Foto: AFP/Scanpix/LETA

2021.gada Eiropas futbola čempionāta finālturnīrā ("Euro 2020") sestdien notiks trīs spēles, kurās laukumā dosies kontinenta titulētākās izlases Francija, Vācija un Spānija - valstsvienības, kas uzvarējušas kopā astoņās no 15 aizvadītajām meistarsacīkstēm.

Vispirms plkst.16 Budapeštā Ferenca Puškāša vārdā nosauktajā stadionā būs F apakšgrupas duelis starp Ungāriju un aktuālo pasaules čempioni Franciju.

Ungārijas izlase pirmajā čempionāta spēlē mača beigās sabruka un ar 0:3 kapitulēja Portugālei, kamēr Francija ar 1:0 uzveica Vāciju.

Mačā ar Vāciju savainojumu guva aizsargs Benžamēns Pavārs, bet treniņos satraumējās Francijas vienīgo vārtu arhitekts Luka Ernandess. Abi gan būs gatavi šodien doties laukumā.

Francijas izlasē pēc piecu gadu pārtraukuma izsaukts Karims Benzemā, kurš kopā ar Kiljanu Mbapē un Grīzmanu veido iespaidīgu uzbrukuma līniju. Francūži ir stabili arī citās pozīcijās, kur spēlē tādas zvaigznes, kā Ngolo Kantē, Rafaēls Varāns, Igo Lorī, Olivjē Žirū un citi.

Ungārijas izlasē 23 reizes bumbu pretinieku vārtos ieraidījis valstsvienībā 72 mačus aizvadījušais Ādams Salai. Traumas dēļ ungāriem nevarēs palīdzēt pussargs Dominiks Soboslai, kurš ir starp izlases vadošajiem spēlētājiem.

Franciju no 2012.gada stūrē Didjē Dešāns. Viņš savu izlasi aizvedis līdz triumfam Pasaules kausā un kļuvis par Eiropas vicečempionu. Dešāns futbolista karjeras laikā uzvarēja gan Pasaules kausā, gan Eiropas meistarsacīkstēs. Ungārijas valstsvienību kopš 2018.gada vada itālis Marko Rosi.

Francija ir divkārtējā kontinenta čempione, taču Eiropā nav triumfējusi kopš 2000.gada. Pirms pieciem gadiem francūži bija tuvu tam, lai nostātos blakus spāņiem un vāciešiem, tomēr finālā ar 0:1 tika atzīts Portugāles izlases pārākums. Ungāri labāko četriniekā bija divreiz pagājušajā gadsimtā savā vēsturē otrajā un ceturtajā finālturnīrā. Pēc tam līdz nākamajam finālturnīram bija jāgaida 44 gadi un 2016.gadā ungāri atgriezās ar astotdaļfināla sasniegšanu.

Ungārijas futbolisti pirms finālturnīra pārbaudes spēlēs ar 1:0 uzvarēja Kipru un spēlēja bezvārtu neizšķirti 0:0 ar Īriju. Francijas izlase, gatavojoties finālturnīram, izcīnīja divas uzvaras ar rezultātu 3:0, pārspējot Velsu un Bulgāriju.

Abas izlases savā starpā aizvadījušas 22 spēles, no kurām 12 uzvarējuši ungāri, astoņās pārāki bijuši francūži, bet trīs dueļi noslēgušies neizšķirti. Tiesa, Ungārija savu pēdējo uzvaru izcīnīja 1976.gadā, bet nākamajās piecās cīņās uzvarēja Francija.

Dienas otrajā spēlē Minhenē plkst.19 gaidāma aktuālās čempiones Portugāles un Vācijas divcīņa. Šo dueli pārraidīs kanāls TV6.

Portugāle finālturnīra ievadā izglābās no punktu zaudēšanas un ar 3:0 sagrāva Ungāriju. Divus vārtus Portugāles izlases labā guva Krištianu Ronaldu, kurš ar 11 gūtiem vārtiem ir finālturnīru visu laiku rezultatīvākais spēlētājs. Turpretī Vācija ar 0:1 zaudēja Francijai, Matsam Hummelsam raidot bumbu savos vārtos.

Portugāles izlases neapšaubāmi spožākā zvaigzne ir viens no pasaules labākajiem futbolistiem Ronaldu. Portugāles futbola ikona pirms pieciem gadiem finālmačā guva traumu, tomēr spēli turpināja uz rezervistu soliņa un ar savu atbalstu palīdzēja komandai izcīnīt savu pirmo titulu vēsturē. Finālmačā pret Franciju uzvaras vārtus pagarinājumā guva Eders, kurš gan šajā finālturnīrā nespēlē un izlases sastāvā nav bijis kopš 2018.gada.

Tuvu titulam portugāļi bija arī 2004.gadā, kad savās mājās notikušo meistarsacīkšu finālā ar 0:1 atzina Grieķijas izlases pārākumu. Vēl trīs finālturnīros Portugāle aizkļuvusi līdz pusfināla fāzei. Vācijai, tāpat kā Spānijai, ir trīs tituli, no kuriem pēdējais izcīnīts 1996.gadā.

Pārbaudes spēlēs Vācija vispirms cīnījās neizšķirti 1:1 ar Dāniju, bet pēc tam vārtsarga Manuela Noiera 100.spēlē izlasē ar 7:1 sagrāva Latviju. Portugāle spēlēja neizšķirti 0:0 ar Spāniju, toties vēlāk ar 4:0 tika uzvarēta Izraēla.

No abu izlašu savstarpējām 18 spēlēm Vācija uzvarējusi desmit, Portugāle trīs, bet pieci dueļi noslēgušies neizšķirti. Kopš zaudējuma 2000.gada Eiropas čempionāta grupu turnīrā pēdējās četrās spēlēs uzvarējusi Vācija. Abas komandas tikās 2014.gada Pasaules kausa apakšgrupā, kur ar 4:0 uzvarēja vācieši. Šajā spēlē trīs vārti Tomasam Milleram, bet viens - Hummelsam.

Ronaldu ar 106 vārtiem 176 spēlēs ir Portugāles izlases pārliecinoši rezultatīvākais futbolists, tālāk ar 16 precīziem sitieniem seko Andrē Silva. Bez Ronaldu 100 spēļu robežu izlasē pārsnieguši arī pieredzējušie Žuāu Mutinju un Pepe.

Vācijas izlasē pēc dažu gadu pauzes atgriezušies uzbrucējs Millers un aizsargs Hummelss. Valstsvienībā iekļauti arī trīs nesenie UEFA Čempionu līgas uzvarētāji - Londonas "Chelsea" titulu atnesošo vārtu autors Kajs Hāvercs, kā arī Timo Verners un Antonio Rīdigers. Uzbrukumā jaudu var piešķirt arī Seržs Njabrī un Līrojs Sanē.

Vācijas izlasi no 2006.gada vada Joahims Lēvs, kura posteni pēc Eiropas čempionāta finālturnīra pārņems Hanss Dīters Fliks. Lēvs ar Vācijas izlasi uzvarēja 2014.gada Pasaules kausā. Portugāli pēdējos septiņus gadus stūrē Fernando Santušs, kura vadībā "Selecao" 2016.gadā triumfēja Eiropas meistarsacīkstēs.

Jau izlozes dienā F apakšgrupa ieguva apzīmējumu "nāves grupa", jo tajā tika ielozēta Francija, Portugāle, Vācija un Ungārija. Lai gan "play-off" var sasniegt arī grupas trešā labākā komanda, tomēr nav izslēgts, ka vienam no Eiropas grandiem finālturnīrs noslēgsies pēc apakšgrupu turnīra.

Dienas noslēgumā plkst.22 Seviljā sāksies E apakšgrupas spēle starp Spānijas un Polijas izlasēm. Arī šo ne mazāk intriģējošo spēli pārraidīs kanāls TV6.

Spānijas izlase čempionāta pirmajā spēlē dominēja laukumā, tomēr cīnījās bezvārtu neizšķirti 0:0 ar Zviedriju, kamēr Polija ar 0:1 negaidīti atzina Slovākijas pārākumu. Piektdien Zviedrija ar 1:0 uzvarēja Slovākiju.

Apakšgrupā pirmo vietu ar četriem punktiem divās spēlēs ieņem Zviedrija, otrā ar trīs punktiem divās cīņās ir Slovākija, punkts vienā duelī ir Spānijai, bet Polija savā līdz šim vienīgajā mačā palikusi bešā.

Pirms sestdienas mača Spānijas izlasē, visticamāk, būs atgriezies Serdžio Buskets, kurš turnīra ievadā nevarēja spēlēt pozitīva Covid-19 testa dēļ. Viņa došanās laukumā šodienas spēlē gan ir maz ticama.

Spānija ir trīskārtēja Eiropas čempione un ir vienīgā komanda, kas izcīnījusi divus titulus pēc kārtas (2008. un 2012.gadā). Tāpat spāņi ir 1984.gada vicečempioni. Polija spēlē savā ceturtajā finālturnīrā pēc kārtas - pirmajos divos neizdevās izkļūt no apakšgrupas, bet pirms pieciem gadiem tika sasniegts ceturtdaļfināls.

Spānijas izlase pirms Eiropas čempionāta aizvadīja vienu pārbaudes maču, cīnoties bezvārtu neizšķirti 0:0 ar Portugāli. Pēc tam valstsvienībā tika atklāti pāris Covid-19 gadījumi, kā dēļ otrajā pārbaudes mačā pret Lietuvu laukumā devās U-21 izlase, kas uzvarēja ar 4:0. Poļiem pārbaudes spēlēs bija divi neizšķirti - 1:1 ar Krieviju un 2:2 ar Islandi

Spānija Poliju uzvarējusi astoņās no desmit savstarpējām spēlēm, pārējās divās ir viens neizšķirts (1994.gadā) un uzvara poļiem (1980.gadā). Abas komandas tikās 1960.gada Eiropas Nāciju kausa (tagad - Eiropas čempionāta) kvalifikācijas astotdaļfināla fāzē, kurā divu maču summā pārāki bija spāņi. Nākamajām astoņām savstarpējām spēlēm bija pārbaudes maču statuss.

"Sarkano fūriju" pēdējos trīs gadus ar pusgada pārtraukumu vada Luiss Enrike. Polijas izlasi stūrē portugāļu speciālists Paulu Souza, kurš šī gada janvārī amatā nomainīja Ježiju Bženčeku, neskatoties uz to, ka poļu treneris savu valstsvienību ieveda finālturnīrā.

Spānijas izlase šajā finālturnīrā startē bez nu jau bijušā Madrides "Real" kapteiņa Serhio Ramosa. No šī izlases sastāva pārliecinoši rezultatīvākais ir 41 mačā 19 vārtus guvušais Alvaro Morata, bet savu artavu rezultātos dod arī Žordi Alba, Ferrans Torress, Davids de Hea, kā arī citi futbolisti.

Polijas izlases neapšaubāmi spožākā zvaigzne ir viens no pasaulē labākajiem futbolistiem Roberts Levandovskis, kurš valstsvienībā 120 spēlēs guvis 66 vārtus. Tālu aiz Minhenes "Bayern" uzbrucēja ir pēdējā brīdī traumas dēļ no izlases atskaitītais Arkadjušs Miliks, kurš guvis 15 vārtus. Tālāk ar septiņiem vārtiem seko pussargs Pjotrs Zeliņskis, bet sešreiz bumbu pretinieku vārtos iedabūjis aizsargs Kamils Gliks. Vārtsarga pozīcijā divi stabili palīgi - Vojcehs Ščensnijs un Lukašs Fabjanskis.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11.jūlijam norisināsies Eiropas 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966.gada Pasaules kausa fināls un 1996.gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar rezultātu 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Ungārijas futbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Ādams Bogdāns, Dēnešs Dibušs (abi - Budapeštas "Ferencvaros"), Pēters Gulāši ("Leipzig", Vācija);

aizsargi: Bendegūzs Bolla, Atila Fiola, Loiks Nēgo (visi - Sēkešfehērvāras "Fehervar"), Endre Botka, Gerge Lovrenčičs (abi - Budapeštas "Ferencvaros"), Ākošs Kečkēšs ("Lugano", Šveice), Ādams Langs (Nikosijas "Omonoia", Kipra), Villi Orbāns ("Leipzig", Vācija), Atila Salai (Stambulas "Fenerbahce", Turcija);

pussargi: Tamāšs Čeri ("Mezokovesd"), Dāniels Gazdags (Filadelfijas "Union", MLS), Lāslo Kleinheislers ("Osijek", Horvātija), Ādams Naģs (Bristoles "City", Anglija), Andrāšs Šāfers ("Dunajska Streda", Slovākija), Dāvids Sigērs (Budapeštas "Ferencvaros"), Kevins Varga (Stambulas "Kasimpasa", Turcija), Rolands Varga (Budapeštas MTK);

uzbrucēji: Jānošs Hāns ("Paks"), Filips Holenders (Belgradas "Partizan", Serbija), Nemanja Nikoličs (Sēkešfehērvāras "Fehervar"), Rolands Šallai ("Freiburg", Vācija), Sabolcs Šēns ("Dallas", MLS), Ādams Salai ("Mainz", Vācija).

Francijas futbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Igo Lorī (Totenhemas "Hotspur", Anglija), Maiks Maiņinā ("Lille"), Stīvs Mandanda (Marseļas "Olympique");

aizsargi: Luka Diņs (Liverpūles "Everton", Anglija), Leo Dubuā (Lionas "Olympique"), Luka Ernandess, Benžamēns Pavārs (abi - Minhenes "Bayern", Vācija), Presnels Kimpembe (Parīzes "Saint-Germain"), Žils Koundē ("Sevilla", Spānija), Klemāns Lenglē ("Barcelona", Spānija), Rafaēls Varāns (Madrides "Real", Spānija), Kurts Zumā (Londonas "Chelsea", Anglija);

pussargi: Ngolo Kantē (Londonas "Chelsea", Anglija), Tomass Lemārs (Madrides "Atletico", Spānija), Pols Pogbā (Mančestras "United", Anglija), Adrjēns Rabio (Turīnas "Juventus", Itālija), Musa Sisoko (Totenhemas "Hotspur", Anglija), Korentēns Toliso, Kingslijs Komans (abi - Minhenes "Bayern", Vācija);

uzbrucēji: Visams Bens Jeders ("Monaco"), Karims Benzemā (Madrides "Real", Spānija), Usmans Dembelē, Antuāns Grīzmans (abi - "Barcelona", Spānija), Olivjē Žirū (Londonas "Chelsea", Anglija), Kiljans Mbapē (Parīzes "Saint-Germain"), Markuss Tirāms (Menhengladbahas "Borussia", Vācija).

Portugāles futbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Ruī Patrīsiu (Vulverhemptonas "Wanderers", Anglija), Antoni Lopešs (Mančestras "City", Anglija), Ruī Silva ("Granada", Spānija);

aizsargi: Rubens Diašs (Mančestras "City", Anglija), Djogu Dalots (Mančestras "United", Anglija), Nelsons Semēdu (Vulverhemptonas "Wanderers", Anglija), Žuzē Fonte ("Lille", Francija), Pepe ("Porto"), Nunu Mendešs (Lisabonas "Sporting"), Rafaels Gerreiru (Dortmundes "Borussia", Vācija);

pussargi: Danīlu Pereira (Parīzes "Saint-Germain", Francija), Žuāns Paļinja, Pote (abi - Lisabonas "Sporting"), Rubens Nevešs, Žuāns Motīņu (abi - Vulverhemptonas "Wanderers", Anglija), Renātu Sanšešs ("Lille", Francija), Brunu Fernāndešs (Mančestras "United", Anglija), Seržiu Oliveira ("Porto"), Viljams Karvāļu (Seviljas "Real Betis", Spānija), Bernārdu Silva (Mančestras "City", Anglija);

uzbrucēji: Krištianu Ronaldu (Turīnas "Juventus", Itālija), Djogu Žota ("Liverpool", Anglija), Rafa Silva (Lisabonas "Benfica"), Andrē Silva (Frankfurtes "Eintracht", Vācija), Žuāns Fēlikss (Madrides "Atletico", Spānija).

Vācijas futbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Manuels Noiers (Minhenes "Bayern"), Kevins Traps (Frankfurtes "Eintracht"), Bernds Leno (Londonas "Arsenal", Anglija);

aizsargi: Antonio Rīdigers (Londonas "Chelsea", Anglija), Matss Hummelss, Emre Dzans (abi - Dortmundes "Borussia"), Matīass Ginters (Menhengladbahas "Borussia"), Niklass Zīle (Minhenes "Bayern"), Lukass Klostermans, Marcels Halstenbergs (abi - "Leipzig"), Robins Gosenss (Bergāmo "Atalanta", Itālija), Robins Kohs (Līdsas "United", Anglija), Kristians Ginters ("Freiburg");

pussargi: Jošua Kimmihs, Seržs Njabrī, Leons Gorecka, Līrojs Sanē, Džamals Musiala (visi - Minhenes "Bayern"), Ilkajs Gindoans (Mančestras "City", Anglija), Toni Kross (Madrides "Real", Spānija), Jonass Hofmans, Floriāns Neihauss (abi - Menhengladbahas "Borussia");

uzbrucēji: Tomass Milers (Minhenes "Bayern"), Kajs Hāvercs, Timo Verners (abi - Londonas "Chelsea", Anglija), Kevins Follands ("Monaco", Francija).

Polijas izlases sastāva Eiropas čempionāta finālturnīram:

Vārtsargi: Lukašs Fabjanskis (Vesthemas "United", Anglija), Lukašs Skorupskis ("Bologna", Itālija), Vojcehs Ščensnijs (Turīnas "Juventus", Itālija);

Aizsargi: PJans Bednareks ("Southampton", Anglija), Bartošs Berešinskis ("Sampdoria", Itālija), Kamils Gliks ("Benevento", Itālija), Mihals Heliks ("Barnsley", Anglija), Tomašs Kedzjora (Kijevas "Dinamo", Ukraina), Kamils Pjontkovskis (Čenstohovas "Rakow"), Timoteušs Pohačs (Poznaņas "Lech"), Macejs Ribuss (Maskavas "Lokomotiv", Krievija);

Pussargi: Pavels Davidovičs ("Hellas Verona", Itālija), Pšemišlavs Frankovskis (Čikāgas "Fire", ASV), Kamils Jožvjaks (Dārbi "County", Anglija), Mateušs Klihs (Līdsas "United", Anglija), Kacpers Kozlovskis (Ščečinas "Pogon"), Gžegožs Krihovjaks (Maskavas "Lokomotiv", Krievija), Karols Linetijs ("Torino", Itālija), Jakubs Moders (Braitonas un Havas "Albion", Anglija), Pšemislavs Plaheta (Noridžas "City", Anglija), Pjotrs Zeliņskis ("Napoli", Itālija);

Uzbrucēji: Davids Kovnackis (Diseldorfas "Fortuna", Vācija), Roberts Levandovskis (Minhenes "Bayern", Vācija), Karols Šviderskis (Saloniku PAOK, Grieķija), Jakubs Švjerčoks (Glivices "Piast").

Spānijas futbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Davids de Hea (Mančestras "United", Anglija), Unajs Simons (Bilbao "Athletic"), Roberts Sančess (Braitonas un Havas "Albion", Anglija);

aizsargi: Hosē Gaja ("Valencia"), Eriks Garsija, Aimeriks Laports (abi - Mančestras "City"), Žordi Alba ("Barcelona"), Djego Ljorente (Līdsas "United", Anglija), Pau Torress ("Villarreal"), Sesars Aspilikveta (Londonas "Chelsea", Anglija);

pussargi: Fabians Ruiss ("Napoli", Itālija), Serdžio Buskets ("Barcelona"), Rodrigo Ernandess (Mančestras "City", Anglija), Koke (Madrides "Atletico"), Tjagu Alkantara ("Liverpool", Anglija), Ferrans Torress (Mančestras "City", Anglija), Markoss Ljorente (Madrides "Atletico"), Dani Olmo ("Leipzig", Vācija), Rodri (Mančestras "City", Anglija),Pavlo Sarabija (Parīzes "Saint-Germain", Francija), Adama Traore (Vulverhemptonas "Wanderers", Anglija);

uzbrucēji: Mikels Ojarsabals (Sansevastjanas "Real Sociedad"), Herards Moreno ("Villarreal"), Alvaro Morata (Turīnas "Juventus", Itālija), Pedri ("Barcelona").


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!