Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Astoņas no 12 pilsētām, kuras šogad uzņems Eiropas čempionātu futbolā, ir paziņojušas, ka ļaus spēlēm ritēt ar skatītājiem tribīnēs, bet atlikušās četras riskē tikt izslēgtas no rīkotāju saraksta, piektdien paziņoja Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA).

Prognozes par skatītāju klātbūtni stadionos balstītas uz situācijas uzlabošanos Covid-19 frontē.

Četras pilsētas - Minhene, Roma, Bilbao un Dublina - savus plānus skatītāju jautājumā drīkst pārdomāt līdz 19.aprīlim. UEFA paziņoja, ka "šajā dienā tiks pieņemts galīgais lēmums par spēļu sarīkošanu šajās četrās vietās".

Tad kopā pulcēsies UEFA izpildkomitejas pārstāvji, un pastāv iespēja, ka tā var atņemt šīm četrām pilsētām Eiropas čempionāta finālturnīra rīkošanu un šīs spēles nodot citām rīkotājām.

Nedēļas sākumā Īrijas Futbola asociācija atzina, ka Dublinā "šobrīd nav iespējams nodrošināt minimālā skatītāju līmeņa garantijas", taču valsts gatavojas veikt pasākumus, lai atceltu pašreizējos Covid-19 ierobežojošos pasākumus, kas ir bijuši spēkā kopš decembra.

Bilbao cer ielaist 13 000 līdzjutēju "San Mames" stadionā, kurā ietilpst 53 000 cilvēku, taču stingrie vietējo varas iestāžu izvirzītie nosacījumi, pēc Spānijas Futbola federācijas teiktā, padarīs "neiespējamu" skatītāju uzņemšanu.

Minhenes pilsēta otrdien norādīja, ka tā drīkst ielaist līdzjutējus "Allianz Arena" tikai tad, ja to atļauj tā brīža epidemioloģiskā situācija, kamēr Itālijas valdība ir devusi zaļo gaismu līdzjutējiem Romā.

Pagājušajā mēnesī UEFA prezidents Aleksandrs Čeferins skaidri norādīja, ka nevēlas nevienu maču, kas Eiropas meistarsacīkstēs no 11.jūnija līdz 11.jūlijam tiek spēlēts "tukšu tribīņu priekšā".

Sanktpēterburga un Baku apstiprinājusi, ka pieļaus 50 procentu apmeklētību, un Budapeštas mērķis ir "ar stingrām ieejas prasībām stadionā" atļaut 100% ietilpību.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans piektdien paziņoja, ka līdz sacensību sākumam visi, kas reģistrējušies vakcinācijai Ungārijā, būs to saņēmuši un tāpēc būs tiesīgi apmeklēt spēles ar savu vakcinācijas karti.

UEFA paziņoja, ka Amsterdama, Bukareste, Kopenhāgena un Glāzgova pieļaus 25-33% stadionu tribīņu piepildīšanu, savukārt Londona "ir apstiprinājusi minimālo 25 procentu ietilpību pirmajām trim grupas spēlēm un astotdaļfināla mačam".

Iespējams, ka vairāk līdzjutēju varēs apmeklēt atlikušās spēles Vemblija stadionā Londonā, kurā notiks gan pusfināli, gan fināls.

Līdzjutējiem ar biļetēm, kas cer ceļot uz Budapeštu, ierašanās laikā nevajadzēs doties karantīnā, apgalvo UEFA pārstāvji, taču viņiem būs jāuzrāda divi negatīvi Covid-19 testa rezultāti.

Līdzjutējiem ar biļetēm Baku nebūs nepieciešama karantīna, ja viņi ir Turcijas, Šveices vai Lielbritānijas, kā arī ceturtdaļfinālā iekļuvušo valstu pilsoņi vai iedzīvotāji.

Bukareste arī ielaidīs biļešu īpašniekus ar negatīvu Covid-19 testu un garantiju, ka līdzjutējs uzturēsies šeit mazāk nekā trīs dienas.

Tomēr UEFA paziņoja, ka "biļešu īpašniekiem citur netiks dotas nekādas atlaides". Tāpēc visi fani, kuriem ir biļetes, var tās nodot atpakaļ līdz 22.aprīlim un saņemt pilnu kompensāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!