Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas futbola izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs Polijā un Ukrainā notiekošo 2012.gada Eiropas futbola čempionātu nosaucis par īstiem futbola svētkiem, Latvijas Futbola federācijas (LFF) mājaslapā citēts speciālists.

Intervijas laikā valstsvienības galvenais treneris analizē šī gada čempionātu kopumā, mūsdienu jaunākās futbola tendences, komandu galveno treneru izvēlēto taktiku EČ spēlēs, kā arī izsaka savu prognozi par turnīra finālistiem.

"Visu čempionātu kopumā pašlaik vēl ir pāragri vērtēt, jo izšķirošās spēles vēl ir priekšā. Viennozīmīgi, šogad Polijā un Ukrainā ir sarīkoti īsti futbola svētki un organizatori ir parūpējušies par lieliskiem apstākļiem šo futbola svētku nodrošināšanai gan pilsētās, gan stadionos. Lai arī futbols rit cauru gadu, pašlaik tomēr ir redzams, ka skatītāji vēl nav piesātināti ar to," par pirmajiem iespaidiem pēc EURO 2012 finālturnīrā klātienē izjustās kopējās ažiotāžas izsakās A.Starkovs.

Tikmēr redzēto laukumā Latvijas izlases galvenais treneris novērtēja kā kvalitatīvu futbolu, kurā individuāli meistarīgi spēlētāji var parādīt sevi no labākās puses: "Manuprāt, šajā Eiropas čempionātā vērojamas ļoti interesantas spēles, komandas rāda kvalitatīvu futbolu. UEFA ir izdarījuši visu, lai čempionāts būtu pēc iespējas skatāmāks un laukumā būtu pēc iespējas mazāk pārkāpumu un rupjības. Šādā situācijā tādi meistari kā Kristiano Ronaldo vai Mesuts Ozils var pilnībā parādīt savas iemaņas no labākās puses vīrišķīgā cīņā, kur pirmajā vietā izvirzās futbolistu meistarība. Kurš ir labāk sagatavots, tas arī visbiežāk svin uzvaru."

"Klātienē varēja satikt dažādu valstu līdzjutējus, kas dažādos veidos atbalstīja savu komandu. ŠĪ komanda var uzvarēt un tad viņu dievinās visi līdzjutēji. Komanda var arī zaudēt un to līdzjutēji izsvilps, kas vēlāk novedīs pie konflikta. Ja paskatāmies Īrijas, Horvātijas un Zviedrijas valstsvienības piemērus, tad redzam, ka savu komandu šo valstu līdzjutēji atbalstīja un bija kopā ar to arī pēc zaudētām cīņām," par līdzjutēju dažādo uzvedību čempionāta laikā izteicās A.Starkovs.

"Mēdz teikt, ka komandu sastāvos esošajiem spēlētājiem jābūt "izsalkušiem" pēc uzvarām. Tas visbiežāk nozīmē, ka tie būs jauni spēlētāji, kas iepriekš neko savā karjerā nebūs uzvarējuši. Tās, manuprāt, ir muļķības. Valstsvienību sastāvā Eiropas čempionāta finālturnīrā jābūt spēlētājiem, meistariem, sportistiem. Piemēram, Zlatans Ibrahimovičs. Vai viņš karjeras laikā maz naudas un titulus nopelnījis? Atbilde: ļoti daudz. 

Neskatoties uz situāciju, kad pēc divām spēlēm viņa komanda zaudēja cerības kvalificēties izslēgšanas mačiem, viņš lieliski nospēlēja pret Franciju, guva vārtus un palīdzēja komandai uzvarēt. Tieši tāpēc šādi sportisti mums ir jāciena, tos ir jāaudzina un jāmudina uz sportiskiem mērķiem.

Lūk, šis ir jautājums, ko darīt, ja komanda zaudē?! To nepieciešams atbalstīt, jāpārliecina spēlētājs gribēt spēlēt komandā jebkurā situācijā. Zlatans Ibrahimovičs, šādi rīkojoties, ir īsta sportista piemērs,"  A.Starkovs atzinīgi izteicās par Zviedrijas futbola izlases kapteiņa personīgajām īpašībām.

"Kurš no futbolistiem šajā čempionātā iegūs labākā spēlētāja balvu un kura komanda triumfēs Eiropas meistarsacīkstēs - to parādīs izšķirošās spēles un pati finālspēle. Pieminētie spēlētāji - Kristiano Ronaldo un Zlatans Ibrahimovičs jau šobrīd rāda atzīstamu sniegumu. Arī Itālijas valstsvienības uzbrucējus Kassano un Balotelli, pussargu Pirlo un daudzus citus spēlētājus var pamatoti uzskatīt par šī turnīra lielajām zvaigznēm."

Intervijas laikā Aleksandrs Starkovs vērtē EURO 2012 finālturnīra komandu galveno treneru izvēlēto taktiku attiecīgajām turnīra spēlēm, analizē Krievijas valstsvienības izstāšanās iemeslus un Grieķijas futbolistu iekļūšanas ceturtdaļfinālā pamatotību. Uz jautājumu par tām komandām, kuras spēlēs Eiropas čempionāta finālā, A.Starkovs priekšroku dod Vācijai, Spānijai, Itālijai un sagaida finālu kā lielu un nozīmīgu notikumu Eiropas futbolā: "Finālspēle, kas notiks 1.jūlijā Kijevā, visas nozīmēs būs krāšņa un aizraujoša spēle, kas pieliks treknu punktu visa pēdējā mēneša garumā notikušajā Eiropas futbola čempionāta finālturnīrā!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!