Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Anglijas izlases futbolisti Markuss Rešfords, Džeidons Sančo un Bukajo Saka pēc nerealizētajiem 11 metru pēcspēles sitieniem svētdien aizvadītajā 2021. gada Eiropas čempionāta ("Euro 2020") finālspēlē saņēmuši rasistiskus apvainojumus interneta sociālajās vietnēs. Šādu rīcību paspējuši nosodīt vairāki cilvēki, ziņo medijs BBC.

Ziņots, ka Itālijas futbola izlase svētdien triumfēja "Euro 2020", pēcspēles 11 metru sitienos pārspējot mājinieci Angliju. Anglijas izlase pēc diviem sitieniem atradās vadībā ar 2-1, taču tad trīs nerezultatīvus sitienus pēc kārtas izpildīja Rešfords, Sančo un Saka, ļaujot Itālijas futbolistiem izraut uzvaru.

Futbolisti pēc spēles sociālajās vietnēs saņēmuši rasistiskus uzbrukumus, kuru izmeklēšanu uzsākusi Londonas Metropoles policija, ziņo medijs BBC. Šādu rīcību nosodījusi arī Anglijas Futbola asociācija (FA) un Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

"Šī Anglijas komanda pelnījusi varoņu slavu, nevis rasistiskus apvainojumus sociālajos medijos," izteicās Džonsons. "Atbildīgajām personām vajadzētu nokaunēties par sevi."

Par notikušo plašāk izteicies arī valstsvienības galvenais treneris Gerets Sautgeits, kurš to nosaucis par "nepiedodamu" rīcību. Treneris uzsvēra, ka valstsvienība palīdzējusi vienot cilvēkus, bet noteikt 11 metru soda sitienu izpildītājus ir viņa kompetence.

"Tas ir mans lēmums," teica Sautgeits. "Tam nav saistības ar spēlētāju nepietiekšanos vai pieredzējušu spēlētāju atteikšanos izpildīt sitienu."

Visi trīs atbildīgo pēcspēles sitienu izpildītāji ir starp jaunākajiem Anglijas izlasē. Rešfords ir 23 gadus vecs, Sančo šī gada martā svinēja 21. dzimšanas dienu, bet Saka ir vien 19 gadus vecs.

Savukārt bijusī Anglijas futbola zvaigzne Alans Šīrers izteica cerību, ka sociālo mediju kompānijas atmaskos ļaunprātīgo ierakstu autorus.

"Sociālajiem medijiem ir daudz pozitīvu aspektu, bet arī tik daudz negatīvu," medijam BBC atzina Šīrers. "Tie atļauj tik daudz spēlētājiem izrādīt savu personību gan laukumā, gan nost no tā."

"Taču, runājot par negatīvo, ko gan šie cilvēki domā – kad šie puiši ir pietiekami drosmīgi, lai izpildītu "pendeli" – pirms dodas internetā un apvaino spēlētājus? Tas ir tik ļoti skumji un absurdi," sprieda Šīrers.

Anglijas futbola izlase pirmo reizi sasniedza Eiropas meistarsacīkšu finālmaču. Valstsvienības futbolisti, kuri vairākās spēlēs baudīja mājinieku statusu, katras spēles ievadā notupās uz viena ceļgala, lai iestātos pret rasismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!