Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Euro 2020" pēdējā no 51 spēles svētdien Londonā, Vemblija stadionā, tiksies Itālijas un Anglijas futbola izlases. Kurš no Portugāles pārņems Eiropas čempionu titulu – Itālija otro reizi kļūs par Vecā kontinenta spēcīgāko izlasi vai Anglija pirmo reizi kāps tronī, piepildot sen loloto sapni par "Football coming home" (futbols atgriežas mājās)?

Spēle Vemblija stadionā sāksies pulksten 22:00 pēc Latvijas laika. Portāls "Delfi' piedāvās spēles teksta tiešraidi, kuras laikā lasītāji varēs arī izvēlēties fināla spožāko zvaigzni.

"Euro 2020" finālspēli tiesāt uzticēts Nīderlandes soģiem – galvenais tiesnesis būs Bjerns Kuiperss, bet asistenti Sanders van Rekels un Ervīns Zeinstra. Spēles ceturtais tiesnesis būs spānis Karloss del Serro Grande, bet VAR funkcijas pildīs vācietis Bastians Dankerts. VAR asistents būs Pols van Bek4els no Nīderlandes.

Vemblija stadionā spēli klātienē vēros nepilni 70 000 līdzjutēju, kam piekritusi britu valdība, mīkstinot esošos Covid-19 ierobežojošos noteikumus. Turnīra sākumā Vemblija stadionā spēles vēroja 22 500 līdzjutēju, izslēgšanas turnīra pirmajās kārtās – 40 000, bet pusfinālos un finālā tribīnēs atļauts būt 75% no maksimāli iespējamiem 90 000 līdzjutēju.

Raidījumā "Spried ar Delfi" šonedēļ arī diskutējām par gaidāmo finālspēli. Raidījuma pilnu ierakstu skaties ŠEIT.

Pirms finālspēles nelielā favorītu lomā daudzi speciālisti uzskata angļus, kuri ir "ieskrējušies", turklāt spēlēs savās mājās Vemblija stadionā. Teorētiski gan Anglijas izlase spēlēs viesos, jo mājinieks spēlē formāli būs Itālijas izlase.

Itālijai šīs būs ceturtais Eiropas čempionāta fināls un desmitais lielais fināls (Pasauels kausu vai Eiropas čempionātu). Eiropā fināliem bagātāka izlase ir tikai Vācija. 1968. gadā Eiropas čempionāta finālā Romā itāļi ar 2:0 pieveica Dienvidslāviju, bet šajā gadsimtā divreiz izšķirošajā spēlē nācies atzīt pretinieku pārākumu. 2000. gadā finālā Itālija vēl 90. minūtē bija vadībā ar 1:0 pret Franciju, bet kompensācijas laika pēdējās sekundēs Silvēns Viltors panāca izlīdzinājumu. Pagarinājumā francūžiem zelta vārtus guva Davids Trezegē. Savukārt pirms astoņiem gadiem Kijevā finālā itāļi ar 0:4 bez variantiem zaudēja Spānijai. Šajā spēlē Kijevas olimpiskajā stadionā Itālijas sākumsastāvā bija Leonardo Bonuči un Dzordžio Kjelīni, kuri, visticamāk, svētdien "cementēs" Itālijas aizsardzību.

Pirms "Euro 2020" itāļi aizvadīja septiņas "sausās" spēles pēc kārtas, tad grupu turnīrā neielaida ne reizi bumbu savos vārtos, bet izslēgšanas spēlēs itāļi pārspēti tikai trīs reizes. Lai gan pārtrūkusi Itālijas iespaidīgā "sausā" spēļu sērija, Itālija turpina nezaudēto maču sēriju – pēdējās 33 spēlēs izcīnītas 27 uzvaras un septiņas cīņas aizvadītas neizšķirti. Iepriekšējo reizi Itālija zaudējuma rūgtumu izjuta 2018. gada 10. septembrī, kad UEFA Nāciju līgas ietvaros Lisabonā ar 0:1 zaudēja Portugālei. Itālijas iespaidīgo sēriju pastiprina vēl viens fakts – pēdējās 36 spēlēs itāļu vārtos ne reizi bumba nav ielidojusi vairāk kā vienu riezi. 2018. gada 1. jūnijā Itālija ar 1:3 zaudēja Francijai, bet šis mačs bija tikai otrais Robertam Mančīni galvenā trenera amatā.

Anglijai šis ir pirmais Eiropas čempionāta fināls un tikai otrais fināls lielajos turnīros – 1966. gadā vecajā Vemblija stadionā Anglija ar 4:2 pagarinājumā uzvarēja VFR (Vācijas Federatīvas republikas) izlasi, izcīnot Pasaules kausu. Anglija ir 13. valsts, kas tikusi līdz Eiropas čempionāta finālam, pirms tam kā pēdējās šim sarakstam bija pievienojušās Grieķija un Portugāle, kuras tikās 2004. gada finālā (Grieķija uzvarēja ar 1:0). Ja Anglija uzvarēs finālturnīrā, tad viņa kļūs par 11. valsti, kas triumfējusi Eiropas čempionātā. Kā desmitā šajā sarakstā ir Portugāle, kas uzvarēja pirms pieciem gadiem.

Anglijas izlase ceļā uz finālu zaudējusi tikai vienus vārtus, pusfinālā pret Dāniju. 1/8 finālā Anglija Vemblijā ar 2:0 pieveica no "nāves grupas" iznākušo Vāciju, un – lai cik neticami tas skanētu – angļiem tā bija pirmā uzvara Eiropas čempionātu izslēgšanas spēlēs kopš 1996. gada kad ceturtdaļfinālā pēcspēles sitienos tika pieveikta Spānija. Vēl paradoksālāk – Anglijai 1996. gada uzvara bija tikai otrā Eiropas čempionātu finālturnīros ārpus grupu turnīra. Vēl viena ir 1968. gada 2:0 uzvara cīņā par bronzu pret PSRS izlasi.

Anglijai par labu pirms fināla runā statistika – Vemblija stadionā angļi uzvarējuši 13 no pēdējām 15 spēlēm, bet pēdējās 27 spēlēs piedzīvoti tikai divi zaudējumi. Itālijai par labu runā cits fakts – līdz šim Eiropas čempionāta finālturnīros angļi nekad nav uzvarējuši itāļus: trīs spēlēs uzvaras itāļiem, bet vienreiz neizšķirts (un šajā neizšķirtā, kas tiek rakstīts statistikā, itāļi uzvarēja pēcspēles sitienos).

Anglijas un Itālijas izlases savā starpā tikušās 27 reizes. Itālija šajos mačos guvusi 10 uzvaras, angļiem ir astoņas uzvaras, bet deviņas spēles noslēgušās pamatlaikā vai pagarinājumā neizšķirti. Pēdējās divas spēles – 2018. un 2015. gadā – noslēgušās neizšķirti 1:1. Vārtu guvums arī šajās 27 spēlēs ir līdzīgs – angļiem ir 33 goli, itāļiem – 31.

Abas izlases finālspēlei aizvadīs praktiski optimālajos sastāvos, bet lielākās raizes ir par Itālijas futbolistiem. "Euro 2020" gaitā ar dažādiem savainojumiem saskārušies vairāķi itāļi, bet traumas dēļ turnīrs priekšlaicīgi beidzās vienam no svarīgākajiem pamatsastāva spēlētājiem Leonardo Spinacolam. Anglijas izlasei savainojumi pagaidām nav traucējuši, bet angļu galvenais treneris Garets Sautgeits turnīra gaitā variējis ar sastāvu un nevienu spēli nav aizvadījis ar to pašu sākumsastāvu, kā iepriekšējā mačā.

"Euro 2020" finālistu provizoriskie sākumsastāvi



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!