Foto: AFP/Scanpix/LETA
Par pirmo Eiropas futbola čempionāta ("Euro 2020") finālisti kļuvusi Itālijas valstsvienība, kas pēcspēles sitienu sērijā pārspēja Spāniju.

Vemblija stadionā notikušais pusfināls pamatlaikā un pagarinājumā noslēdzās neizšķirti 1:1, bet pēcspēles sitienu sērijā itāļi uzvarēja ar 4:2.

Itālijas izlase spēli iesāka ar labu uzbrukumu, jau ceturtajā minūtē Nikolam Barellam trāpot pa vārtu stabu, taču brīdi vēlāk tiesneši jau signalizēja par aizmugures stāvokli uzbrukuma sākumā. Turpmākajās minūtēs spāņi vairāk kontrolēja bumbu, bet 25. minūtē Dani Olmo ar ļoti bīstamu epizodi apdraudēja Itālijas izlases vārtus. Pirmo viņa sitienu bloķēja Leonardo Bonuči, bet viņa otro sitienu atvairīja vārtsargs Džianluidži Donnarumma.

Pirmais puslaiks noslēdzās ar lielisku Itālijas uzbrukumu kreisajā flangā, kad Lorenzo Insinje kreisajā malā piespēlēja Emersonam, kura sitiens no asa leņķa trāpīja pa vārtu pārliktni.

Otrais puslaiks iesākās ar abu komandu uzbrukumiem, bet spāņi uzbrukumā bija draudīgāki, taču pirmie vadībā izvirzījās itāļi. Pēc Spānijas izlases neveiksmīga uzbrukuma vārtsargs Džianluidži Donnarumma iesāka Itālija izlases pretuzbrukumu, kurā noslēgumā Čiro Immobilem aizsargi neļāva iegūt bumbu, bet to savāca Federiko Kjēza, un viņš 60. minūtē sita nekļūdīgi.

Taču pēc līdzīgas spēkošanās uz maiņu nākušais Alvaro Morata 20 minūtes vēlāk izspēlēja "sieniņu" ar Dani Olmo un precīzi sita no lieliskas pozīcijas. Spāņi turpinājumā uz emocionālā pacēluma rēķina bija aktīvāki, bet pamatlaikā rezultāts vairs nemainījās.

Pagarinājuma abi puslaiki ritēja diezgan piesardzīgi, taču atkal Spānijai bija labākās iespējas gūt vārtus. Tās palika neizmantotas, tāpēc uzvarētāju noteikšanai bija nepieciešami pēcspēles sitieni. Abas komandas sāka ar neveiksmīgiem sitieniem, bet pie rezultāta 2:2 Federiko Bernardeski ietrieca bumbu vārtos. Tad Donnarumma atvairīja Moratas sitienu, bet punktu mačam pielika Žoržinju, kurš ieripināja bumbu vārtos.

Itālijas izlase tikai vienreiz uzvarējusi Eiropas čempionātā (1968. gadā), bet iepriekš finālā spēlējusi 2000. un 2012. gadā, abos piedzīvojot zaudējumus.

Itālijas izlases pretinieki būs Dānijas un Anglijas valstsvienību pāra uzvarētājs. Tās savā starpā tiksies trešdien.

Portāls "Delfi" piedāvāja mača teksta tiešraidi, kurā var lasīt detalizētāku notikumu aprakstu.

$duelID=1531;$eventID=29;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!