Horvātijas futbola radikālākie futbola fani jeb ultras grib panākt savas valstsvienības izslēgšanu no 2016. gada Eiropas futbola čempionāta finālturnīra, tāpēc, iespējams, gaidāmas jaunas nekārtības, vēsta "The Mirror".

Horvātijas fanu rīcība gandrīz noveda pie Horvātijas-Čehijas izlašu spēles pārtraukšanas. Spēle noslēdzās neizšķirti 2:2, bet spēles 86. minūtē, kad horvāti vēl bija vadībā ar 2:1, no Horvātijas fanu tribīnes laukumā izlidoja vairākas petardes. Spēle tika apturēta uz vairākām minūtēm, bet čehi pēc šīs pauzes spēja atspēlēties, kompensācijas laikā realizējot 11 metru soda sitienu.

Kā vēlāk noskaidrojās, spēles laikā tribīnēs notikuši vairāki kautiņi, turklāt horvātu fani kāvušies savā starpā. UEFA par šo horvātu rīcību jau sākusi izmeklēšanu un, visticamāk, Horvātijas Futbola savienība saņems bargu sodu, jo šis nav pirmais incidents ar horvātu faniem.

Tagad pirms otrdien, 21. jūnijā, paredzētās D grupas pēdējās kārtas spēles starp Horvātiju un Spāniju horvātu "ultras" izplatījuši mača mājvietas Bordo stadiona tribīņu plānu, atzīmējot iespējamo "aktivitāšu" vietas. Bažas par drošību pirms šī mača pastiprina fakts, ka radikālākie horvātu fanu grupējumi no dažādiem vietējiem futbola klubiem turpina apvienot spēkus, lai gan pirms tam savā starpā bijuši naidīgi noskaņoti.

Horvātijas "ultras" rīcība saistīta ar uzsākto "karu" pret horvātu futbola vadību, ko fani apsūdzējuši korupcijā. Vairākos mačos šie fani dažādos veidos pauduši savu neapmierinātību ar Horvātijas Futbola savienības prezidentu Davoru Šukeru un viceprezidentu Zdravko Mamiču. Pēc pērnā gada martā spēlē pret Norvēģiju fanu izkliegtajiem rasistiskajiem saukļiem UEFA lēma, ka nākamos mačus horvāti aizvadīs pie tukšām tribīnēm. Tomēr tas netraucēja horvātu līdzjutējiem sarīkot provokācijas, jo jūnijā Splitā pirms Horvātijas un Itālijas spēles zālājā bija izgrebts svastikas simbols, kas kļuva redzams tikai pēc mākslīgā apgaismojuma iedegšanas.

"Varbūt būtu labāk, ja mēs vispār nespēlētu. Tas būtu labāk no tā viedokļa, ka tas viss notiek tikai tajos brīžos, kad spēlējam mēs," savu viedokli pauda horvātu futbolists Ivans Perisičs.

Tikmēr Horvātijas izlases treneris Ante Čačis norādīja, ka notiekošajā vainīgi ir visi. "Mūs visiem sevi ir jāvaino notiekošajā. Nevajag tagad mazgāt rokas "nevainībā"."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!