Vai zinājāt, ka teju piekto daļu mūsu ziemeļu kaimiņzemes Igaunijas aizņem dabas parki un aizsargājamās dabas teritorijas? Igaunijas purvu neskartā daba pastaigu padarīs par neaizmirstamu rudens piedzīvojumu ikvienam dabas mīļotājam.

Ieteikums! Labākais veids, lai dotos pārgājienā pa Igaunijas purviem, ir luģes, kas dēvētas arī par sniega kurpēm. Tās ir ideāli piemērotas iešanai pa purva atsperīgo un mīksto augsni. Arī pie mums šis purvu apskates atribūts jau iemantojis popularitāti. Igaunijā ir vairāki dabas tūrisma uzņēmumi, kas piedāvā purva kurpju iznomāšanu. Savukārt ziemā igauņi pa purvu pārvietojas ar skrejritenim līdzīgu braucamo, tikai riteņu vietā tam ir viena slēpe – lieliski noder, lai apskatītu lielākas purvu un mežu teritorijas un kārtīgi izkustētos.

Lūk, septiņas dabas takas Igaunijas purvos, ko iesaka apskatīt kaimiņzemes tūrisma speciālisti no "VisitEstonia".

Viru purva mācību taka

Viru purva taka ir viena no visērtāk pieejamajām purva takām Igaunijā. 3,5 kilometrus garā koka taka vijas gar Lahemā raksturīgajām mežu un purvu ainavām. Pastaiga pa mācību taku izved caur daudzveidīgai purva florai, senajām smilšu kāpām, kalnu korēm un tīreļu mežiem.

Purva vidū atrodas arī skatu tornis. Turklāt šī taka un tornis izveidots tā, lai to apskatīt būtu ērti arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem vai vecākiem ar pavisam maziem bērniem.

Taka ir marķēta un uz tās ir norādes.

Vairāk informācijas šeit.

Menikunno aizsargājamā teritorija

Menikunno ainavas aizsardzības zonas teritorijā (Pelvas apriņķī) atrodas Mustjerves jeb Melnais ezers. Šāds nosaukums dots, jo ezera ūdens ir skābs un teju necaurredzams.

Meža ezera krasti ir pārpurvojušies. Ceļotāju ērtībai te izveidotas ugunskuru vietas un nojume piknikam. Vien puskilometra attālumā atrodas Valgejerves jeb Baltais ezers, kas pretēji Mustjerves ezera melnajam ūdenim tiek uzskatīts par vienu no dzidrākajām Igaunijas ūdenstilpnēm.

Par citām neparastām Igaunijas vietām, tostarp ezeriem, lasiet šeit.

Mannikjarves purva taka

Mannikjarves purva mācību taka atrodas Endlas dabas rezervātā, Jegevas apriņķī. Taka sākas un beidzas Tomā (Tooma), un tās garums ir 7,3 kilometri, un, kājām ejot, tā izstaigājama aptuveni divās stundās. Te atrodas arī septiņus metrus augsts skatu tornis.

Jāņem vērā, ka lietainā laikā daļa no takas nav izejama. Savukārt grupām, kuras lielākas par 20 cilvēkiem, apmeklējums jāpiesaka savlaicīgi, jo ir nepieciešama atļauja no aizsargājamās teritorijas pārvaldnieka – Vides aģentūras.

Vairāk informācijas šeit.

Kakerdaja purvs

Kakerdaja ir leģendārs purvs. Nosaukumu tas ir ieguvis, pateicoties ezera putniņam – melnkakla gārgalei, kas ir izveicīgs peldētājs, bet slikts staigātājs. Pateicoties dabas skaistumam un labajai piekļuvei, Kakerdaja ir viens no slavenākajiem Ziemeļigaunijas purviem.

Purvs atrodas tikai 70 kilometru attālumā no Tallinas un ir piemērots ekskursijām visa gada garumā – rudenī te lasāmas brūklenes, ziemā tas izstaigājams ar sniega kurpēm (luģes), pavasarī te vislabāk vērojama dabas atmošanās no ziemas miega, bet vasarā – iespējams izpeldēties siltajos purva baseinos. Unikāls piedzīvojums Kakerdajā ir arī purva ekskursija.

Vairāk informācijas šeit.

Marimetsa purva pastaigu taka

Marimetsa purvs ir īsts atradums dabas pētniekiem. Uz purvu līdz Marimetsa strautam aizved divus kilometrus garš zemes ceļš, pēc tam gar strauta krastu līdz atpūtas vietai. No turienes tā ved pāri Kuresilmas kalnam uz Marimetsa (Ogu meža) purvu. Marimetsas augstais purvs ir bagāts akačiem, tas ir klajš un mīksts.

Purva malā ir skatu tornis, no turienes sākas no dēļiem izliktā purva laipa. Marimetsā iespējams redzēt gan zemo purvu, pārejas purvu, gan arī augsto jeb sūnu purvu. Šeit ir arī daudz dažādu putnu un daudzveidīga flora. Takas garums ir deviņi kilometri, tāpēc pārgājienam jāatvēl vismaz trīs līdz piecas stundas. Protams, vēlams jau laikus padomāt par mitrumizturīgiem apaviem un kādu sviestmaizi piknikam.

Vairāk informācijas šeit.

Nigulas purva mācību taka

Šī purva taka atrodas pavisam netālu no Latvijas Igaunijas robežas.

Nigulas Dabas rezervāts tika izveidots, lai aizsargātu 6400 hektāru platību, kas ietver sevī neskartus purvus, mežus un pļavas. Te aug daudz dzērveņu, kas ir arī Nigulas simbols.


Dabas rezervāta centrā ir Nigulas purvs ar savām piecām pirmatnējā meža klātām purva salām un purva ezeru. Skaisto skatu uz purvu varat baudīt no skatu torņa, uz kuru ved 530 metrus garš dēļu celiņš. Taka sākas tieši no autostāvvietas.

Vairāk informācija par šo taku atrodama šeit.

Somā nacionālais parks

Somā nacionālais parks uzmanību izpelnījies, pateicoties piektajam gadalaikam, kas katru gadu iestājas pavasara palu laikā. Par to rakstījis arī "Tūrismagids" – šajā laikā vai visu parku iespējams izbraukāt ar laivām.

Tomēr teritorijas dabas daudzveidību šeit iespējams novērot visu cauru gadu. Kertsi - Teramā, veco lauku ceļu krustojumā, ir izveidots dabas centrs. Šeit atrodama informācija par pārgājienu takām un vietējiem tūrisma pakalpojumiem, kā arī iespējams iepazīties ar tā pastāvīgo ekspozīciju. Te izveidotas vairākas koka takas un tiltiņi, kā arī skatu torņi. Jāpiemin, ka šis ir Eiropā augstākais purvs (astoņi metri virs jūras līmeņa).

Vairāk informācijas par Somā un taku lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!