēlāk Ziemeļmaķedonijas vārtsargs Stole Dimitrievskis skaisti atvairīja Denzela Damfrīza mēģinājumu gūt vārtus. Pirmais puslaiks noslēdzās ar nelielu Nīderlandes pārsvaru, taču draudīgi uzbrukumi izdevās abām komandām.

Otrā puslaika iesākumā vispirms Tričkovskis, stāvot uz vārtu līnijas, ar galvu atvairīja Matija de Ligta izdarīto sitienu pēc stūra izspēles, bet minūti vēlāk Memfiss Depajs no kreisās malas piespēlēja gar vārtiem Džeordīno Vijnaldumam, un viņš teicamo iespēju realizēja, panākot divu vārtu pārsvaru Nīderlandei.

58. minūtē Frenkijs de Jongs ārpus soda laukuma piespēlēja Malenam, kurš ar vienu pieskārienu iespēlēja bumbu garām aizsargiem Depajam, un viņam vārtsargu pārspēt neizdevās. Vijnaldums bija pirmais pie atvairītās bumbas un raidīja to vārtos. 14. minūtes vēlāk Ziemeļmaķedonija vēlreiz aizmugures stāvoklī guva vārtus, uzbrukuma smailē atrodoties Darko Čurlinovam, bet šoreiz debates ar tiesnesi izpalika.

Spēles izskaņa bija diezgan mierīga. Teicams tālsitiens izdevās Matijam de Ligtam, bet vārtsargs lēcienā atvairīja, arī Ziemeļmaķedonija centās nepalikt "sausā", taču atvadīties no "Euro 2020" ar vārtu guvumu neizdevās.

Portāls "Delfi" piedāvāja C grupas cīņu teksta tiešraidi.

$duelID=1489;$eventID=29;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

$duelID=1491;$eventID=29;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!