Foto: LETA

Tas, vai Vācijas kanclere Angela Merkele ieradīsies Ukrainā uz futbola Eiropas čempionāta (EČ) finālturnīru, ir atkarīgs no situācijas saistībā ar bijušo Ukrainas premjerministri Jūliju Timošenko, pirmdien paziņoja Vācijas valdības preses sekretārs.

Atbildot uz jautājumu, vai Merkele plāno apmeklēt Ukrainu, kad no 8.jūnija līdz 1.jūlijam tur notiks futbola EČ finālturnīrs, Vācijas valdības preses sekretārs Georgs Štraiters teica: "Konkrētu brauciena plānu nav."

"Jebkāda brauciena plāns ir atkarīgs no Timošenko kundzes likteņa un ir atkarīgs no likuma varas Ukrainā," viņš teica.

Jau vēstīts, ka Ukrainas Ārlietu ministrija (ĀM) pirmdien pauda cerību, ka neatbilst patiesībai Vācijas masu informācijas līdzekļu izplatītās ziņas, ka Vācijas kanclere Angela Merkele apsver iespēju politiski boikotēt futbola EČ finālturnīra spēles Ukrainā, lai tādējādi paustu neapmierinātību ar cietumsoda piespriešanu Timošenko.

"Gribētos ticēt, ka runa ir tikai par avīžu pīli," aģentūrai "Interfax" teica Ukrainas ĀM informācijas politikas departamenta direktors Oļegs Vološins.

"Negribētos domāt, ka Vācijas valsts darbinieki spēj reanimēt aukstā kara laiku metodes un mēģināt padarīt sportu par par politikas ķīlnieku," sacīja Vološins.

Vācijas nedēļas žurnāls "Der Spiegel" ziņoja, ka Merkele gatavojoties savas valdības ministriem aizliegt apmeklēt EČ finālturnīra spēles Ukrainā.

Vācijas prezidents Joahims Gauks un Čehijas prezidents Vāclavs Klauss neapmeklēs Centrāleiropas valstu samitu, protestējot pret Timošenko atrašanos ieslodzījumā.

Arī Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu ir paziņojis, ka šā paša iemesla dēļ neapmeklēs EČ finālturnīru Ukrainā.

Kijevas Pečoras rajona tiesa pērn oktobrī atzina Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu. Rietumvalstis pauž viedokli, ka Timošenko, kas ir opozīcijas partijas "Tēvzeme" līdere, tiek vajāta politisku motīvu dēļ.

Futbola EČ finālturnīrs jūnijā notiks četrās Polijas un četrās Ukrainas pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!