Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) aicinājusi Ukrainas Futbola asociāciju (UFA) dienu pirms "Euro 2020" sākuma mainīt spēļu formas, kuras izsauca naidīgu reakciju no Krievijas.

UFA pagājušajā nedēļā publiskoja valstsvienības formas "Euro 2020" spēlēm. UFA prezidents Andrijs Pavelko sociālajos tīklos īpaši lepojās ar patriotiskām formām, uz kurām uzšūti saukļi "Slava Ukrainai!" ("Слава Україні!") un "Slava varoņiem!" ("Героям слава!", kas kopš 20. gadsimta sākuma ir ukraiņu sveiciens, godinot cīnītājus par valsts neatkarību. Tāpat uz Ukrainas izlases formām redzams valsts teritorijas siluets, kurā ir arī Krievijas anektētā Krima.

Ukraiņu spēļu formas saniknoja Krieviju, kas iesniedza oficiālu prasību UEFA. Lai gan UEFA pirms tam akceptējusi formas, tagad tā mainījusi lēmumu. UEFA aicina mainīt uzrakstu "Slava varoņiem!", kas kvalificēts kā politisks, velkot paralēles ar Krievijas-Ukrainas konfliktu, kas risinās jau kopš 2014. gada. Toties saukli "Slava Ukrainai!" "pašu par sevi (to) var uzskatīt par vispārēju un nepolitisku frāzi ar vispārēju nacionālu nozīmi".

UEFA gan noraidījusi Krievijas prasību par Ukrainas teritorijas silueta maiņu. UEFA norāda, ka valsts teritorijas atainošana ir pieļaujama, turklāt vērš uzmanību, ka uz krekliem attēlotā teritorija ir tieši tāda, kādu atzīst Apvienoto Nāciju organizācija (ANO).

2014. gada februāra izskaņā Krimas pussalā sākās prokremliskas protesta akcijas. 26. februārī uz lielceļiem Krievijas bruņotie spēki bez atpazīšanas zīmēm – saukti arī par "zaļajiem vīriņiem" – izveidoja kontroles posteņus, savukārt dienu vēlāk ieņēma arī Krimas pārvaldes ēkas.

Dienu pēc dienas Krievijas bruņotie spēki kopā ar vietējiem prokrieviskajiem politiķiem pastiprināja Maskavas tvērienu ap Krimu. Ukrainai piederošās pussalas okupācijas process savu kulmināciju sasniedza 2014. gada 16. martā, kad Krimā, kur tobrīd atradās Krievijas armija, notika neleģitīms, iestudēts referendums. Tajā aptuveni 96% balsoja par pussalas pievienošanu Krievijai. Divas dienas vēlāk – 18. martā – tika parakstīts līgums, kas paredzēja Krievijas un Krimas "atkalapvienošanu" jeb faktisku aneksiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!