Foto: EPA/Scanpix/LETA
Eiropas futbola čempionātā ("Euro 2020") A apakšgrupas noslēdzošajā spēļu kārtā Itālija ar rezultātu 1:0 (1:0) pārspēja Velsu un turnīru turpināja perfekti. Savukārt Šveice ar 3:1 (2:0) pārspēja Turciju, saglabājot labas izredzes iekļūt astotdaļfinālā kā viena no trešās vietas ieguvējām.

A grupas kopvērtējumā Itālija trīs spēlēs izcīnīja tikai uzvaras un neielaida nevienus vārtus, ar deviņiem punktiem ieņemot pirmo vietu. Velsa un Šveice ieguva pa četriem punktiem, bet velsieši saglabāja otro vietu, pateicoties labākai gūto un zaudēto vārtu attiecībai. Taču Šveicei ar četriem punktiem vajadzētu pietikt, lai iekļūtu astotdaļfinālā kā trešās vietas ieguvējai. Turcija "Euro 2020" noslēdza ar trim zaudējumiem un vieniem gūtiem vārtiem.

Itālijas izlase trešo apakšgrupas spēli aizvadīja bez vairākiem līderiem, Roberto Mančīni veicot astoņas izmaiņas vienības sākumsastāvā. Mājinieki veidoja krietni mazāk ātrus pārejas uzbrukumus nekā iepriekšējās spēlēs, bet veiksmīgi uzturēja pozicionālu pārsvaru. Pirmās vārtu gūšanas iespējas abām valstsvienībām pienāca vien pēc 20. minūtes, bet 39. minūtē Mateo Pesina pielika kāju Marko Verrati izpildītai standartsituācijai, panākot rezultātu 1:0. Verati šī tieši bija pirmā spēle turnīrā pēc atkopšanās no savainojuma.

Otrā puslaika ievada Marko Bernadeski, izpildot tiešo brīvsitienu, trāpīja pa vārtu stabu, bet spēli visvairāk ietekmēja 55. minūte, kad Ītens Ampadu uzmina Bernadeski uz kājas un kļuva par pirmo spēlētāju čempionātā, kurš uzreiz nopelna sarkano kartīti. Šāds pavērsiens ievērojami apdraudēja Velsas futbolistus, kuri, spēlējot mazākumā, varēja ciest turnīra tabulā nelabvēlīgu zaudējumu ar vairāku vārtu starpību.

Itālijas futbolistu pārsvars pieauga, un Danijam Vordam pāris reizes nācās glābt komandu. Taču labāko vārtu gūšanas iespēju sagaidīja tieši Velsas izlases kapteinis Garets Beils, kurš, sitot pa lidojošu bumbu, izpildīja neprecīzu raidījumu no tuvas distances. Mača izskaņā laukuma saimnieki jau paši samazināja tempu, aizvedot spēli līdz pietiekami mierīgam iznākumam.

Itālijas futbola izlase pēc izcīnītā panākuma jau nav zaudējusi 30 spēles pēc kārtas, kā arī izcīnījusi uzvaras pēdējās 11 spēlēs, kurās vienība nav ielaidusi nevienus vārtus.

$duelID=1485;$eventID=29;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Šveices izlasei šis bija svarīgs mačs par iekļūšanu astotdaļfinālā, tāpēc Turciju bija jāuzvar ar pēc iespējas lielāku rezultāta pārsvaru.

Mačs iesākās aizraujošā cīņā, un Turcija ātri izveidoja lielisku vārtu gūšanas iespēju, kad Kāna Ajhana sitienu no distances atvairīja Šveices vārtsargs Jans Zommers. Vadībā jau sestajā minūtē izvirzījās Šveice, kad precīzi no soda laukuma līnijas, izmantojot aizsarga aizsegu, tālajā apakšējā vārtu stūrī sita Hariss Seferovičs.

Vēlāk Merts Mildirs spēcīgi sita no distances, bet Zommers atkal glāba savu komandu, brīdi vēlāk Šveicei izdevās vēl viens precīzs tālsitiens, tālajā vārtu stūrī bumbu iegriežot Džerdanam Šačiri. Divas minūtes vēlāk viņš nerealizēja izgājienu pret vārtsargu, savukārt 33. minūtē Mildiru vēlreiz apturēja Šveices izlases vārtsargs. Ar to Mildira neveiksmes nebeidzās, un 10 minūtes vēlāk pretuzbrukumā viņš zaudēja vēl vienu dueli ar Zommeru.

Uzbrukuma futbols turpinājās arī otrajā puslaikā, un sitieni pa vārtiem tika izdarīti bieži. 57. minūtē Šačiri netrāpīja pa vārtiem no soda laukuma vidus, mirkli vēlāk Seferoviča sitienu atvairīja Turcijas vārtsargs. 62. minūtē turki saspēlējās ārpus soda laukuma, un Irfans Dzans Kavedzi iegrieza bumbu vārtu tālajā stūrī. Šie bija Turcijas izlases pirmie vārti "Euro 2020" turnīrā.

Sešas minūtes vēlāk Šveice atguva divu vārtu pārsvaru, kad pretuzbrukumā Stīvens Cūbers piespēlēja no kreisās malas un Džerdans Šačiri ar pirmo pieskārienu ieraidīja bumbu vārtos.

Cūbers šajā mačā ar rezultatīvām piespēlēm piedalījās visos trīs vārtu guvumos.

$duelID=1487;$eventID=29;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Portāls "Delfi" piedāvāja abu A grupas maču teksta tiešraidi, kurā var lasīt detalizētu notikumu aprakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!