Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Itālijas futbola izlase svētdien Vemblija stadionā Londonā apbēdināja Anglijas valstsvienību un pēcspēles sitienu sērijā izcīnīja savu otro Eiropas čempionu titulu.

"Euro 2020" fināls pamatlaikā un pagarinājumā noslēdzās neizšķirti 1:1, bet pēcspēles sitienu sērijā itāļi bija pārāki ar rezultātu 3:2.

Anglijas izlase spēli iesāka perfekti, un jau otrajā minūtē izvirzījās vadībā. Harijs Keins teicami iesāka uzbrukumu ar piespēli no laukuma centra uz labo malu Kīrenam Tripjēram, kurš tālāk centrēja soda laukumā, un kreisajā malā Lūks Šovs saņēma bumbu un raidīja to vārtos.

Tomēr mača turpinājumā Itālijas izlase pārņēma spēles kontroli un meklēja veidus, kā izlīdzināt rezultātu. 35. minūtē Federiko Kjēza pats sev izkārtoja iespēju, taču raidīja bumbu garām vārtiem. Pirmais puslaiks noslēdzās ar Čiro Imobiles sitienu pēc Džovani di Lorenzo piespēles, taču aizsargs bloķēja sitienu.

Itālijas pārsvars laukumā tikai pieauga otrajā puslaikā. 62. minūtē vēl viena laba iespēja bija Kjēzam, bet piecas minūtes vēlāk Leonardo Bonuči izlīdzināja spēles rezultātu, kad pēc stūra sitiena Anglijas soda laukuma bija apjukums. Bonuči ieguva bumbu, kad tā pie viņa atlēca no vārtu staba, un no pašas vārtu priekšas raidīja to vārtos.

Mača turpinājums bija līdzīgāks, un arī Anglija atkal sāka biežāk darboties ar bumbu, ne tikai spēlēt aizsardzībā. Tomēr vārti netika gūti ne atlikušajā pamatlaikā, ne pagarinājumā. Cīņa nonāca līdz pēcspēles sitieniem.

Domeniko Berardi un Harijs Keins realizēja savu komandu pirmos sitienus, bet tad Andrea Beloti sitienu atvairīja Džordans Pikfords. Harijs Makgvairs ar perfektu sitienu deva vadību Anglijai, bet Bonuči rezultātu izlīdzināja. Tad Anglijas spēlētāji Markuss Rešfords un Džeidons Sančo nerealizēja savus sitienus, kamēr Federiko Bernardeski bija precīzs. Žoržinju varēja pielikt punktu pēcspēles sitieniem, bet viņš to nespēja. 19 gadus vecais Bukajo Saka izpildīja svarīgu sitienu Anglijas izlasei, bet viņa mēģinājumu gūt vārtus atvairīja Džanluidži Donnarumma, nodrošinot Itālijai uzvaru.

Par "Euro 2020" vērtīgāko spēlētāju tika atzīts tieši Donnarumma.

Itālijai šīs bija ceturtais Eiropas čempionāta fināls, bet iepriekšējo reizi tā par kontinenta čempioni kļuva 1968. gadā. 2000. gadā finālā Itālija vēl 90. minūtē bija vadībā ar 1:0 pret Franciju, bet kompensācijas laika pēdējās sekundēs Silvēns Viltors panāca izlīdzinājumu. Pagarinājumā francūžiem zelta vārtus guva Davids Trezegē. Savukārt pirms astoņiem gadiem Kijevā finālā itāļi ar 0:4 bez variantiem zaudēja Spānijai.

Anglijas futbolisti pirmo reizi spēlēja Eiropas čempionāta finālā, nespējot piepildīt fanu sen loloto sapni par "Football coming home" (futbols atgriežas mājās).

Portāls "Delfi" piedāvāja mača teksta tiešraidi, kurā var lasīt detalizētu notikumu aprakstu.

$duelID=1535;$eventID=29;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!